StoryEditorOCM
DubrovnikVESELJE U PALČICI

Dubrovački mališani dobili drvene igračke kakvim su im se igrali njihovi roditelji! Nekada smo ih smatrali skromnima, a danas su pod zaštitom UNESCO-a

Piše Ahmet Kalajdžić
31. siječnja 2023. - 12:55

U sklopu hrvatskog odgojno-obrazovnog projekta ”Dajmo djeci korijene i krila” u Dječjem vrtiću ”Palčica” danas je upriličeno uručenje tradicijskih drvenih igračaka koje se kao posebna kulturna baština nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Projekt uz potporu Ministarstva kulture i medija RH realiziraju Etnografski muzej iz Zagreba i zagrebački Radio Kaj, a ravnateljici dubrovačkih Dječjih vrtića Franici Lasić vrijednu donaciju tradicijskih drvenih igračaka uručili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktor Radija Kaj Drago Gradečak. Na prigodnoj svečanosti koju su pjesmom i recitacijama uveličali brojni mališani, nazočio je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

image

Mališani su gostima otpjevali "La musica di notte"

Ahmet Kalajdžić/

Djeca su zajednički otpjevala pjesmu Dubrovačkih trubadura ”La musica di notte” te izvela nekoliko recitacija koje su naučili u vrtiću. Treba priznati kako su mališani bili istinski ugodno iznenađeni i sretni kad su vidjeli igračke te sami otkrili kako se koriste. To,m je prigodom ravnateljica Lasić priznala kako su je igračke vratile u djetinjstvo i vrijeme Festi na kojima su se na štandovima mogle kupiti jedino slične drvene igračke:- Ove igračke djecu upoznaju s njihovim korijenima a pri tom im daju i krila mašti za daljnji život i školovanje. Raduje me da će i današnja djeca u našem vrtiću proživjeti nešto što smo mi stariji proživjeli u našem djetinjstvu. Ovo je već druga donacija dječjih igračaka iz Krapinsko-zagorske županije a te igračke iz 2014. godine su još u vrtiću ”Pčelica” i djeca se s njima igraju.

image

Dubrovačkim vrtićima su uručene tradicinjske drvene igračke iz Zagorja

Ahmet Kalajdžić/

Ni gradonačelnik Franković nije skrivao zadovoljstvo kad je vidio oduševljenje mališana darovanim igračkama koje su nešto drugo u odnosu na ono što su naučili:- Igračke današnjice su više ”na pucu” koja ovdje ne treba ali sve dobro funkcionira. Ovo je hvalevrijedan projekt koji nas potiče da razmišljamo o našim korijenima i kako je to nekad bilo te da to prenosimo na najmlađe naraštaje. Veliko hvala županu Kolaru- rekao je Franković i najavio večerašnji koncert u Kazalištu Marina Držića koji će biti sjajni spoj sjevera i juga domovine.

image

Mališani su uživali u igri drvenim igračkama

Ahmet Kalajdžić/

-Veliko nam je zadovoljstvo darovati igračke iz Marije Bistrice u sklopu programa kojeg provodimo na području cijele domovine. Igračkama čuvamo našu kulturu i baštinu, što je najbolje i najpametnije raditi preko djece, timne ih odgajamo i zainteresiramo ih za korijene. Jer,m narod koji ne poštuje svoju povijest nema ni budućnost. Mala smo i prekrasna zemlja, ali nedovoljno surađujemo i nedovoljno poznajemo- naglasio je krapinsko zagorski župan Kolar i ustvrdio kako su zagorci posebni emotivno vezani uz Dubrovnik iz kojeg je Vlaho Paljetak koji je napisao i uglazbio neke od najljepših zagorskih pjesama:- A vašu Terezu mi smatramo svojom, bez obzira pjeva li na francuskom ili na dubrovačkom i zagorskom dijalektu! A naša misija je posjetiti svih 565 jedinica lokalne samouprave i darujemo im ove igračke- rekao je Kolar dokj je ravnatelj Radia Kaj Gradečak dodao:

image

Trenuci s uručenja vrijedne donacije

Ahmet Kalajdžić/

-U vrijeme kad nije bilo struje ni mobitela ni automobila roditelji su djecu vodili u svetišta na misu. Oni su tako ”čistili dušu” a morali su nešto pronaći i za djecu te su osmislili ove lijepe šarene drvene igračke te su tako svi s velikim žarom odlazili u svetišta.

image

Dubrovačkim vrtićima su uručene tradicinjske drvene igračke iz Zagorja

Ahmet Kalajdžić/
27. travanj 2024 11:43