StoryEditorOCM
Dubrovnik"ZARAŽENI" DOBROM IDEJOM

Dubrovački studenti priključili se akciji i printaju vizire za medicinsko osoblje!

Piše Ahmet Kalajdžić
25. ožujka 2020. - 13:37
Darko Gudić, Amar Omerćahić, Robert Kalačić, Tomo Sjekavica i Saša Selmanović u prostoru Studentskog zbora Sveučilišta u DubrovnikuAhmet KALAJDŽIĆ
image
Kalačić i Sjekavica u žaru izrade nosača zaštitnog vizira
Ahmet KALAJDŽIĆ
I dubrovački su se studenti pridružili akciji izrade zaštitnih vizira za liječnike i medicinsko osoblje. Izrađuju ih uporabom suvremenih 3D- printera u sveučilišnim ili prostorima društvenog okupljanja, a kako se u aktualnoj situaciji tu ne smiju okupljati u većem broju, to su prinuđeni naizmjenice nadzirati rad 3D- printera ili ih koristiti u studentskim sobama te obiteljskim kućama.

Studenti velikog srca

image
Izrada zaštitnog vizira s 3D-printerom
Tomo Sjekanica/ZTK DNŽ


Akcija solidarnosti s medicinskim osobljem koje nas u aktualnoj pandemiji coronavirusa štiti i doprinosi kvalitetnijem javnozdravstvenom stanju pokrenuta je na inicijativu studenata splitskog Sveučilišta. Vrlo brzo je prihvaćena širom Hrvatske, a posljedično je nastao problem nedostatka materijala za izradu vizira. Akciji se priključio i informatički klub "Futura" koji djeluje u sklopu dubrovačke Zajednice tehničke kulture Dubrovačko- neretvanske županije i grada Dubrovnika te su za par dana napravili oko 70 zaštitnih vizira. Samo zbog reportaže, članovi Studentskog zbora Sveučlišta u Dubrovniku na kratko su se okupili u svom nevelikom prostoru i demonstrirali nam izradu vizira, a sve načinjene količine će uskoro predati Općoj bolnici Dubrovnik.

image
Studenti su se ovaj put okupili u prostoru Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku
Ahmet KALAJDŽIĆ


Amar Omerčahić kao član Studentskog zbora ističe da su u najkraćem roku angažirali 25 volontera koji su voljni pomoći uspjehu akcije:- Odmah se uključilo pet studenata, a bilo bi ih vjerojatno i više da je više 3D- printera- ističe, a Robert Kalačić naglašava:- Sve smo radili u slobodno vrijeme dostupnom opremom i materijalom kako bi pomogli zaposlenicima u zdravstvu koje skrbi o našoj budućnosti. To je najmanje što možemo dati kao naš doprinos.

Saša Selmanović skromno kaže da je bitno u krizno vrijeme staviti se na raspolaganje u humane svrhe i da se akciji priključio čim su mu kolege poslale poruku, a Darko Gudić uz osmijeh ističe:- Treba pomagati i dati primjer ostalima. U akciju se još uvijek mogu mnogi uključiti i radit u svom prostoru, što će im pomoći da se osjećaju korisno i kreativno.

image
Svi su angažirani za humani cilj
Ahmet KALAJDŽIĆ


Izabran odobreni model

-3 D-model za nosač zaštitnih vizira sam skinuo ovog vikenda i stavio ih printati kao test. Tada me nazvao Ivan Ćelić iz Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku i rekao za akciju Hrvatskog studentskog zbora koji akciju koordinira na razini države, a dubrovački Studentski zbor to radi na razini grada te organizira nabavku materijala i slično. Izradu sam svakako namjeravao raditi s članovima ZTK Dubrovnik te se, uz sve koji su se priključili, našlo 15- 20 printera. U printanje su se uključili naši članovi, prijatelji i poznanici- priča tajnik Zajednice tehničke kulture Dubrovnik Tomo Sjekavica pojašnjavajući kako akcija 3D- printanja ne bi ni uspjela da većina nužnih programa i 3D- modela nisu dostupni u tzv. open source te open hardware obliku:- Na internetu je mnogo različitih modela nosača zaštitnih vizira. Ali, mi se odlučili za Prusin, jer su Josef Pruša i njegov tim u "Prusa Research" laboratoriju dizajnirali čak 12 prototipova, od kojih su dva modela dobila odobrenje Ministarstva zdravstva Češke Republike.

image
Postupak montaže folije na nosač vizira
Ahmet KALAJDŽIĆ


Pokrenuli su zajednicu koja ih printa i dostavlja bolnici u Pragu. Zaštitni viziri su učinkoviti u fizičkoj obrani od virusa i mogu se kvalitetno dezinficirati jer se zna da COVID 19 može na plastici opstati do 48 sati. Mi printamo jedan od odobrenih modela koji se dijeli pod međunarodnom licencom "Creative Commons 4.0 BY-NC" i ne smije se komercijalno koristiti jer je to neprofitna licenca uz koju se mora imenovati autor, što čine svi koji širom svijeta printaju ovaj model zaštitnih vizira.

"Zaraženi" dobrom idejom

Sjekavica kaže da su se dobrim primjerom “inficirali“ i tehničari ZTK. Sve je dobilo višu razinu kroz suradnju studentskih zborova s Informatičkim klubom Futura i udrugom RC modela Dubrovnik kao članicama ZTK Dubrovnik. Uključeni su i obrt "Robot Hand Made", LARIAT- Laboratorij za autonomne inteligentne sustava Sveučilišta u Dubrovniku, Maritimo Fishing, Dubrovačka razvojna agencija DURA i Dubrovačka baština/Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika. Svi printaju s postojećim zalihama plastike, ali ubrzo iz cijele Hrvatske stiže plastika koja je velikim dijelom donirana kako bi se taj izuzetno važni dio zaštitne opreme mogao printati i pripremiti za montažu u dostatnim količinama te distribuirati po bolnicama.



-Uz ekipu koja printa nosače, moramo zahvaliti i tiskari Fotostar na donaciji folije za vizire, a svi smo kao lokalna 3D- print zajednica obećali zadovoljiti potrebe naše bolnice. Ako bude "viška", sigurni smo da će se podijeliti gdje je potrebno. Bolnici treba skoro 300 zaštitnih vizira i prihvatili smo izazov. Tako će biti i u slučaju da treba isprintati ventile za respiratore, tako da nećemo ovisiti o brzini dostave iz kontinentalnog dijela države. Ne treba naglašavati da je cijela zajednica tehničke kulture juga Hrvatske ujedinjena oko humanog cilja, a rado ćemo ako treba sve opravdane sugestije primjeniti u praksi i pokušati modificirati zaštitni vizir za kojeg su u segmentu biotehnologije uključeni naš sugrađanin Gjino Šutić i njegov UR Institut- rekao nam je na kraju Sjekavica koji je upravo u srijedu uspio dobiti i preuzeti paket 3D- filament odnosno PVC-žica za printanje vizira.
27. travanj 2024 05:43