StoryEditorOCM
DubrovnikEVO GDJE SU PARE

Dubrovački studenti će i ovog ljeta zavrnuti rukave: provjerili smo koji su najbolje plaćeni studentski poslovi i što se sve traži

Piše Bruno Lucić
11. lipnja 2024. - 07:31

U vremenu kroničnog nedostatka radne snage važnu ulogu imaju i mladi akademci - pa i oni na krajnjem jugu. Dubrovački studenti zapošljavanjem posredstvom Student servisa daju svoj obol, a minimalna satnica, propisana od Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih za 2024. godinu je 5,25 eura. Iz dubrovačkog Studentskog centra otkrivaju za koje poslove trenutno vlada najveći interes:

- Studenti su i ove godine, kao i prethodnih godina, zainteresirani za rad uz posredovanje Student servisa pa tako već sada imamo preko 500 studenata koji su uzeli ugovore za rad u lipnju, iako je praktički prošlo tek desetak dana ovog mjeseca. Najtraženiji su poslovi koji se odnose na prihvat i otpremu putnika, prijevoz gostiju, rad u hotelima i ugostiteljskim objektima, turističkim agencijama i rad u trgovini, kaže voditelj Student servisa, Marko Asić, koji dodaje:

image

Ilustracija

Zeljko Puhovski/Cropix

- S obzirom na to da je turizam, i djelatnosti povezane s turizmom, dominantna gospodarske grana na našem području logično je da je većina poslova koji se nude vezano uz turizam i ugostiteljske djelatnosti. Tako se najviše traže konobari, trgovci, vozači u rent a caru, pomoćni radnici u kuhinjama, recepcionari, koordinatori putnika, radnici na plažama i bazenima, mornari, prodavači slastica i slično, navodi sugovornik.

Napominje kako je teško izdvojiti najbolje plaćene studentske poslove.

- Satnicu često diktira i sama dužina trajanja posla pa su tako često po satu bolje plaćeni oni poslovi koji traju dva, tri sata dnevno od onih koji se rade puno radno vrijeme. Ipak, od bolje plaćenih poslova možemo izdvojiti posao skipera, turističkih vodiča, koordinatora i pratitelja gostiju na izletima te razne fizičke poslove, pojašnjava Asić.

No, jedno je već sad sigurno - interes će još rasti, a dubrovački studenti će i ove godine biti veliki oslonac tijekom turističke sezone.

- Iako su na većini visokih učilišta još u tijeku predavanja, nakon kojih dolaze ispitni rokovi, za očekivati je da će studenti i ove godine u velikom broju koristiti mogućnost rada tijekom ljetnih mjeseci. Velika ponuda poslova i minimalna satnica koja je ove godine povećana na 5,25 eura, a u praksi iznosi i do 8 pa i više eura po satu, omogućit će našim studentima da poboljšaju svoj studentski standard prije povratka na fakultete ove jeseni, naglašava Asić te nastavlja:

image

Ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica i voditelj Student servisa Marko Asić ispred dubrovačkog Studentskog doma
 

Tonći Plazibat/Cropix

- Dobra strana rada preko Student servisa u Dubrovniku je što se ljetno razdoblje, kad studenti imaju manje obveza na fakultetima, poklapa s vrhuncem turističke sezone pa studenti u tom razdoblju mogu raditi i puno radno vrijeme. Studenti su svakako dragocjena ispomoć našem tržištu radne snage, a s druge strane studenti na ovaj način stječu neophodno iskustvo, pa čak i ako njihov studentski posao i nije direktno u vezi sa studijem i budućim zaposlenjem. Osim iskustva, stječu i brojna poznanstva i vještine, a poslodavci pronalaze kvalitetnu radnu snagu u uvjetima nedostatka radnika, posebno u ljetnim mjesecima, zaključuje Asić.

Na stranicama Studentskog centra Dubrovnik objavljen je informativni cjenik studentskih poslova. Navedena satnica nije obvezujuća, ali ne može biti manja od 5,25 eura. Tako se cijena sata za obavljanje administrativnih i pomoćnih uredskih poslova kreće između 5,25 i 8 eura, dok za programera ona dostiže cifru od 14 eura po satu; cijena sata za rad u ugostiteljstvu, turizmu i trgovini kreće se između 5,25 do 8 eura (sobarica, portir, animator, rad na plaži, konobar, pomoćni radnik u kuhinji, pomoćni recepcioner, rad u pekari, turistički vodič - pratitelj, prodavač, prodavač na štandu, rad u skladištu - slaganje robe...), a za predstavnike agencije i informatore u turističkom uredu brojka doseže i 10 eura po satu.

image

Ilustracija

Tom Dubravec/Cropix

Slična je situacija s čuvarskim i fizičkim poslovima, tu se cijena sata, barem po informativnom cjeniku, kreće između 5,25 i 8 eura. Kod stavke ‘ostali poslovi‘ ljestvica se pomiče, tako se raspon satnice za vozača kreće između 6 i 9 eura, isto je i za farmaceutskog tehničara, skipera, rukovatelja teretom u zračnoj luci, kao i za crtanje nacrta te snimanje na terenu (statiranje). Primjerice, minimalna studentska satnica za spasioca u moru, hostesu, pripadnika gradske straže, mornara, pomoćnog radnika u zračnoj luci, za očitovanje vodomjera i električnih brojila, anketiranje, distribuciju propagandnog materijala na terenu, rad na ljetnom festivalu kreće se između 5,25 i 8 eura po satu.

 

 

17. lipanj 2024 12:41