StoryEditorOCM
DubrovnikZASLUŽENA MIROVINA |

DUBROVAČKI GINEKOLOG ZORAN CIKATIĆ ZATVORIO ORDINACIJU Kad bih znao zašto su trudnice otpornije na koronavirus, dobio bih Nobelovu nagradu...

Piše Anđelka Kelava
2. travnja 2020. - 08:30
Vrhunski stručnjak, liječnik omiljen među pacijenticama i kolegama, pobornik Hrvatskog proljeća, gradski vijećnik i ratni ravnatelj bolnice, tadašnjeg Medicinskog centra Dubrovnik. Rijetki u Gradu u ovom opisu neće prepoznati dr. Zorana Cikatića, dubrovačkog ginekologa koji je proteklog vikenda mnoge iznenadio najavom zatvaranja svoje privatne ginekološke ordinacije. S njim smo porazgovarali o razlozima prestanka s praksom, izazovima krize s koronavirusom i zdravstvenim preporukama za čitatelje.

Cijeli radni vijek naglašavam kako je izuzetno važno razgovarati i saslušati pacijenta jer se u odgovorima mogu iščitati sve emocije, strahovi i tegobe koje pacijent ima - kaže poznati dubrovački specijalist


Vaša ordinacija je ovih dana prestala s radom. Je li vrijeme za odlazak u zasluženu mirovinu ili je posrijedi neki drugi razlog?

Sa 71 godinu mirovina je logičan slijed.

Možete li se prisjetiti početaka vaše karijere? Jeste li od početka željeli biti liječnik, zašto se se odlučili baš za ginekologiju?

Krajem gimnazije sam napustio ideju da studiram fiziku i zaljubio se u medicinu. Medicina nakon završetka studija pruža bezbroj mogućnosti da znanje upregnete za veće dobro.

U Hrvatskoj ste izabrani među najbolje hrvatske liječnike. Posebno se ističe vaš neposredan odnos prema pacijentima. Koliko je tijekom liječenja uz stručnost važna i pristupačnost, otvorenost i suosjećajnost liječnika?

Cijeli svoj radni vijek naglašavam kako je izuzetno bitno razgovarati i saslušati pacijenta jer se u odgovorima mogu iščitati sve emocije, strahovi i tegobe koje pacijent ima.

image
Odlikovanja kojim je dr. Cikatić odlikovao prvi hrvatski predsjednik dr.Tuđman.
Privatni arhiv


Kroz vašu ordianaciju prošao je veliki broj pacijentica s našeg područja. Postoje li neki slučajevi koje nikada nećete zaboraviti?

Svaka pacijentica je priča za sebe, srećom u mojoj specijalizaciji se puno više susreću lijepi trenutci i životne priče.

Možete li uopće brojem iskazati koliko je kroz vaš radni vijek bilo malenih beba čiji ste rast pratili još dok su bili u majčinom trbuhu?

Nažalost, jedini nedostatak privatne prakse je što nisam mogao biti u rađaonici. Kroz karijeru sam imao obitelji gdje sam ispratio trudnoće tri generacije žena i moram priznati da je vrlo emotivno doživjeti trudnoće žena koje sam porodio.

Koji zvuk je jednom ginekologu najdraži? Jesu li to bebini otkucaji srca ili...?

Najdraže mi je čuti plač djeteta kad se rodi, taj trenutak mi je u privatnoj praksi najviše nedostajao.

Nažalost, sve je veći broj mladih bračnih parova koji ne mogu imati djecu. Koji je razlog tome?

Toga je kao i neželjenih trudnoća uvijek bilo, možda je sada broj neplodnih parova prividno veći zbog dostupnije zdravstvene zaštite. Sigurno je da je neplodnost posljedica više faktora, ali nažalost znanost još nije dala definitivne odgovore na to pitanje.

Činjenica je da je u Hrvatskoj sve više liječnika u politici. Poznat je vaš politički angažman koji je počeo još devedesetih godina. Što vas je tada potaknulo na ulazak u politiku, kako danas gledate na to iskustvo?

Kao nastavak mojeg anganžmana u pokretu ”Hrvatsko proljeće”, u politiku sam ušao u ključnim trenutcima nastajanja naše domovine. U to vrijeme sam bio izabran i za ravnatelja bolnice i jako sam radostan što pod mojim vodstvom nijedan djelatnik nije smrtno stradao. Veliki je uspjeh što smo bolnicu preselili u samo 24 sata i što smo bez obzira na to uspjeli pružiti maksimalnu skrb svim potrebitim. Posebno mi je drago što je to prepoznao i prvi hrvatski predsjednik dr.Tuđman koji me odlikovao Redom hrvatskog trolista i Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. Kasnije sam uz prijatelja Pera Vićana ušao i u gradsku politiku te sam kao predsjednik Gradskog vijeća i kasnije kao vijećnik svojim anganžmanom i znanjem nastojao pridonijeti boljitku svih svojih sugrađana. Krajem devedesetih sam među prvima odlučio uploviti u vode privatne prakse, što nije bilo nimalo lako s obzirom da je država bila u začecima.

Čovječanstvo je pogodila pandemija koronavirusa. Pratite li rad našeg Stožera, nose li se ispravno s ovom pošasti?

Od početka pratim rad Stožera i mislim da odrađuju vrhunski posao. Jako je važno što za razliku od na primjer Sjedinjenih Američkih Država glavnu riječ vodi struka. Svi iz Stožera su sigurno pod velikim pritiskom, ali se na njima to ne vidi. Pravodobno i svakodnevno nas informiraju i educiraju. Znam da je kao i u individualnom radu s pacijentima to ključno. Na takav način se stječe povjerenje u struku i ono što ona radi.

image
Privatni arhiv


Pridržavate li se uputa stožera i struke, ostajete li doma?

Naravno, svi moramo biti odgovorni. #ostanidoma !

Što mislite, zašto su trudnice, barem se dosad tako pokazalo, otpornije na koronavirus? U čemu je tajna?

Da znam odgovor na to pitanje, dobio bih Nobelovu nagradu ha ha ha.
Podaci koje trenutačno imamo su oskudni, te je vrlo nezahvalno na temelju toga išta zaključivati. Trebamo pričekati da pandemija završi i stručnjaci iznesu zaključke i preporuke.

Iako ne spadaju u rizičniju skupinu i teže oboljevaju od ovog smrtonosnog virusa, ipak je nužno zaštititi se. Bilo je slučajeva i oboljevanja tek rođenih beba koje su koronavirus dobile od zaražene majke. Što preporučate trudnicama ?

Kao i za sve i za trudnice, vrijedi ona #ostanidoma.
30. travanj 2024 22:32