StoryEditorOCM
DubrovnikJUTARNJI NADZOR U AZILU

Državni inspektorat i policajci u azilu na Žarkovici - policija provodi kriminalističko istraživanje. Sandra Sambrailo: Hoće li nam ponovo ukrasti pse?

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: Božo Radić
24. svibnja 2022. - 12:13

Državni inspektorat, veterinarska inspekcija i Policijska uprava dubrovačko neretvanska jutros provode nadzor  u azilu Društva za zaštitu životinja Dubrovnik na  Žarkovici. Još je nepoznato koji su razlozi provođenja nadzora nad azilom za napuštene životinje u kojem je tristotinjak pasa. Novinare koji su došli na Žarkovicu, policajci su zamolili da se udalje iz prostora azila.

 Sandra Sambrailo iz Društva novinarima je rekla kako ni ona ne zna razloge inspekcijskog nadzora te da i sama iznenađena.

- Državni inspektorati i sve inspekcije naravno imaju pristup azilu, mi nemamo ništa protiv niti imamo što sakriti, međutim odnos u ovakvim momentima je uvijek iznenađujući. Sami ste vidjeli da ni vama ulaz nije odobren da nama kretanje nije odobreno, posao je obustavljen, dvoje volontera  je trenutno u azilu. Svi znamo kako  azil Društva za zaštitu životinja Dubrovnik funkcionira a činjenica je da  ovaj azil nije registriran jer nema uvjete za registraciju, ne našom krivnjom.  Činjenica je da mi 21 godinu radimo tuđi posao, da se nikada nitko nije sjetio pitati Grad, ili poslati inspekciju u Grad ili Županiju ili bilo koju   jedinicu lokalne samouprave u našoj Županiji  da provjere  zašto azil nije riješen?  Azil postoji samo iz razloga što nitko drugi ne želi s ulica Grada skloniti napuštene životinje. Puno smo puta rekli kako to više ne možemo, mi smo volonteri, imamo samo jednog zaposlenog kojega  ne plaća Grad Dubrovnik nego međunarodna organizacija. Činjenica je da smo molili da se problem riješi i da su naši najveći neprijatelji jedinice lokalne samouprave - rekla je Sambrailo novinarima koji su jutros došli na Žarkovicu. 

- Dolazak policije ovdje podsjeća nas na onu noć kada su psi ukradeni iz azila. Što se događa, zašto i to znamo svi jer smo dovoljno pametni da  znamo kakva je situacija. Zašto su psi u azilu koji nije registriran već 21 godinu i to je znakovito. Činjenica je da  nijedan poziv komunalnom redarstvu nije imao efekta kad ih zovemo dobijemo odbijenicu, a ranjeni  pas na cesti treba hitnu veterinarsku pomoć i smještaj. Je li to Pred Dvorom 1? Ovaj se azil sustavno uništava godinama od strane institucija, onih kojima najviše pomažemo. Svaki dan i noć ja živim  u ovom azilu i prošla sam strašnih tortura  i divnih stvari.  Mene neće  pokolebati ni veterinarska inspekcija ni Mato Franković, ni zločesti ljudi, mi ostajemo i borit ćemo se za njih. Hoće li ih ukrasti, kao što je Mato Franković rekao da će ih razmjestiti po drugim azilima, ne znam, ali vjerujem u snagu ovih ljudi koji nas podržavaju, u snagu dobrote i humanosti - na rubu suza rekla je novinarima S. Sambrailo.  Rekla je kako Društvo nastoji ispoštovati Zakon o zaštiti životinja i pravilnik koji govori kako treba izgledati azil, no da se sami financiraju, a azil je bez vode i struje. Dodala je kako su se obraćali i Gradu i Županiji za pomoć, ali da nijedno obećanje nije realizirano, te da ne očekuje skoro niti početak gradnje gradskog azila za napuštene životinje.

Novinarima, koji su došli na Žarkovicu, djelatnici inspektorata su na pitanja odgovorili da sve upite šalju pismono Inspektoratu  Na upite očekujemo odgovor, kao i služeno priopćenje  iz Policijske uprave dubrovačko neretvanske. Neslužbeno doznajemo kako Državni inspektorat u azilu provodi  nadzor na temelju kriminalističkog istraživanja koje provodi PU dubrovačko neretvanska. 

08. svibanj 2024 03:07