StoryEditorOCM
DubrovnikOdjeci nove porezne politike Grada

Dubrovački ugostitelji iznenađeni najavama gradonačelnika Frankovića: Zakupi javnih površina već su poskupili za deset posto. Odakle sad ovo?

Piše Lorita Vierda
2. studenog 2023. - 17:07

Odluka je već donesena, no povećanje nije iste visine, što je nemalo iznenadilo dubrovačke ugostitelje. Naime, nakon jutrošnje konferencije za novinare oko promjene porezne politike Grada Dubrovnika i ukidanja prireza građanima, gradonačelnik Mato Franković iznio je i na koji će se način tih oko 18 milijuna kuna ili 2,38 milijuna eura nadomjestiti: prihodima od gospodarske djelatnosti i gradske imovine. Najavljeno je poskupljenje javnih površina za 30 posto, pa smo za komentar upitali i gradske ugostitelje.

image

Tomislav Ivušić, ‘Cele‘

Tonči Plazibat/Cropix

-Koliko znam poskupljenje je već stupilo na snagu, ali ako se dobro sjećam bilo je poskupljenje od 10 posto, ovo je sad novost. Za ovih 30 posto tek sad čujem, ako bude toliko poskupjelo, to je dobar udar na ugostitelje, jer svi znamo da u gradu tarace znače sve. A moramo gledati i na ovu sezonu koja je u brojkama podbacila u odnosu na lanjsku" - kaže vlasnik Cele Tomislav Ivušić na najavljena poskupljenja.

Ostali ugostitelji nisu htjeli imenom i prezimenom komentirati situaciju koja ih je, svi redom kažu, iznenadila jer su očekivali najavljeno poskupljenje od 10 posto, no svi redom donekle pravdaju tu odluku grada jer je, kažu, sve je ostalo poskupjelo. Dodaju da će stvar komentirati kad se malo bolje informiraju o svemu, no svi ipak smatraju da je, svaki put kad gradu fali novaca, nepošteno odmah udariti po ugostiteljima jer je najlakše povećati cijenu javne površine od koje svi žive, no ako će ukinuti prirez građanima, dodaju, sve bi se moglo ‘poravnati‘.

Nema druge, kažu, opet ćemo morati podignuti cijene i to je to, jedino im je dodaju drago ako će njihovim djelatnicima ostati nešto više novaca na računima nakon ukidanja prireza.

PROČITAJTE I OVO:

 

Franković najavio ‘olakšanje‘ budžeta Dubrovčana, iznos namjerava nadomjestiti proračunskim uštedama i kroz poskupljenja u gospodarskoj djelatnosti. Pročitajte koja

 

Kako su dubrovački ugostitelji za Dubrovački komentirali u lipnju ove godine

30. travanj 2024 15:39