StoryEditorOCM
DubrovnikULAZ JE BESPLATAN

Društvo crnogorsko-hrvatskog prijateljstva, čiji je počasni predsjednik bio Ratko Jovović, organizira promociju filma o kraljici Jeleni Savojskoj

Piše DV
5. srpnja 2023. - 09:59

U organizaciji Društva crnogorsko-hrvatskog prijateljstva Dubrovačko-neretvanske županije iz Dubrovnika u petak, 7. srpnja u kinu Jadran‚ u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika s početkom u 21 sat bit će održana promocija filma ‘‚Ja, Maria Gabriela, unuka kraljice Jelene Savojske‘ renomiranog crnogorskog autora filmova i kompozitora Miodraga Bola Boškovića.

Ovo Boškovićevo filmsko ostvarenje je krajnje autentična priča o crnogorskoj princezi i talijanskoj kraljici Jeleni Savojskoj. Najvećim dijelom je bazirana je na sjećanjima Marie Gabriele, njene unuke i kćeri zadnjeg talijanskog kralja Umberta II i belgijske princeze Marie Zozel. Pored autentičnih fotografija iz obiteljskog albuma Savoja, kratkih filmskih inserata, za čije je emitiranje dala suglasnost, Maria Gabriela kroz vlastitu životnu priču prenosi gledalištu atmosferu vremena koje je provela sa svojom babom, “talijanskom majkom” kako su Jelenu Savojsku nerijetko zvali njeni podanici. Brojne povijesne činjenice, mnogi opisi izgleda kraljice Jelene i njenih karakternih osobina, prepričavanja interesantnih detalja određenih događaja i mnogih zbivanja kroz krajnje originalna i emotivna kazivanja same akterke, kroz Boškovićev dokumentarac se oslikavaju mnogi neznani i do danas skriveni detalji o crnogorskoj princezi i talijanskoj kraljici.

Film je realizirala ekipa u sastavu: snimatelj i tehnički konsultant Dejan Brzi Vlahović, prevodilac prof.dr Igor Lakić, tekst je čitala Ratka Pavlović, organizacija Giovanni Stanislava Rondanini, grafička idejna rješenja Branko Gazdić, a muziku, scenarij i režiju potpisuje autor Miodrag Bole Bošković. U filmu se pored kompozicija “Prevalis” nalaze i segmenti dvadestominutne kompozicije “Jelena Savojska”. Trajanje filma je 50 minuta.

- Društvo crnogorsko-hrvatskog prijateljstva Dubrovačko-neretvanske županije‚ sa sjedištem u Dubrovniku, na ciju inicijativu je i došlo do premijere filma renomiranog crnogorskog autora filmova i kompozitora Miodraga Bola Boškovica, osnovao je Savez Crnogoraca Hrvatske u proljeće 2010. godine. Prvi predsjednik, jedan od osnivača, a kasnije i počasni predsjednik, bio je nedavno preminuli gospodin Ratko Jovović, profesor u mirovini. Na čelu ovog društva danas se nalazi g-din Slobodan Backović. Jedno od osnovnih pravaca djelovanja društva je i međunarodna razmjena kulturnih projekata, programa i manifestacija radi prezentacije kulture, povijesti i prirodnih ljepota dvaju susjednih i prijateljskih naroda Hrvatske i Crne Gore.

Ulaz na premijeru Boškovićevog filma u dubrovačkom kinu Jadran je slobodan.

01. svibanj 2024 14:37