StoryEditorOCM
DubrovnikVREMEPLOV

Dubrovački medicinari sa svojim razrednikom, Jozom Serdarevićem, obilježili pola stoljeća mature! Među njima je i Mirsad Džanović, prvi učenik Medicinske škole: ‘Raspravljali su o tome hoću li nositi hlače ili kotulu!‘

Piše Gabrijela Bijelić
24. srpnja 2023. - 19:10

Urnebesnim partyem u Hard rock caffeu pola stoljeća mature obilježili su za vikend bivši učenici dubrovačke Medicinske škole, predvođeni razrednikom Jozom Serdarevićem! Omiljeni dubrovački profesor, plesač, povjesničar umjetnosti i promicatelj zdravog života bio je tad zelen u prosvjeti, ‘medicinarima‘ je predavao Općenarodnu obranu i Hrvatski, a uspio im je organizirati i nezaboravno maturalno putovanje:

image

Proslava 50. godina mature Medicinske škole Dubrovnik

Privatni Arhiv/

- Odveo sam ih tri dana u Mostar, a bilo je kako se i moglo očekivati od maturanata, ‘maškaravanja, zabave u pidžamama, roncanja po sobama‘. Bila je to jedna izuzetna generacija, baš su mi prirasli srcu, možda još i više jer sam valjda jedini njihov živući profesor. Bio sam tad jako mlad, tek nekih sedam godina stariji od njih. I priznajem da su mi se ispočetka u razredu malo tresle gaće od straha. Danas sam sretan što s njima mogu proslaviti ovakve obljetnice, dođu sa svih strana, od Boke i Korčule do Australije i zajedno slavimo – otkriva popularni profesor Jozo, aktivan i danas u mirovini, kao tih davnih 1970- tih u učionici.

Zašto su se okupili baš u Hard rocka, objasnila nam je organizatorica Irena Dolenc, kaže nam kako su se našli ponovno na ‘mjestu zločina‘:

- Tamo je u naše vrijeme bio restoran Jadran gdje se balalo preko vikenda, pa smo tako i mi išli zaplesati za maturu. Pedeset godina poslije, obnovili smo uspomene, a profesor Jozo se našalio da smo ‘pale na mjesec‘ dana. Drugim riječima, opet ćemo se naći u kolovozu, u proširenom sastavu. Brzo se mi dogovorimo, jer smo ostale povezane, ne samo kao razredne kolegice već i prijateljice kroz cijeli život. Nije kod nas bilo ni ljubomore ni zloće, samo pozitiva.

image

Fotografije iz školskih dana

Privatni Arhiv/Nada Tokić

Većina nas je ostala u zdravstvu, dobra smo mi bili škola – kaže nam gospođa Irena dok se prisjeća i sitnih nepodopština:

- Sestra Seka, tadašnja direktorica škole, na kraju nastave nam je rekla ‘volim vas sve, drage ste mi, ali jedva čekam da pođete‘. Nismo baš uvijek voljele učiti, kad bi bilo kakvo ispitivanje, znale smo zbrisat‘ iz škole s Ilijine glavice preko stare bolnice do doktora Rehaka na Internoj pa onda na Gradac na dva sata praktične nastave! Mi ženske i naš Mirso, sinonim za fizioterapiju, prvi i jedini muški u razredu i cijeloj školi – prisjeća se ova medicinska sestra s 42 godine staža u struci. Prošla je puno odjela, od transfuzije, preko endoskopije, plućnog do rada u ambulanti, a školske dane posebno nosi u srcu:

- Nismo tad išli na maturalne povorke i putovanja ko današnja mladež, naš profesor Jozo odveo nas je u Mostar. Vozile smo se drm-drm do tamo, imale smo pidžama party, to se ne zaboravlja – kaže Irena.

image

Proslava 50. godina mature Medicinske škole Dubrovnik

Privatni Arhiv/

Njezina razredna kolegica dr. Nada Spasojević, do umirovljenja 30 godina zaposlenica Vlade BiH i još aktivna predavačica zdravstvene psihologije, intenzivne njege i niza drugih kolegija na Sveučilištu u Mostaru, s nostalgijom se sjeća srednjoškolskog obrazovanja u Dubrovniku:

- U to vrijeme osim naše nije bilo nijedne druge medicinske škole na potezu od Boke preko Trebinja sve tamo do Metkovića. Naša škola dala je kvalitetan i osposobljen kadar, sustav je tad bio neusporedivo organiziraniji nego danas. A Jozo Serdarević bio je i ostat će dio nas. On je nas učio pucat iz puške, a mi njega kako se vezuju zavoji. Koliko smo mu puta za vježbu zamotali glavu! Ja sam Joza znala i otprije, moje dvije starije rodice s njim su bile u prvoj postavi Linđa, skoro smo već tad bili ko familija – veli doktorica Nada ističe kako su u prosvjeti tad vladala nevjerojatno stroga pravila:

- Učenice nisu smjele u školi nositi hlače, minicu, lakirane nokte ili raspuštenu kosu. Đir po Stradunu poslije 9 navečer nije dolazio u obzir. Jedna profesorica je kroz funjestru gledala je li koja djevojka prošla navečer, a ako jest, odmah bi je prijavila – govori dr. Nada Spasojević koja jedva čeka novi susret sa ‘starom ekipom‘. Na obilježavanju pedesete godišnjice mature uz nju i profesora proveselile su se i (napominje da su sva prezimena osim jednog – djevojačka) Radojka Tatković, Senada Karamehmedović, Nada Knego, Natka Kocevski, Brankica Levković, Jele Lazo, Tereza Tičić, Mirso Džanović, Irena Slanac i Ivanka Arnautović.

Mirso Džanović: Bio sam prvi i jedini muški u razredu

Ugledni dubrovački fizioterapeut Mirsad Džanović bio je prvi učenik u povijesti dubrovačke Medicinske škole. U Dubrovnik je došao poslije katastrofalnog potresa 1969. iz Banja Luke, gdje je bio upisao sanitarni smjer:

- Kad sam se prijavio kod vas u Medicinsku, bio je to pravi presedan. Dva dana i noći u tajnosti je zasjedalo Nastavničko vijeće, samo kako bi utvrdilo može li se mene kao mladića primiti u ‘žensku‘ školu. Raspravljali su o tome u kakvu će me uniformu obući, kako će me znati, hoću li nositi hlače ili kotulu? - s osmijehom se sjeća početaka svog srednjoškolskog obrazovanja omiljeni Mirso koji priznaje da ga je prvog dana na nastavi među djevojkama mučila velika trema. Sve ga žene gledaju, a on sam samcat. Sjeo je u klupu kao kip, ne usuđujući se pogledati ni lijevo ni desno. No, brzo se prilagodio na suživot s dvadesetak i više kolegica medicinskih sestara. Sjećanja na školske dane uvijek žive, kaže da su imali divne profesore, sve redom šefove bolničkih službi, od kojih si mogao mnogo naučiti.

- Na neki način sam otvorio vrata brojnim medicinskim tehničarima koji su krenuli u školu nakon mene. I danas mislim da je to najhumaniji i najljepši mogući posao – uvjeren je Džanović koji je poslije otišao u Zagreb na studij fizioterapije kojom se privatno i danas bavi, iako je umirovljenik.

02. svibanj 2024 06:18