StoryEditorOCM
DubrovnikNADA BURUM

Dubrovačka agentica za nekretnine upozorava: ‘Mlade obitelji teško dolaze do nekretnine što je ozbiljan problem, a otežava im i rast kamatnih stopa na stambene kredite‘

Piše Kristina Filičić
5. prosinca 2023. - 07:30

U prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, tržište nekretnina je doživjelo pad prometa u iznosu od oko deset posto na razini cijele Hrvatske. Kako ističe Nada Burum, članica Vijeća Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK i potpredsjednica Strukovne grupe posrednika u Dubrovniku, do pada je došlo ponajviše iz razloga ‘jer su se cijene starih stanova nerealno približile cijenama novogradnji, što nije poželjna kupnja‘.

- U tom smislu će doći do korekcije jer taj nesrazmjer nije održiv. Razlika je u cijenama traženim i realiziranim. Nepriuštivost nekretnine mladim obiteljima je ozbiljna tema, a otežava im i rast kamatnih stopa na stambene kredite – kaže Burum pa spominje kako je o tome bilo riječi i na 36. Forumu poslovanja nekretninama koji je održan prošli tjedan u Zagrebu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Nepriuštivost stanovanja

- Na Forumu se raspravljalo o trendovima na hrvatskom tržištu nekretnina te o vrlo aktualnoj temi - najavljenoj stambenoj politici o čemu je govorio državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir, a čije je uvođenje nužno s obzirom na to da je problem nepriuštivosti stanovanja sve veći, primarno mladima – kaže sugovornica i dodaje:

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Aktivnost na tržištu nekretnina pod utjecajem je glavnih makroekonomskih te globalnih faktora. U Hrvatskoj se u posljednje vrijeme primjećuje napredak u segmentaciji tržišta nekretnina, posebno u smislu razlikovanja vrijednosti između novih i starih nekretnina. Cijene starih stanova nerealno približile cijenama novogradnji što je, najvećim dijelom, dovelo do spomenutog pada prometa nekretninama. No, s druge strane cijene stanova u novogradnji u Dubrovniku i Zagrebu i dalje rastu. Razlog tome je manjak novogradnje i visoka potražnja, ali i naglašena potražnja za luksuznim nekretninama što utječe na vrstu i cijenu nekretnina u ponudi – kaže Nada Burum. Vlasnica agencije IMB Nekretnine ističe kako se kroz statistike IMB ureda bilježe cijene stambenih kvadrata kroz godine, ‘pa je evidentno da su cijene stanova u novogradnji u Dubrovniku od 2018. godine do 2023. godine porasle za 100 posto‘.

Destinacija za ulaganje

- Konstantan je interes stranih ulagača za dubrovačko tržište. Ovo i solventnost jedne kategorije domaćih kupaca održava stabilnost i dinamiku, i pokazatelj je atraktivnosti Dubrovnika kao destinacije za ulaganje. Na hrvatsko tržište nekretnina utječu i gospodarska kretanja u svijetu i geopolitička situacija koja izaziva neizvjesnosti, ali i s te strane Dubrovnik se pokazao kao izoliran, brend koji je u fokusu kupaca, slovi kao siguran i miran grad, tako da i dalje imamo više od 40 posto stranih državljana kupaca, u koje ubrajamo i naše povratnike – kaže Burum pa naglašava kako je cilj struke unapređenje kvalitete usluga u djelatnosti poslovanja nekretninama.

- To podrazumijeva pružanje preciznih i pouzdanih informacija, profesionalno savjetovanje, transparentnost u transakcijama i efikasnost u postupku kupoprodaje. Fokus treba biti na pružanju visokog standarda usluge, poštivanje etičkih normi, i kontinuirano usavršavanje i edukacija u struci.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Zanimalo nas je i kretanje cijena nekretninskih kvadrata:

- Govoriti o cijenama kvadratnog metra nekretnine u Dubrovniku postaje sve izazovnije, zbog čega se sve češće primjenjuje individualni pristup. Cijene novogradnje u Dubrovniku variraju i određuju se na temelju različitih faktora kao što su moderni standardi gradnje, ekskluzivitet lokacije, pogled na more i Grad, energetska učinkovitost, lokacija i orijentacija objekta, preferencije kupaca, investicijski potencijal, kao i utjecaj specifične mikrolokacije. Zbog ovih utjecaja, cijene novogradnji u Dubrovniku na boljim lokacijama se kreću od 5.500 eura po kvadratnom metru na više, a neke iznimno dosežu izuzetno visoke cijene, dok su novogradnje u prigradskim naseljima jeftinije – zaključuje Nada Burum, članica Vijeća Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK i potpredsjednica Strukovne grupe posrednika u Dubrovniku te vlasnica agencije IMB Nekretnine.

23. travanj 2024 07:39