StoryEditorOCM
DubrovnikTraži se teta više za nove vrtiće

Dubrovačke odgojiteljice ističu kako su njihove plaće potvrda diskriminacije: ‘Zašto se na našu struku gleda kao na nešto niže u usporedbi s učiteljima? ‘

Piše Kristina Filičić
13. rujna 2023. - 07:35

Nedostatan broj odgojitelja, prekapacitiranost vrtićkih grupa, odstupanje od Državnog pedagoškog standarda..., problemi koji se godinama vezuju za predškolske odgojno-obrazovne ustanove diljem Lijepe naše, ne mimoilaze ni dubrovačke.

U Dječjim vrtićima Dubrovnik pod čijom je kapom osam objekata, potreba je za većim brojem odgojitelja, a bit će još i veća nakon što se otvore dva nova vrtićka objekta.

- Sad smo u dobroj fazi, nemamo puno bolovanja, vraćaju nam se djelatnice s porodiljnog. Kako smo ženski kolektiv, bolovanja kao i odlasci na porodiljni su neminovna. Ali, nadam se da ćemo se nekako uspjeti pokriti s postojećim odgojiteljima – kaže ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Franica Lasić.

Uređenje prostora Studentskog centra u DOC-u u Lapadu za potrebe dječjeg vrtića, gdje će se smjestiti tri vrtićke grupe, odnosno 39 djece sukladno pedagoškom standardu, očekuje se do kraja listopada, a uskoro bi trebao biti spreman i vrtićki prostor u dijelu prizemlja Gospodarskog centra u Solitudu gdje će se smjestiti pet jasličkih skupina ukupnog kapaciteta do 58 djece.

- To je osam novih odgojnih skupina s po dva odgojitelja, znači veliki broj odgojitelja nam trenutno treba. Vrtić u suglasnosti s osnivačem raspisuje natječaj za zapošljavanje, što ćemo u dogledno vrijeme uraditi. Treba nam i tehničko osoblje, ne samo odgojitelji, a s tehničkim osobljem nam je teža situacija jer su plaće manje – kaže Lasić.

image

Ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik, Franica Lasić

Bozo Radic/Cropix

Dodatnim prostornim kapacitetima planira se doskočiti listi čekanja za jaslički uzrast. Naime, djeca vrtićkog uzrasta su upisana, ni jedno nije na listi čekanja, dok 18 jasličaraca čeka slobodno mjesto, a uskoro će im se pridružiti još njih 11 nakon što napune godinu dana.

- Najbitnije nam je riješiti listu čekanja za jaslice jer smo i prošle godine završili godinu s velikim brojem jasličke djece na listi. S otvaranjem Solituda bi se to sve trebalo riješiti. To bi riješilo i listu čekanja u Mokošici u Dječjem vrtiću Pčelica (zasebna vrtićka ustanova op.a.) Novim prostorima će se riješiti problem na cijelom području grada. Cilj je anulirati listu čekanja, ali treba zadovoljiti i pedagoške standarde. U dogledno vrijeme ćemo pokušati smanjiti broj jasličke djece po odgojnoj skupini – kaže sugovornica.

Prema pedagoškom standardu, u jasličkim mješovitim grupama od jedne do tri godine propisano je najviše 12 mališana, a u grupama od tri godine do polaska u školu 22 djece. Zanima nas premašuje li broj dubrovačke djece u grupama onaj propisan pedagoškim standardom.

- Lani smo radili statistiku broja upisane djece i onoga što bi trebalo biti prema pedagoškom standardu. Za vrtić smo više nego zadovoljni, odstupamo svega jedan posto, što znači da su nam grupe skoro u standardu i taj broj se vrti od 22 do 24, ovisno o veličini prostora, koliko imamo djece s teškoćama u razvoju jer se onda umanjuje broj djece u toj skupini, a imamo i pomagača koji je uz dijete. Za jaslice je nešto drukčija situacija zato što smo izlazili u susret roditeljima pa smo upisivali veći broj djece u jaslice nego što smo trebali. Nije nam lista čekanja mala ali na ovaj način je i manja nego što bi bila da smo se držali pedagoškog standarda. Tu odstupamo za devet posto i to nam ne ide u prilog jer je odgojiteljicama koje rade u jasličkim skupina vrlo naporno i teško raditi. To su mala djeca, do tri godine,svakome treba pružiti posebno njegu, pažnju, a jedna žena na 15 djece treba se dobro namučiti da bi svako dijete dobro asistila – ističe ravnateljica Lasić.

image

ilustracija

U DV Dubrovnik upisano je 1158 djece u 64 odgojne skupine. Zaposlenih je oko 250, a 20 je osobnih pomagača kojih je također nedovoljno.

- U Dječjim vrtićima smo otvorili još jednu skupinu za djecu s teškoćama u razvoju trenutno je smještena u DV Škatulica. Time smo smanjili potrebu za dodatnim pomoćnicima. Grupu pohađa petero djece s teškoćama uz edukacijskog rehabilitatora i dva odgojitelja, s tim da čekamo da kolegica koja tu radi završi edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Ta skupina bi se ubrzo, po otvaranju novog objekta, trebala preseliti u DOC u svoj prostor. – ističe ravnateljica te naglašava kako se u dubrovačkim dječjim vrtićima radi na poboljšanju uvjeta rada i za odgojitelje i za mališane.

Grad Dubrovnik je, kako bi osigurao dodatne prostore dječjim vrtićima, potpisao ugovor s Dubrovačkom biskupijom kojim se prostor Biskupskog dvora i okolnog dvorišta u Gospinom polju namjenjuje za prostore dječjeg vrtića i jaslica, na razdoblje od 12 godina. Objekt bi mogao početi s radom za godinu i pol, a tu će biti šest vrtićkih i jedna jaslička grupa, ukupno 122 djece.

Valja spomenuti i novi kolektivni ugovor za zaposlenike u gradskim ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja koji je stupio na snagu u ožujku a kojim su se povećale plaće i druga materijalna prava svih zaposlenika tako i odgojitelja koji su godinama bili slabije plaćeni od svojih kolega u susjednim općinama.

Dubrovačka odgojiteljica Ana Dragojević, sindikalna povjerenica Sindikata radnika predškolskog odgoja i obrazovanja Hrvatske kaže kako je novi kolektivni ugovor ‘nešto podigao kvalitetu rada i materijalna prava svim zaposlenim‘.

image

Odgojiteljica Ana Dragojević, sindikalna povjerenica

Privatni Album/

- Neka nematerijalna prava radnika, kao što je naprimjer godišnji odmor, poboljšana su u usporedbi s prošlim kolektivnim ugovorom. Zaposleni u DV Dubrovnik još nisu postigli zakonsku visinu plaće. Dok god plaća ne bude, najmanje u skladu sa zakonom, ne možemo biti zadovoljni. Problem neizjednačavanja plaće s učiteljima u osnovnim školama, a koji nas po zakonu pripada, nije samo pitanje materijalnog zakidanja odgojitelja, već je i pitanje diskriminacije naše struke. Zašto se na našu struku gleda kao na nešto niže u usporedbi s učiteljima? Odgojitelji i učitelji imaju isti stupanj obrazovanja. Baš kao među učiteljima, i među odgojiteljima ima čak i magistara, odnosno djelatnika sa visokom stručnom spremom. Iz svih ovih razloga i dalje težimo najmanje onome što nas pripada – kaže Dragojević i dodaje:

- Od rujna bi trebalo krenuti novi model financiranja gdje bi se ministarstvo trebalo djelomično uključiti u financiranje plaća zaposlenih, što dosad nije bio slučaj. Ovisili smo o gradskom proračunu. Konkretno još ne znam kada bi i na koji način trebalo krenuti s tim, ali mislim da i taj model treba doraditi, da ide u korist svim zaposlenima jednako, da se ne dogode velike razlike u plaćama po gradovima u Hrvatskoj.

Za kraj je naglasila kako je dobra vijest za roditelje, ali i odgojitelje, što Grad radi na otvaranju novih vrtićkih kapaciteta jer ‘to bi trebalo smanjiti prekobrojan broj djece po grupama i tako omogućiti kvalitetniji život i uvjete rada u vrtićima u Dubrovniku‘.

30. travanj 2024 15:09