StoryEditorOCM
DubrovnikIDOL I ZEMLJAK

Dubrovački Brazilac Emerson ispričao nam je što za njega i njegove sunarodnjake znači kralj nogometa: ‘Pelé je bio kao pjesma ‘Macarena‘, svugdje dobrodošao...‘

Piše Bruno Lucić
2. siječnja 2023. - 20:52

Cijeli svijet, posebno onaj sportski, s velikom je tugom dočekao odlazak nogometnog kralja Peléa. Nakon borbe s karcinomom, Pelé je u 83. godini izgubio svoju posljednju utakmicu – utakmicu života. Od njega se opraštaju ne samo brojni sportaši, nego i državnici koji su ga tijekom desetljeća imali priliku upoznati, a najveća tuga ipak vlada u njegovoj domovini – Brazilu. Dubrovački Brazilac i televizijski voditelj na Dubrovačkoj televiziji, Emerson de Souza Cruz, najbolje zna koliko je Pelé značio najvećoj i najmnogoljudnijoj južnoameričkoj državi.

image
Miguel Schincariol/Afp

- Pelé je, ne samo meni, nego i svim Brazilcima veliki simbol. Čitav Brazil obožava Peléa, onako kako je igrao, zbog njega se zaustavio građanski rat u Nigeriji... bio je to čovjek koji je tri puta osvojio svjetsko nogometno prvenstvo. Primjer velikog i dobrog čovjeka koji je dosta pomagao drugima, uvijek je bio ljubazan prema svima i zato ga volimo. Nije bio samo veliki uzor za Brazilce, nego i za cijeli svijet. Pelé i Ayrton Senna su dva velika Brazilca, dvije ikone koje obožava cijeli Brazil, sve generacije. Jednom je dobio crveni karton, ali je na kraju sudac zbog pobune navijača morao napustiti teren, a Pelé se vratio u igru - što se tu više može reći?! (smijeh) Bio je to čovjek koji je stvarno bio daleko ispred svih. Nama Brazilcima je drago i čast nam je što je bio naš sunarodnjak, govori Emerson.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Kako se i sam jedno vrijeme bavio nogometom, koji ga je, između ostalog, iz dalekog Brazila doveo na hrvatski jug, njemu samom je legendarni nogometaš bio idol.

- Kome Pelé nije bio uzor?! Svima nama je bio uzor, bez obzira što sam ja bio defanzivni igrač, a Pelé ofanzivni, bio mi je uzor, kaže Emerson.

Ističe kako u Brazilu vlada velika tuga, u klubu gdje je Pelé počeo, Santos, vlada sedmodnevna žalost, nitko ne trenira nogomet, sve je takoreći stalo...

image
Douglas Magno/Afp

- Cijeli Brazil je tužan, svi pričaju o tome i da čovjeka poput Peléa više nikad neće biti. Baš su svi tužni, ne znam nijednu osobu u Brazilu koja ne voli Peléa, još je nisam upoznao. Pogotovo je mladima uzor, toliko je dobrih stvari napravio da se o tome priča i dan danas. To je kao pjesma ‘Macarena‘, gdje god da je pustite, ljudi će uvijek plesati uz nju, tako je i Pelé – gdje god bi se pojavio, vladalo je oduševljenje. Njegov pristup je uvijek bio poseban, volio je trenirati, bio je primjer drugima, nije uzimao alkohol, droge..., naglašava sugovornik.

image
Miguel Schincariol/Afp

Nažalost, Emerson svog idola nije osobno upoznao, ali dodaje kako bi bilo veliki privilegij upoznati takvu veličinu. Priča Emerson kako od Peléove smrti na desnoj ruci znamenitog kipa Krista Otkupitelja iznad Rio de Janeira stoji crvena traka, a ‘desetka‘ mu je na leđima, bio je to broj na Peléovu dresu.

01. svibanj 2024 19:05