StoryEditorOCM
DubrovnikDvojbe iz rodilišta

Zašto se zdrava djeca odvajaju od covid pozitivnih majki i je li to slučaj samo u Dubrovniku?

Piše Kristina Filičić
19. studenog 2021. - 19:12

Na tekst kako u dubrovačkoj općoj bolnici (OBD) nikada nisu razdvajali covid pozitivnu rodilju i novorođenče, reagirala je majka L.V. (podaci poznati redakciji) kako bi, kaže nam, s nama podijelila svoju priču. Ističe kako je 10. listopada imala inducirani porod, a dva dana prije PCR testom utvrđeno je da ima koronu.

- Kad sam rodila, dijete je završilo na neonatologiji, a ja na covid odjelu. Rekli su mi da dijete ide u inkubator da ga oni tamo promatraju. Radili su mu naravno PCR, vadili krv, sve je bilo uredno, dijete je bilo zdravo, klinička slika mu je bila sasvim uredu. Kad sam zvala sutradan zašto dijete nije sa mnom jer bih ga dojila, na neonatologiji su mi rekli da mi ne mogu zabraniti da uzmem dijete i ako to želim da mogu. Doktorica mi je tada rekla kako smatra da to nije dobro za dijete jer dolje na covid odjelu nisu uvjeti. Nisu bili ni za mene kao rodilju jer na covid odjelu sam imala skrb koja se daje covid bolesnicima a ne skrb koja se daje rodiljama. Nisam imala nikakve simptome, meni nije trebalo mjerit kisik niti mi je nedajbože trebao respirator. Meni je trebalo dijete i ginekološka skrb. Svaki dan bi mi dali broj mobitela od dežurne sestre s odjela i eventualno ako mi se nešto dogodi trebala bih zazvat na mobitel da me dođu pogledat – priča nam rodilja svoje iskustvo.

- Nisam pristala da dijete dovedu na covid odjel jer dolje nije bilo uvjeta ni za mene a kamoli za njega. Nije bilo ni stola za presvlačenje. Ostala sam sva tri dana bez djeteta, izdajala sam mlijeko i prolijevala ga jer nisu mogli adekvatno transportirati to mlijeko i nosit ga na neonatologiju. Nakon trećeg dana sam trebala ići kući. Čekali smo nalaze PCR testa za dijete. Kad sam trebala preuzeti dijete, otac mi je pošao po njega na recepciju jer meni nisu dali da ga ja preuzmem. Dijete sam dočekala doslovno ispred bolnice u autu. Ne znam tko se tu bojao, za dijete ili za sebe, niđe veze. Ja sam dijete preuzela u autu nakon 15 minuta a nisam ga smjela preuzeti na recepciji.

Kada je došla kući s bebom, priča nam dalje, nastavila ju je dojiti kao da ništa nije bilo, a u izolaciji je trebala biti još tjedan dana nakon povratka kući.

- To nikakvog smisla nema. Nisam iznijela dijete kako se inače iznosi iz rodilišta. Jedino sam imala taj prvi kontakt, kad sam rodila babica mi je dala dijete u naručje i to je trajalo svega pet minuta. Ogorčena sam – kaže ova majka pa će kako nikad ne bi ispričala doživljeno da nije pročitala tvrdnje o nerazdvajanju rodilja i novorođenčadi u dubrovačkoj bolnici.

- Oni su trebali na ginekologiji osigurati neku izolacijsku sobu u koju bi ja bila smještena s djetetom. Ja sam u biti prva koja je prelomila da se odvaja majku i novorođenče jer babica koja me porodila je rekla da će dijete biti sa mnom u sobi sigurno. Bilo je rodilja prije i svaka je imala tu mogućnost. Međutim, na meni se prelomilo i to mi je katastrofa. Dijete je bilo negativno, da je bilo i pozitivno imalo je urednu kliničku sliku, ja sam bila u redu nisam imala simptoma, dobro sam se osjećala da se brinem o svom djetetu. Nije bilo potrebe uopće da to rade i meni kao majci koja je tek rodila, a to mi je treće dijete, bila je katastrofa, strašno. Ali tada su me svi uvjeravali da je to bolje za dijete nego da dijete bude sa mnom i kad sam pročitala članak na vašoj stranici doživjela sam šok. Ne bih voljela da se to dogodi nekome drugome zato reagiram sada – poručuje L.V.

Osjeća se kao izolirani pojedinac, pa se pita ako je svaka covid pozitivna rodilja imala mogućnost biti s djetetom zašto su njoj uskratili tu mogućnost?

Iz dubrovačke Opće bolnice odgovaraju kako se u ovom slučaju radilo o covid pozitivnoj asimptomatskoj rodilji.

- Dijete je bilo covid negativno, dva puta je testirano te je prema procjeni pedijatra hospitalizirano na Neonatologiji, a majka na covid odjelu - poručuju iz Opće bolnice Dubrovnik. 

07. svibanj 2024 23:13