StoryEditorOCM
DubrovnikKalamoća, abrum, oko, arganio, pluta, varalica...

Dubrovačka pomorska akademija Argosy: Želimo tradiciju prenijeti na mlađe, a sutra netko od njih možda i postane ribar!

Piše Kristina Filičić
3. ožujka 2022. - 19:26

Mreža, oko, arganio, pluta, varalica... svo bogatstvo ribolovnog alata i zanata dubrovačka djeca moći će upoznati na radionici, još jednoj u nizu, koju u starom gradskom portu organizira udruga Dubrovačka pomorska akademija Argosy. Udrugu koja će uskoro proslaviti prvi rođendan osnovala su čeljad iz Grada, mahom pomorci i pokoji obrtnik, a sve kako bi opća pomorska kultura u našem gradu o(p)stala.

- Radionice su namijenjene djeci, ali mogu doći i roditelji, besplatne su. Ideje dolaze same od sebe. Krenuli smo s brodogradnjom, pa su na red došli konopi, malo smo pleli, a sad je došla tema ribanje i ribarski, stari alati. Imam dosta tog ribarskog alata i predmeta sa svoje drvene barke iz 50-ih godina prošlog stoljeća pa ćemo i to izložiti - kaže voditelj radionice Željko Čatić, u udruzi zadužen za rad s djecom i za tradicionalnu brodogradnju.

- Ubrali smo bambuse pa će djeca vidjeti kako se on obrađuje da se dobije forma kalamoće odnosno trstike za ribanje. Učit će armat kalamoću, stavit udicu i ometac. Donijet ćemo i malo slanih sarđela pa ćemo radit abrum i onda abrumat tu ispred Arsenala da vide kako se privlači riba. Možda što i ulove – pojašnjava Željko.

Kako se plete i armava ribarska mreža malim sudionicima radionice ‘Ribolovni alati’ će pokazati gospar Joško Šimunović, meštar od mreže, ribar obrtnik gotovo pola stoljeća, kojemu krpiti i izraditi mrežu danas dođe kao hobi.

image
Željko Čatić i Joško Šimunović
Božo Radić/Cropix

- Donijet ću mrežu pa ću učinit jednu rompu da im pokažem kako se krpi, čine gropovi, to je pravi ribarski zanat. Paha, gore pluta, dole olovo, kad se uhvati za seku to onda treba okrpit. Danas su mreže, mi ih zovemo japanske, jeftine i ne krpe se. Stariji možda još i krpe, troje je u Gradu koji znaju taj poso – kaže gospar Joško pa se prisjeća kako je, kad je polagao ribarski ispit morao donijeti mrežu u Kapetaniju, iglicu i konac, 'rasparali bi mrežu i moro si gropove činit'. Ribarski obrt je skoro zamro, reći će, zanimanje za taj zanat stalno opada.

- Stari ribari, prije dok sam bio dijete, to su s ljubavi činili. Danas ljudi na to gledaju kao neko dopunjsko zanimanje. Ide ribat onaj kojemu je potreba. Prije je u portu bilo 30 pravih ribara od šabake, plivarice... Od starijih sam učio, išo s njima na more, ribo i to ostane. A danas nemaju tri, četiri ribara – govori nam ovaj zaljubljenik u more za koje kaže kako 'odmara, to je najbolja terapija'.

Cilj je tradiciju prenijeti na mlađe, a možda sutra netko od njih i postane ribar. Na radionicama bude 20-ak djece, najmanje onih iz povijesne jezgre pa organizatori upućuju poziv i njima, ipak im je Porat gotovo pa pred kućom.  

image
Radionica ‘Ribolovni alati’ organizira se u lođi Malog Arsenala u subotu 5. ožujka u 11 sati
Božo Radić/Cropix

Širok je spektar djelovanja udruge Dubrovačka pomorska akademija Argosy od njegovanja pomorske tradicije, svega što je vezano uz more i uz Porat, očuvanja ribarskih drvenih barki, ekologije, spašavanja na moru.

- Izradili smo pilot projekt spašavanja na moru volonterski. Taj projekt  je izradio tajnik udruge Antun Karužić. Udruga će ga u suradnji s Gradskim kotarom Grad predstaviti u petak, 4. ožujka u 18 sati u dvorani Ivana Pavla Drugog. Pozvani su svi na predstavljanje. Udruga  je otvorena, skupljamo članstvo, svak tko je zainteresiran može pristupiti, a trenutno nas je 20-ak u udruzi – naglašava Željko Čatić.

Podsjetimo, dječja radionica ‘Ribolovni alati’ organizira se u lođi Malog Arsenala u subotu 5. ožujka u 11 sati. U slučaju vremenskih neprilika, radionica će se održati u obližnjem natkrivenom prostoru.

03. svibanj 2024 15:12