StoryEditorOCM
DubrovnikALARMANTNA SITUACIJA

Dubrovački građevinari o cijenama materijala i najavljenoj pomoći Vlade: Moramo pristati na svako rješenje jer smo doslovno dovedeni pred rub! Cijena gradnje u Dubrovniku porasla je za 30 do 35 posto!

Piše Bruno Lucić
20. travnja 2022. - 07:31

Cijene građevinskog materijala i građevinskih radova odavno su 'poletjele' u nebo, a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je kako će pomoći građevinarima. Predložio je rješenje za prevladavanje razlike između enormno povećanih cijena građevinskih radova, odnosno, materijala i proizvoda u odnosu na ugovorene fiksne cijene u javnoj nabavi nakon 1. listopada 2020. Osnovana je posebna Radna skupina, a razliku bi trebala pokriti država.

Predsjednik Strukovne grupe graditeljstva HGK – Županijske komore Dubrovnik i voditelj Odjela gradnje iz tvrtke Alfaplan građenje Tomislav Bačić pozdravlja planove iz Vlade.

image
Darko Tomas/Cropix

- Moramo pristati na svaku pomoć ili prijedlog rješenja ove problematike, mi smo doslovno dovedeni pred rub. Kad cijene pođu 10, 15 ili 20 posto, investitor uvijek ima razumijevanja, a i mi kao izvođač, uvijek se nađe neki zajednički jezik, ali ovoliko poskupljenje?! Recimo, cijena građevinskog željeza što se tiče same konstrukcije objekata je pred Božić 2020. u odnosu na današnji dan skočila točno 2,5 puta. Znači, ako ste imali nešto nabaviti za 4 kune, to je sad 10 kuna, a imate projekata, pogotovo javne nabave koje su nuđene u tom razdoblju, imate odgode zbog pandemije, pa ovo, ono... Potpisali ste ugovor i sad ste došli u fazu izvođenja. Dakle, u minusu ste čim kupujete taj materijal, a materijal treba i ugraditi tako da najveće poskupljenje bilježi građevinsko željezo. Drvena građa i sve drugo idu postepeno, imate starih zaliha, ali željezo kupujete, ugrađujete i naplaćujete i tu su nam najveći gubici. I radna snaga je pošla gore u zadnjih godinu i pol dana, troškovi, gorivo, prijevoz... Jednostavno, bez obzira kakve cijene imali, to je neizdrživo, poručuje Bačić te dodaje:

- Nadamo se da će Vladine mjere pomoći, koje god mjere da donese, bit će pozitivni. Opet su tu važni investitori, privatni investitori, privatni investitor ima svoju kalkulaciju, zaradu, prodaju i tu privatni investitori moraju imati dosta razumijevanja u odnosu na ugovore koji su potpisani prije dvije godine, kazuje sugovornik.

Otkrio je Bačić i cijene gradnje po kvadratu u Dubrovniku.

- U Dubrovniku imate ne tri, ili pet, imate doslovno 20 faktora: od same lokacije pa do pristupa lokaciji... Za pet-šest lokacija u gradu imate razne cijene prijevoza i svih drugih faktora koji na to sve utječu: s kojim materijalom se radi, je li zidana ili konstruktivna građevina... Prije nekih 15-ak dana radili smo kalkulacije unazad dvije godine, sama cijena gradnje vam je pošla za oko 30 do 35 posto. Znači, ako ste imali građevinu koju ste nudili i dogovarali u proljeće 2020. i da je idete sad dogovarati, to vam je 30 do 35 posto veća cijena, samo grube izgradnje. Kad bismo ušli u vanjske i unutarnje otvore, sanitarije, možda bi se malo smanjilo, ali željezo, betoni, prijevoz, oplata – to je 35 posto pošlo gore. Ne mogu točno reći koliko je cijena kvadrata, ali po mojoj nekakvoj gruboj procjeni je kvadrat 'gole gradnje' 1500 eura. Naravno, to može poći na 1700 ili na 1300, ovisno o materijalima koje koristite. Prije se to vrtilo na nekih 1100 eura, ističe Bačić.

Naveo je Predsjednik Strukovne grupe graditeljstva HGK – Županijske komore Dubrovnik koliko prilikom gradnje otpadne na priključke na struju, vodu, komunalne naknade...

image
Vojko Bašić/Cropix

- U sektoru sam izvođenja, nemam izravan doticaj s tim, to više rade investitori i projektanti, ali ono što mi građevinari ugrubo vrtimo jest nekakvih 25 posto. Dakle, 25 posto ukupne investicije ide vam na priključke, komunalne naknade i slično. Može biti od 20 do 30 posto, ali gruba procjena je da je to 25 posto, to uzmite s rezervom jer bi investitori mogli dati precizniji odgovor, navodi Bačić.

Odgovorio je i na pitanje može li se u skorijoj budućnosti očekivati pad cijena, ali i koliko rat na istoku Europe utječe na cijene.

- Svakodnevno smo u kontaktu s dobavljačima u cijeloj Hrvatskoj, nešto iz susjedne Bosne i Hercegovine, čak smo i nekakve kontakte ostvarili i u Italiji, prvenstveno po pitanju cijene željeza. Oni nemaju nikakvu naznaku da će to, ako je nabava željeza 10 kuna, da će pojeftiniti i doći na 7 kuna. To vam nitko neće reći niti iskreno mislim da će se to dogoditi. Ako se dogodi nekakav pad, on će biti minimalan. Značajan rast se dogodio u tri koraka, a opet je u nekakvom postotku to pošlo 1, 3, 5 posto... Više je problem dobave materijala, znatno dulji su rokovi isporuke nego prije što je bilo. To će biti veći problem nego sama cijena koja je i sad ekstremno velika. Recimo, Ukrajina je bila izravni ili neizravni proizvođač i dobavljač svih otplata koje smo radili. Imate tu otplatu čija je cijena pošla tri puta gore, ali je kvalitetom pošla tri puta dolje. Nije više Ukrajina, nego su sad tu Kina ili neke druge zemlje, dakle, gubimo na kvaliteti, a plaćamo nešto triput skuplje nego što je bilo prije godinu dana, uspoređuje Bačić.

Radna snaga

Problem s manjkom radne snage i dalje je prisutan.

- Mi smo 2017. osim Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u okruženju, počeli raditi s radnom snagom iz Albanije i Kosova, nešto malo iz Sjeverne Makedonije, a unazad godinu dana pošli smo dalje, sad radnici iz Nepala i Indije čine skoro trećinu radne snage. Ali, tako je u cijeloj Hrvatskoj, čujemo to kad pričamo s kolegama koji su u drugim firmama u Zagrebu, Istri... Neke firme radnu snagu uzimaju iz Turske, a mi smo sad u pregovorima s Filipinima da vidimo što se tu može napraviti, najavljuje Bačić.

06. svibanj 2024 02:27