StoryEditorOCM
DubrovnikUZBURKANO ISPOD POVRŠINE

Dubrovački ronioci napravili pravu malu Oluju pod morem! Pokraj ostataka Taranta ispod Grebena razvili hrvatsku zastavu

Piše DV
4. kolovoza 2022. - 15:21

Uoči Oluje, vojno-redarstvene akcije koja je 5. kolovoza 1995. konačno oslobodila Hrvatsku od okupatora, pripremaju se brojni programi proslave, na brojnim mjestima u Hrvatskoj pa i u Dubrovniku, a danas - nesvakidašnji prizor na nekoliko desetaka metara ispod morske površine.

Ronioci Ronilačkog kluba Dubrovnik odlučili su sami započeti proslavu malom, tihom, ali kamerom zabilježenom Olujom pod morem. Na ostacima potopljenog talijanskog trgovačkog broda Taranto, omiljene ronilačke destinacije odmah pod Grebenima, razvili su hrvatsku zastavu, i onako utiho, uz tek pokoji snop balončića i s rukama u zraku proslavili, fotografirali se i na taj način obilježili sutrašnji Dan domovinske zahvalnosti i obljetnicu Oluje.

Zastavu su razvili kod jednog od dva traktora zaostala kao teret s Taranta koji je potopljen 1943. godine naletjevši na podvodnu minu kod Grebena i koji je potom postao dom brojnim morskim organizmima s kojima provodi desetljeća u mirnom suživotu. Baš kao što i ronioci RK Dubrovnik, koji su i sami bili sudionici Domovinskog rata, već desetljećima nalaze odmak od svakodnevice u tišini plavetnila.

28. travanj 2024 11:05