stdClass Object ( [id] => 1084051 [title] => DR. MARIJA RADONIĆ, VODITELJICA ODJELA PEDIJATRIJE Postoji vrlo teški oblik dječjeg covid-19, ali srećom nismo ga zabilježili [alias] => dr-marija-radonic-voditeljica-odjela-pedijatrije-postoji-vrlo-teski-oblik-djecjeg-covid-19-ali-srecom-nismo-ga-zabiljezili [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Podaci govore da je kod djece koja dobiju koronu bolest blaža, oporavak brži i ima bolju prognozu? Kakva je situacija na našem području? Koliko djece je bilo pozitivno na korona virus i je li bilo hospitalizirane djece?

Prema nekim podacima u ukupnom broju oboljelih djeca do 18 godina čine oko 8,5 posto oboljelih iako se ti podaci stalno mijenjaju ovisno o izvoru. Od početka pandemije u ovih godinu dana imali smo 20 ak djece pozitivnih na Sars Cov 2 koja su se javila na Odjel. Uglavnom su to djeca sa kroničnim bolestima pozitivna na Sars Cov 2 koja su imala pogoršanje svojih kroničnih bolesti te je to bio neposredni razlog za hospitalizaciju. S druge strane bilo je djece s kroničnim bolestima koja su imala vrlo blagi oblik Covid-a i nisu bila hospitalizirana. Nekoliko inače zdrave djece, bez komorbiditeta, bilo je pozitivno i liječeno od Covid 19 bolesti simptomatskim lijekovima, ambulantno. Kao entitet spomenut ću mladića sa nvj. post Covid simptomom i jedinom manifestacijom bolesti na koži, imao je promjene na prstima ruku i nogu slične ozeblinama koje mogu trajati tjednima. Novorođenčad Sars Cov 2 pozitivnih majki, njih 5 ili 6 u posljednjih 12 mjeseci rođena su zdrava i njihove majke bile su asimptomatske ili s vrlo blagim oblicima bolesti. Sve u svemu šarolika kombinacija nalaza i simptoma.

Ovoga tjedna djeca su na našem području prešla na online nastavu zbog povećanja broja zaraženih. Uz mnoge teorije o širenju virusa u Konavlima spominjali su se vrtići odakle se, navodno, proširila epidemija. Jesu li djeca doista značajan čimbenik u širenju virusa?

Puno je različitih i podijeljenjih mišljenja. Neke studije dale su naslutiti da stanice dječjih nosnih sluznica proizvode manje proteina koji pomažu virusu da uđe u tijelo. S druge strane postoje istraživanja o tome da je postotak genetskog materijala koronavirusa u nosu djece do pet godina 10 do 100 puta veći od onoga u starije djece i odraslih. Prema podacima objavljenim u Jama Pediatrics mala djeca mogla bi biti veliki prijenosnici virusa. Djeca se najlakše zaraze od svojih vršnjaka, infekcija kod njih može proći bez kliničkih simptoma ali ključno je to da tako zarazu unesu u svoju obitelj. U našim, osobito ruralnim sredinama, još uvijek i tri generacije žive u istom domaćinstvu pri čemu su posebno ugroženi stariji članovi i ako ih ima, kronično bolesni. Tu se onda postavlja pitanje opravdanosti zatvaranja vrtića i škola. Pri donošenju takvih odluka potrebno je prethodno dobro proučiti epidemiološku situaciju unutar same lokalne zajednice i zaključiti koliko su školska ili vrtićka djeca u toj konkretnoj situaciji izvor zaraze.

Koji su simptomi i koliki su rizici za djecu koja dobiju koronavirus? Što treba učiniti roditelj ako posumnja da mu dijete ima koronu? Na koje simptome treba posebno obratiti pozornost?

U pravilu bolest jest u djece blažeg kliničkog tijeka nego u odraslih.Simptomi i znaci bolesti su: povišena temperatura, umor, glavobolja, bol u mišićima, kašalj, curenje nosa, gubitak okusa i mirisa, grlobolja, kratak dah, bol u trbuhu, proljev i povraćanje gubitak apetita. Međutim djeca mogu imati samo neke od simptoma, npr. simptome respiratornog ili samo gastrointestinalnog trakta ili biti potpuno asimptomatski (od 16 pa do čak 50 posto). Razlikovanje Covid 19 bolesti samo na osnovu simptoma u djece je vrlo zahtjevno budući simptomi mogu sličiti drugim bolestima koje su u djece česte kao npr. prehlada, alergijski rinitis, streptokokna upala ždrijela.

Iz izvješća je vidljivo da djeca puno rjeđe zahtjevaju bolničko liječenje. Međutim posebno osjetljive skupine su dojenčad, to jest djeca u prvoj godini života i djeca s kroničnim bolestima kao što su genetske, metaboličke, neurološke bolesti, prirođene srčane bolesti. Slično kao i kod odraslih s posebnim rizikom su djeca astmatičari, dijabetičari, pretili, djeca na imunosupresivnoj terapiji.

---

image
dr. Marija Radonić, voditeljica Odjela pedijatrije
---

Koji je najteži oblik bolesti kod djece?

MIS-C (Multysistem Inflamatory Syndrom in Children) ili Multiorganski upalni sindrom u djece iako rijedak, predstavlja najteži klinički oblik Covid 19 infekcije u djece. Bolest se javlja unutar 4 tjedna od početka bolesti a sumnja se postavi čak i ako je dijete u tom periodu imalo bliski kontakt s bolesnikom a samo bilo asimptomatsko. Ova djeca imaju simptome zatajenja 2 i više organa i organskih sustava, bubrega, srca, probavnih organa, neurološke, krvne, kožne promjene a zbog poremećenog općeg stanja zahtijevaju liječenje u jedinici intenzivnog liječenja. Nema specifičnog liječenja ali se koriste intravenozni gama globulini, kortikosteroidi, visoke doze aspirina. Zbog posljedica koje bolest može ostavit na koronarnim krvnim žilama po ozdravljenju još je neko vrijeme potrebno praćenje po kardiologu. Dobra je vijest da se većina takvih bolesnika potpuno oporavila, bez obzira na težinu kliničke slike u akutnoj fazi bolesti ali na žalost, opisani su i smrtni ishodi.

Srećom za sada nismo imali djece koja su imala MIS-C iako je u Centralnoj jedinici intenzivnog liječenje djece Klinike za dječje bolesti u Splitu do sada liječeno nekoliko takve djece iz Zadra, Šibenika i Splita. Oboljele su imali i na KB Dr Fran Mihaljević u Zagrebu.

Ono na što bih skrenula pažnju roditeljima u fazi dok pandemija još traje: i kod uobičajenih i čestih simptoma bolesti kod djece kao što su povišena temperatura, šmrcanje, kašalj, bol u trbuhu, povraćanje, proljev potrebno je zadržati dijete kod kuće, ne slati u vrtić i školu i u dogovoru s nadležnim pedijatrom misliti i isključiti Covid 19, kako moguću zarazu ne bismo širili na druge.

Postoji velika zabrinutost kako će „novo normalno“ utjecati na tjelesno ali i na mentalno zdravlje djece?

Zaključavanje i zatvorenost u domu učinili su da djeca, tinejdžeri i adolescenti posljednjih mjeseci znatno više vremena provode uz digitalne igre na tabletima, igraćim konzolama, pametnim telefonima ili osobnim računalima. I dok su prošle jeseni na računalne igre tijekom radnog dana trošili prosječno 79 minuta, četiri tjedna nakon zatvaranja škola i ograničenja kretanja to se vrijeme popelo na čak 139 minuta dnevno. Puno sjedenja pred ekranima ostavlja trag. Nastava se određeni dio vremena provodila on line. I tu je došlo do dodatnih upita. Na konferenciji "Aktualnosti u području zaštite djece u vrijeme epidemije COVID-19" iz 12/2020. pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je kako se društvo ne smije pomiriti s time da neka djeca ne mogu ostvariti pravo na obrazovanje samo zato što im roditelji ne mogu priuštiti internetsku vezu i računalo ili zato što ne mogu dobiti podršku za obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, što je dodatni problem. Laboratorij za dijagnostiku tjelesnog razvoja Fakulteta za sport u Ljubljani usporedio je fizičku spremu djece iz lipnja ove godine s rezultatima testa iz travnja 2019. Pad motoričke učinkovitosti zabilježen je kod dvije trećine djece, i to za 13 posto. Istodobno je povećan udio djece s prekomjernom težinom za čak 20 posto, a povećanje potkožnog masnog tkiva primijećeno je kod više od polovice osnovaca.

Kakve mogu biti posljedice pandemije na najmlađe?

Prema izvješću o razinama i trendovima dječje smrtnosti Unicefa, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UN-ova odjela za ekonomska i društvena pitanja te Svjetske banke, pandemija ugrožava milijune dječjih života jer je zaustavila pad broja smrti koje su se mogle spriječiti kod djece mlađe od pet godina. Prošle godine je taj broj pao na rekordno niskih pet milijuna u odnosu na 12,5 milijuna takvih smrti prije 30 godina. Uza sve tu su strah, zabrinutost, tuga, nesigurnost, ali i ljutnja, agresija, najrazličitiji psihološki poremećaji.

Nakon svih mjera donesenih i kod nas i u svijetu čini se da više nitko sa sigurnošću ne može reći je li bolje slati djecu u škole i vrtiće ili ih držati u kućama? Je li za njih veća opasnost virus ili izolacija. Više je nego izvjesno da će imati neposredne ali i dugoročne posljedice u mjesecima i godinama koje dolaze. To stavlja veliku odgovornost pred svih nas, roditelje i društvo.

Imate li u bolnici organizacijskih problema s obzirom na novonastale uvjete?

Uvijek ih ima a sada se još bolje vide. Na razini primarne zdravstvene zaštite nema organiziranog rada za weekende i blagdane što je problem oduvijek, sada posebno.

Za sav ovaj posao nemamo poseban tim za Covid već to u dežurstvu odrađuju jedan dežurni pedijatar i odjelne sestre, kako za ambulantne, tako i za hospitalizirane pacijente. Predlagali smo da se ovaj teret ravnomjerno rasporedi među svima koji skrbe o djeci u Županiji i još uvijek čekamo odgovor. Ovdje bih izdvojila odličnu suradnju s HZZJZ DN županije u praćenju i detektiranju kontakata.

Kakva je suradnja s roditeljima?

Većina je odgovornih roditelja, prethodno nazovu i uputimo ih gdje se trebaju javiti ovisno o epidemiološkimm podacima i simptomima koje dijete ima. Djecu pregledavamo na 4 radilišta; zasebno one koji nvj. nemaju Covid, zatim febrilne, sumnjive na Covid s pozitivnom anamnezom i četvrta kategorija su novorođenčad Sars Cov 2 pozitivnih majki u rodilištu.

Neki od roditelja bez obzira na to što trebaju ispuniti anketni list prije samog pregleda jednostavno zaborave prijaviti svoj kontakt s bolesnima. Imali smo obitelj u samoizolaciji koji su svi, njih petero, došli na pregled s bolesnim djetetom. Razumijemo strah, ali moramo svi biti odgovorni i štititi jedni druge.

Za hospitaliziranu djecu do 7 godina i u sadašnjim uvjetima osigurali smo i dalje boravak jednog roditelja uz dijete.

---

Kako najbolje zaštititi djecu od infekcije?

Djecu je važno osloboditi straha ali istovremeno podučiti odgovornom ponašanju; važno je da znaju kako trebaju često prati ruke sapunom i vodom ili kada to ne mogu, kako koristiti alkoholni dezinficijens, pravilno nositi masku tako da im prekriva nos i usta i ne razmjenjivati maske, kada kišu ili kašlju da to rade u svoj lakat –sve to možete podučiti stariju djecu. Puno se pričalo o djeci i nošenju maski ali ono što vidim je da velika većina djece rado nosi masku, i to pravilno, valjda na taj način oponašaju starije, osjećaju se važni. Sve ostalo, redovno provjetravanje prostorija, adekvatni razmak, zdravu prehran-to će za njih osigurati roditelji i učitelji.

---

---

Covid potisnuo gripu


Ove sezone kao da smo zaboravili na gripu. Je li bilo oboljele djece?


Broj hospitalizirane djece posljednjih 12 mjeseci u prosjeku je značajno je manji nego prethodnih godina. Ove godine nismo imali kliničke sumnje na gripu niti pozitivnih nalaza kod djece. Broj respiratornih infekcija općenito, kako infekcija gornjih dišnih putova tako i upala pluća značajno je manji. Značajno je manji i broj pogoršanja astme u djece. Nismo imali niti dojenčadi sa RSV bronhiolitisom. Sve nabrojeno je činilo glavninu morbiditeta i razloga za prijem u bolnicu djece u zimskom periodu ranijih godina.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Broj hospitalizirane djece posljednjih 12 mjeseci u prosjeku je značajno je manji nego prethodnih godina. Ove godine nismo imali kliničke sumnje na gripu niti pozitivnih nalaza kod djece [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPĆA BOLNICA DUBROVNIK | [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => Broj hospitalizirane djece posljednjih 12 mjeseci u prosjeku je značajno je manji nego prethodnih godina. Ove godine nismo imali kliničke sumnje na gripu niti pozitivnih nalaza kod djece OPĆA BOLNICA DUBROVNIK | 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-04 08:14:14 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Anđelka Kelava [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-15 10:38:27 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-03-15 09:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 64 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/04\/17182318.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/04\/17065254.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","dr. Marija Radoni\u0107, voditeljica Odjela pedijatrije"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1467","hd_17182318_1920.jpg":"1920x1080","k_17182318_1280.jpg":"1280x1280","k_17182318_1024.jpg":"1024x1024","k_17182318_640.jpg":"640x640","k_17182318_480.jpg":"480x480","k_17182318_340.jpg":"340x340","k_17182318_220.jpg":"220x220","o_17182318_1280.jpg":"1280x978","o_17182318_1024.jpg":"1024x782","o_17182318_640.jpg":"640x489","o_17182318_480.jpg":"480x366","o_17182318_340.jpg":"340x259","o_17182318_220.jpg":"220x168","h_17182318_1280.jpg":"1280x854","h_17182318_1024.jpg":"1024x683","h_17182318_640.jpg":"640x427","h_17182318_480.jpg":"480x320","h_17182318_340.jpg":"340x227","h_17182318_220.jpg":"220x147","pp_17182318_1280.jpg":"1006x1280","pp_17182318_1024.jpg":"805x1024","pp_17182318_640.jpg":"503x640","pp_17182318_480.jpg":"377x480","pp_17182318_340.jpg":"267x340","pp_17182318_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x536","hd_17065254_1920.jpg":"1920x1080","k_17065254_1280.jpg":"1280x1280","k_17065254_1024.jpg":"1024x1024","k_17065254_640.jpg":"640x640","k_17065254_480.jpg":"480x480","k_17065254_340.jpg":"340x340","k_17065254_220.jpg":"220x220","o_17065254_1280.jpg":"1280x670","o_17065254_1024.jpg":"1024x536","o_17065254_640.jpg":"640x335","o_17065254_480.jpg":"480x251","o_17065254_340.jpg":"340x177","o_17065254_220.jpg":"220x115","h_17065254_1280.jpg":"1280x854","h_17065254_1024.jpg":"1024x683","h_17065254_640.jpg":"640x427","h_17065254_480.jpg":"480x320","h_17065254_340.jpg":"340x227","h_17065254_220.jpg":"220x147","pp_17065254_1280.jpg":"1006x1280","pp_17065254_1024.jpg":"805x1024","pp_17065254_640.jpg":"503x640","pp_17065254_480.jpg":"377x480","pp_17065254_340.jpg":"267x340","pp_17065254_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14990484 Threads: 2 Questions: 3149674569 Slow queries: 7029063 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234953680 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [parent] => 320 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/dr-marija-radonic-voditeljica-odjela-pedijatrije-postoji-vrlo-teski-oblik-djecjeg-covid-19-ali-srecom-nismo-ga-zabiljezili-1084051 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/dr-marija-radonic-voditeljica-odjela-pedijatrije-postoji-vrlo-teski-oblik-djecjeg-covid-19-ali-srecom-nismo-ga-zabiljezili-1084051?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 633360 [name] => Marija Radonić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-15 10:37:13 [main_article_id] => 0 [alias] => marija-radonic [link] => /tag/marija-radonic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Broj hospitalizirane djece posljednjih 12 mjeseci u prosjeku je značajno je manji nego prethodnih godina. Ove godine nismo imali kliničke sumnje na gripu niti pozitivnih nalaza kod djece [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPĆA BOLNICA DUBROVNIK | [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => DR. MARIJA RADONIĆ, VODITELJICA ODJELA PEDIJATRIJE Postoji vrlo teški oblik dječjeg covid-19, ali srećom nismo ga zabilježili [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-21-12-19-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/17182318.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/17182318.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/04/17065254.jpg [title] => dr. Marija Radonić, voditeljica Odjela pedijatrije ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Podaci govore da je kod djece koja dobiju koronu bolest blaža, oporavak brži i ima bolju prognozu? Kakva je situacija na našem području? Koliko djece je bilo pozitivno na korona virus i je li bilo hospitalizirane djece?

Prema nekim podacima u ukupnom broju oboljelih djeca do 18 godina čine oko 8,5 posto oboljelih iako se ti podaci stalno mijenjaju ovisno o izvoru. Od početka pandemije u ovih godinu dana imali smo 20 ak djece pozitivnih na Sars Cov 2 koja su se javila na Odjel. Uglavnom su to djeca sa kroničnim bolestima pozitivna na Sars Cov 2 koja su imala pogoršanje svojih kroničnih bolesti te je to bio neposredni razlog za hospitalizaciju. S druge strane bilo je djece s kroničnim bolestima koja su imala vrlo blagi oblik Covid-a i nisu bila hospitalizirana. Nekoliko inače zdrave djece, bez komorbiditeta, bilo je pozitivno i liječeno od Covid 19 bolesti simptomatskim lijekovima, ambulantno. Kao entitet spomenut ću mladića sa nvj. post Covid simptomom i jedinom manifestacijom bolesti na koži, imao je promjene na prstima ruku i nogu slične ozeblinama koje mogu trajati tjednima. Novorođenčad Sars Cov 2 pozitivnih majki, njih 5 ili 6 u posljednjih 12 mjeseci rođena su zdrava i njihove majke bile su asimptomatske ili s vrlo blagim oblicima bolesti. Sve u svemu šarolika kombinacija nalaza i simptoma.

Ovoga tjedna djeca su na našem području prešla na online nastavu zbog povećanja broja zaraženih. Uz mnoge teorije o širenju virusa u Konavlima spominjali su se vrtići odakle se, navodno, proširila epidemija. Jesu li djeca doista značajan čimbenik u širenju virusa?

Puno je različitih i podijeljenjih mišljenja. Neke studije dale su naslutiti da stanice dječjih nosnih sluznica proizvode manje proteina koji pomažu virusu da uđe u tijelo. S druge strane postoje istraživanja o tome da je postotak genetskog materijala koronavirusa u nosu djece do pet godina 10 do 100 puta veći od onoga u starije djece i odraslih. Prema podacima objavljenim u Jama Pediatrics mala djeca mogla bi biti veliki prijenosnici virusa. Djeca se najlakše zaraze od svojih vršnjaka, infekcija kod njih može proći bez kliničkih simptoma ali ključno je to da tako zarazu unesu u svoju obitelj. U našim, osobito ruralnim sredinama, još uvijek i tri generacije žive u istom domaćinstvu pri čemu su posebno ugroženi stariji članovi i ako ih ima, kronično bolesni. Tu se onda postavlja pitanje opravdanosti zatvaranja vrtića i škola. Pri donošenju takvih odluka potrebno je prethodno dobro proučiti epidemiološku situaciju unutar same lokalne zajednice i zaključiti koliko su školska ili vrtićka djeca u toj konkretnoj situaciji izvor zaraze.

Koji su simptomi i koliki su rizici za djecu koja dobiju koronavirus? Što treba učiniti roditelj ako posumnja da mu dijete ima koronu? Na koje simptome treba posebno obratiti pozornost?

U pravilu bolest jest u djece blažeg kliničkog tijeka nego u odraslih.Simptomi i znaci bolesti su: povišena temperatura, umor, glavobolja, bol u mišićima, kašalj, curenje nosa, gubitak okusa i mirisa, grlobolja, kratak dah, bol u trbuhu, proljev i povraćanje gubitak apetita. Međutim djeca mogu imati samo neke od simptoma, npr. simptome respiratornog ili samo gastrointestinalnog trakta ili biti potpuno asimptomatski (od 16 pa do čak 50 posto). Razlikovanje Covid 19 bolesti samo na osnovu simptoma u djece je vrlo zahtjevno budući simptomi mogu sličiti drugim bolestima koje su u djece česte kao npr. prehlada, alergijski rinitis, streptokokna upala ždrijela.

Iz izvješća je vidljivo da djeca puno rjeđe zahtjevaju bolničko liječenje. Međutim posebno osjetljive skupine su dojenčad, to jest djeca u prvoj godini života i djeca s kroničnim bolestima kao što su genetske, metaboličke, neurološke bolesti, prirođene srčane bolesti. Slično kao i kod odraslih s posebnim rizikom su djeca astmatičari, dijabetičari, pretili, djeca na imunosupresivnoj terapiji.

---

image
dr. Marija Radonić, voditeljica Odjela pedijatrije
---

Koji je najteži oblik bolesti kod djece?

MIS-C (Multysistem Inflamatory Syndrom in Children) ili Multiorganski upalni sindrom u djece iako rijedak, predstavlja najteži klinički oblik Covid 19 infekcije u djece. Bolest se javlja unutar 4 tjedna od početka bolesti a sumnja se postavi čak i ako je dijete u tom periodu imalo bliski kontakt s bolesnikom a samo bilo asimptomatsko. Ova djeca imaju simptome zatajenja 2 i više organa i organskih sustava, bubrega, srca, probavnih organa, neurološke, krvne, kožne promjene a zbog poremećenog općeg stanja zahtijevaju liječenje u jedinici intenzivnog liječenja. Nema specifičnog liječenja ali se koriste intravenozni gama globulini, kortikosteroidi, visoke doze aspirina. Zbog posljedica koje bolest može ostavit na koronarnim krvnim žilama po ozdravljenju još je neko vrijeme potrebno praćenje po kardiologu. Dobra je vijest da se većina takvih bolesnika potpuno oporavila, bez obzira na težinu kliničke slike u akutnoj fazi bolesti ali na žalost, opisani su i smrtni ishodi.

Srećom za sada nismo imali djece koja su imala MIS-C iako je u Centralnoj jedinici intenzivnog liječenje djece Klinike za dječje bolesti u Splitu do sada liječeno nekoliko takve djece iz Zadra, Šibenika i Splita. Oboljele su imali i na KB Dr Fran Mihaljević u Zagrebu.

Ono na što bih skrenula pažnju roditeljima u fazi dok pandemija još traje: i kod uobičajenih i čestih simptoma bolesti kod djece kao što su povišena temperatura, šmrcanje, kašalj, bol u trbuhu, povraćanje, proljev potrebno je zadržati dijete kod kuće, ne slati u vrtić i školu i u dogovoru s nadležnim pedijatrom misliti i isključiti Covid 19, kako moguću zarazu ne bismo širili na druge.

Postoji velika zabrinutost kako će „novo normalno“ utjecati na tjelesno ali i na mentalno zdravlje djece?

Zaključavanje i zatvorenost u domu učinili su da djeca, tinejdžeri i adolescenti posljednjih mjeseci znatno više vremena provode uz digitalne igre na tabletima, igraćim konzolama, pametnim telefonima ili osobnim računalima. I dok su prošle jeseni na računalne igre tijekom radnog dana trošili prosječno 79 minuta, četiri tjedna nakon zatvaranja škola i ograničenja kretanja to se vrijeme popelo na čak 139 minuta dnevno. Puno sjedenja pred ekranima ostavlja trag. Nastava se određeni dio vremena provodila on line. I tu je došlo do dodatnih upita. Na konferenciji "Aktualnosti u području zaštite djece u vrijeme epidemije COVID-19" iz 12/2020. pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je kako se društvo ne smije pomiriti s time da neka djeca ne mogu ostvariti pravo na obrazovanje samo zato što im roditelji ne mogu priuštiti internetsku vezu i računalo ili zato što ne mogu dobiti podršku za obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, što je dodatni problem. Laboratorij za dijagnostiku tjelesnog razvoja Fakulteta za sport u Ljubljani usporedio je fizičku spremu djece iz lipnja ove godine s rezultatima testa iz travnja 2019. Pad motoričke učinkovitosti zabilježen je kod dvije trećine djece, i to za 13 posto. Istodobno je povećan udio djece s prekomjernom težinom za čak 20 posto, a povećanje potkožnog masnog tkiva primijećeno je kod više od polovice osnovaca.

Kakve mogu biti posljedice pandemije na najmlađe?

Prema izvješću o razinama i trendovima dječje smrtnosti Unicefa, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UN-ova odjela za ekonomska i društvena pitanja te Svjetske banke, pandemija ugrožava milijune dječjih života jer je zaustavila pad broja smrti koje su se mogle spriječiti kod djece mlađe od pet godina. Prošle godine je taj broj pao na rekordno niskih pet milijuna u odnosu na 12,5 milijuna takvih smrti prije 30 godina. Uza sve tu su strah, zabrinutost, tuga, nesigurnost, ali i ljutnja, agresija, najrazličitiji psihološki poremećaji.

Nakon svih mjera donesenih i kod nas i u svijetu čini se da više nitko sa sigurnošću ne može reći je li bolje slati djecu u škole i vrtiće ili ih držati u kućama? Je li za njih veća opasnost virus ili izolacija. Više je nego izvjesno da će imati neposredne ali i dugoročne posljedice u mjesecima i godinama koje dolaze. To stavlja veliku odgovornost pred svih nas, roditelje i društvo.

Imate li u bolnici organizacijskih problema s obzirom na novonastale uvjete?

Uvijek ih ima a sada se još bolje vide. Na razini primarne zdravstvene zaštite nema organiziranog rada za weekende i blagdane što je problem oduvijek, sada posebno.

Za sav ovaj posao nemamo poseban tim za Covid već to u dežurstvu odrađuju jedan dežurni pedijatar i odjelne sestre, kako za ambulantne, tako i za hospitalizirane pacijente. Predlagali smo da se ovaj teret ravnomjerno rasporedi među svima koji skrbe o djeci u Županiji i još uvijek čekamo odgovor. Ovdje bih izdvojila odličnu suradnju s HZZJZ DN županije u praćenju i detektiranju kontakata.

Kakva je suradnja s roditeljima?

Većina je odgovornih roditelja, prethodno nazovu i uputimo ih gdje se trebaju javiti ovisno o epidemiološkimm podacima i simptomima koje dijete ima. Djecu pregledavamo na 4 radilišta; zasebno one koji nvj. nemaju Covid, zatim febrilne, sumnjive na Covid s pozitivnom anamnezom i četvrta kategorija su novorođenčad Sars Cov 2 pozitivnih majki u rodilištu.

Neki od roditelja bez obzira na to što trebaju ispuniti anketni list prije samog pregleda jednostavno zaborave prijaviti svoj kontakt s bolesnima. Imali smo obitelj u samoizolaciji koji su svi, njih petero, došli na pregled s bolesnim djetetom. Razumijemo strah, ali moramo svi biti odgovorni i štititi jedni druge.

Za hospitaliziranu djecu do 7 godina i u sadašnjim uvjetima osigurali smo i dalje boravak jednog roditelja uz dijete.

---

Kako najbolje zaštititi djecu od infekcije?

Djecu je važno osloboditi straha ali istovremeno podučiti odgovornom ponašanju; važno je da znaju kako trebaju često prati ruke sapunom i vodom ili kada to ne mogu, kako koristiti alkoholni dezinficijens, pravilno nositi masku tako da im prekriva nos i usta i ne razmjenjivati maske, kada kišu ili kašlju da to rade u svoj lakat –sve to možete podučiti stariju djecu. Puno se pričalo o djeci i nošenju maski ali ono što vidim je da velika većina djece rado nosi masku, i to pravilno, valjda na taj način oponašaju starije, osjećaju se važni. Sve ostalo, redovno provjetravanje prostorija, adekvatni razmak, zdravu prehran-to će za njih osigurati roditelji i učitelji.

---

---

Covid potisnuo gripu


Ove sezone kao da smo zaboravili na gripu. Je li bilo oboljele djece?


Broj hospitalizirane djece posljednjih 12 mjeseci u prosjeku je značajno je manji nego prethodnih godina. Ove godine nismo imali kliničke sumnje na gripu niti pozitivnih nalaza kod djece. Broj respiratornih infekcija općenito, kako infekcija gornjih dišnih putova tako i upala pluća značajno je manji. Značajno je manji i broj pogoršanja astme u djece. Nismo imali niti dojenčadi sa RSV bronhiolitisom. Sve nabrojeno je činilo glavninu morbiditeta i razloga za prijem u bolnicu djece u zimskom periodu ranijih godina.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


dr. Marija Radonić, voditeljica Odjela pedijatrije
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/dr-marija-radonic-voditeljica-odjela-pedijatrije-postoji-vrlo-teski-oblik-djecjeg-covid-19-ali-srecom-nismo-ga-zabiljezili-1084051 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c2d3f5dea398608faf784be9f5cfa4d4d2ba588b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=DR.+MARIJA+RADONI%C4%86%2C+VODITELJICA+ODJELA+PEDIJATRIJE+Postoji+vrlo+te%C5%A1ki+oblik+dje%C4%8Djeg+covid-19%2C+ali+sre%C4%87om+nismo+ga+zabilje%C5%BEili&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fdr-marija-radonic-voditeljica-odjela-pedijatrije-postoji-vrlo-teski-oblik-djecjeg-covid-19-ali-srecom-nismo-ga-zabiljezili-1084051 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fdr-marija-radonic-voditeljica-odjela-pedijatrije-postoji-vrlo-teski-oblik-djecjeg-covid-19-ali-srecom-nismo-ga-zabiljezili-1084051 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Broj hospitalizirane djece posljednjih 12 mjeseci u prosjeku je značajno je manji nego prethodnih godina. Ove godine nismo imali kliničke sumnje na gripu niti pozitivnih nalaza kod djece [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPĆA BOLNICA DUBROVNIK | [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
DubrovnikOPĆA BOLNICA DUBROVNIK |

DR. MARIJA RADONIĆ, VODITELJICA ODJELA PEDIJATRIJE Postoji vrlo teški oblik dječjeg covid-19, ali srećom nismo ga zabilježili

Piše Anđelka Kelava
15. ožujka 2021. - 10:37

Podaci govore da je kod djece koja dobiju koronu bolest blaža, oporavak brži i ima bolju prognozu? Kakva je situacija na našem području? Koliko djece je bilo pozitivno na korona virus i je li bilo hospitalizirane djece?

Prema nekim podacima u ukupnom broju oboljelih djeca do 18 godina čine oko 8,5 posto oboljelih iako se ti podaci stalno mijenjaju ovisno o izvoru. Od početka pandemije u ovih godinu dana imali smo 20 ak djece pozitivnih na Sars Cov 2 koja su se javila na Odjel. Uglavnom su to djeca sa kroničnim bolestima pozitivna na Sars Cov 2 koja su imala pogoršanje svojih kroničnih bolesti te je to bio neposredni razlog za hospitalizaciju. S druge strane bilo je djece s kroničnim bolestima koja su imala vrlo blagi oblik Covid-a i nisu bila hospitalizirana. Nekoliko inače zdrave djece, bez komorbiditeta, bilo je pozitivno i liječeno od Covid 19 bolesti simptomatskim lijekovima, ambulantno. Kao entitet spomenut ću mladića sa nvj. post Covid simptomom i jedinom manifestacijom bolesti na koži, imao je promjene na prstima ruku i nogu slične ozeblinama koje mogu trajati tjednima. Novorođenčad Sars Cov 2 pozitivnih majki, njih 5 ili 6 u posljednjih 12 mjeseci rođena su zdrava i njihove majke bile su asimptomatske ili s vrlo blagim oblicima bolesti. Sve u svemu šarolika kombinacija nalaza i simptoma.

Ovoga tjedna djeca su na našem području prešla na online nastavu zbog povećanja broja zaraženih. Uz mnoge teorije o širenju virusa u Konavlima spominjali su se vrtići odakle se, navodno, proširila epidemija. Jesu li djeca doista značajan čimbenik u širenju virusa?

Puno je različitih i podijeljenjih mišljenja. Neke studije dale su naslutiti da stanice dječjih nosnih sluznica proizvode manje proteina koji pomažu virusu da uđe u tijelo. S druge strane postoje istraživanja o tome da je postotak genetskog materijala koronavirusa u nosu djece do pet godina 10 do 100 puta veći od onoga u starije djece i odraslih. Prema podacima objavljenim u Jama Pediatrics mala djeca mogla bi biti veliki prijenosnici virusa. Djeca se najlakše zaraze od svojih vršnjaka, infekcija kod njih može proći bez kliničkih simptoma ali ključno je to da tako zarazu unesu u svoju obitelj. U našim, osobito ruralnim sredinama, još uvijek i tri generacije žive u istom domaćinstvu pri čemu su posebno ugroženi stariji članovi i ako ih ima, kronično bolesni. Tu se onda postavlja pitanje opravdanosti zatvaranja vrtića i škola. Pri donošenju takvih odluka potrebno je prethodno dobro proučiti epidemiološku situaciju unutar same lokalne zajednice i zaključiti koliko su školska ili vrtićka djeca u toj konkretnoj situaciji izvor zaraze.

Koji su simptomi i koliki su rizici za djecu koja dobiju koronavirus? Što treba učiniti roditelj ako posumnja da mu dijete ima koronu? Na koje simptome treba posebno obratiti pozornost?

U pravilu bolest jest u djece blažeg kliničkog tijeka nego u odraslih.Simptomi i znaci bolesti su: povišena temperatura, umor, glavobolja, bol u mišićima, kašalj, curenje nosa, gubitak okusa i mirisa, grlobolja, kratak dah, bol u trbuhu, proljev i povraćanje gubitak apetita. Međutim djeca mogu imati samo neke od simptoma, npr. simptome respiratornog ili samo gastrointestinalnog trakta ili biti potpuno asimptomatski (od 16 pa do čak 50 posto). Razlikovanje Covid 19 bolesti samo na osnovu simptoma u djece je vrlo zahtjevno budući simptomi mogu sličiti drugim bolestima koje su u djece česte kao npr. prehlada, alergijski rinitis, streptokokna upala ždrijela.

Iz izvješća je vidljivo da djeca puno rjeđe zahtjevaju bolničko liječenje. Međutim posebno osjetljive skupine su dojenčad, to jest djeca u prvoj godini života i djeca s kroničnim bolestima kao što su genetske, metaboličke, neurološke bolesti, prirođene srčane bolesti. Slično kao i kod odraslih s posebnim rizikom su djeca astmatičari, dijabetičari, pretili, djeca na imunosupresivnoj terapiji.

image
dr. Marija Radonić, voditeljica Odjela pedijatrije

Koji je najteži oblik bolesti kod djece?

MIS-C (Multysistem Inflamatory Syndrom in Children) ili Multiorganski upalni sindrom u djece iako rijedak, predstavlja najteži klinički oblik Covid 19 infekcije u djece. Bolest se javlja unutar 4 tjedna od početka bolesti a sumnja se postavi čak i ako je dijete u tom periodu imalo bliski kontakt s bolesnikom a samo bilo asimptomatsko. Ova djeca imaju simptome zatajenja 2 i više organa i organskih sustava, bubrega, srca, probavnih organa, neurološke, krvne, kožne promjene a zbog poremećenog općeg stanja zahtijevaju liječenje u jedinici intenzivnog liječenja. Nema specifičnog liječenja ali se koriste intravenozni gama globulini, kortikosteroidi, visoke doze aspirina. Zbog posljedica koje bolest može ostavit na koronarnim krvnim žilama po ozdravljenju još je neko vrijeme potrebno praćenje po kardiologu. Dobra je vijest da se većina takvih bolesnika potpuno oporavila, bez obzira na težinu kliničke slike u akutnoj fazi bolesti ali na žalost, opisani su i smrtni ishodi.

Srećom za sada nismo imali djece koja su imala MIS-C iako je u Centralnoj jedinici intenzivnog liječenje djece Klinike za dječje bolesti u Splitu do sada liječeno nekoliko takve djece iz Zadra, Šibenika i Splita. Oboljele su imali i na KB Dr Fran Mihaljević u Zagrebu.

Ono na što bih skrenula pažnju roditeljima u fazi dok pandemija još traje: i kod uobičajenih i čestih simptoma bolesti kod djece kao što su povišena temperatura, šmrcanje, kašalj, bol u trbuhu, povraćanje, proljev potrebno je zadržati dijete kod kuće, ne slati u vrtić i školu i u dogovoru s nadležnim pedijatrom misliti i isključiti Covid 19, kako moguću zarazu ne bismo širili na druge.

Postoji velika zabrinutost kako će „novo normalno“ utjecati na tjelesno ali i na mentalno zdravlje djece?

Zaključavanje i zatvorenost u domu učinili su da djeca, tinejdžeri i adolescenti posljednjih mjeseci znatno više vremena provode uz digitalne igre na tabletima, igraćim konzolama, pametnim telefonima ili osobnim računalima. I dok su prošle jeseni na računalne igre tijekom radnog dana trošili prosječno 79 minuta, četiri tjedna nakon zatvaranja škola i ograničenja kretanja to se vrijeme popelo na čak 139 minuta dnevno. Puno sjedenja pred ekranima ostavlja trag. Nastava se određeni dio vremena provodila on line. I tu je došlo do dodatnih upita. Na konferenciji "Aktualnosti u području zaštite djece u vrijeme epidemije COVID-19" iz 12/2020. pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je kako se društvo ne smije pomiriti s time da neka djeca ne mogu ostvariti pravo na obrazovanje samo zato što im roditelji ne mogu priuštiti internetsku vezu i računalo ili zato što ne mogu dobiti podršku za obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, što je dodatni problem. Laboratorij za dijagnostiku tjelesnog razvoja Fakulteta za sport u Ljubljani usporedio je fizičku spremu djece iz lipnja ove godine s rezultatima testa iz travnja 2019. Pad motoričke učinkovitosti zabilježen je kod dvije trećine djece, i to za 13 posto. Istodobno je povećan udio djece s prekomjernom težinom za čak 20 posto, a povećanje potkožnog masnog tkiva primijećeno je kod više od polovice osnovaca.

Kakve mogu biti posljedice pandemije na najmlađe?

Prema izvješću o razinama i trendovima dječje smrtnosti Unicefa, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UN-ova odjela za ekonomska i društvena pitanja te Svjetske banke, pandemija ugrožava milijune dječjih života jer je zaustavila pad broja smrti koje su se mogle spriječiti kod djece mlađe od pet godina. Prošle godine je taj broj pao na rekordno niskih pet milijuna u odnosu na 12,5 milijuna takvih smrti prije 30 godina. Uza sve tu su strah, zabrinutost, tuga, nesigurnost, ali i ljutnja, agresija, najrazličitiji psihološki poremećaji.

Nakon svih mjera donesenih i kod nas i u svijetu čini se da više nitko sa sigurnošću ne može reći je li bolje slati djecu u škole i vrtiće ili ih držati u kućama? Je li za njih veća opasnost virus ili izolacija. Više je nego izvjesno da će imati neposredne ali i dugoročne posljedice u mjesecima i godinama koje dolaze. To stavlja veliku odgovornost pred svih nas, roditelje i društvo.

Imate li u bolnici organizacijskih problema s obzirom na novonastale uvjete?

Uvijek ih ima a sada se još bolje vide. Na razini primarne zdravstvene zaštite nema organiziranog rada za weekende i blagdane što je problem oduvijek, sada posebno.

Za sav ovaj posao nemamo poseban tim za Covid već to u dežurstvu odrađuju jedan dežurni pedijatar i odjelne sestre, kako za ambulantne, tako i za hospitalizirane pacijente. Predlagali smo da se ovaj teret ravnomjerno rasporedi među svima koji skrbe o djeci u Županiji i još uvijek čekamo odgovor. Ovdje bih izdvojila odličnu suradnju s HZZJZ DN županije u praćenju i detektiranju kontakata.

Kakva je suradnja s roditeljima?

Većina je odgovornih roditelja, prethodno nazovu i uputimo ih gdje se trebaju javiti ovisno o epidemiološkimm podacima i simptomima koje dijete ima. Djecu pregledavamo na 4 radilišta; zasebno one koji nvj. nemaju Covid, zatim febrilne, sumnjive na Covid s pozitivnom anamnezom i četvrta kategorija su novorođenčad Sars Cov 2 pozitivnih majki u rodilištu.

Neki od roditelja bez obzira na to što trebaju ispuniti anketni list prije samog pregleda jednostavno zaborave prijaviti svoj kontakt s bolesnima. Imali smo obitelj u samoizolaciji koji su svi, njih petero, došli na pregled s bolesnim djetetom. Razumijemo strah, ali moramo svi biti odgovorni i štititi jedni druge.

Za hospitaliziranu djecu do 7 godina i u sadašnjim uvjetima osigurali smo i dalje boravak jednog roditelja uz dijete.

Kako najbolje zaštititi djecu od infekcije?

Djecu je važno osloboditi straha ali istovremeno podučiti odgovornom ponašanju; važno je da znaju kako trebaju često prati ruke sapunom i vodom ili kada to ne mogu, kako koristiti alkoholni dezinficijens, pravilno nositi masku tako da im prekriva nos i usta i ne razmjenjivati maske, kada kišu ili kašlju da to rade u svoj lakat –sve to možete podučiti stariju djecu. Puno se pričalo o djeci i nošenju maski ali ono što vidim je da velika većina djece rado nosi masku, i to pravilno, valjda na taj način oponašaju starije, osjećaju se važni. Sve ostalo, redovno provjetravanje prostorija, adekvatni razmak, zdravu prehran-to će za njih osigurati roditelji i učitelji.

Covid potisnuo gripu


Ove sezone kao da smo zaboravili na gripu. Je li bilo oboljele djece?


Broj hospitalizirane djece posljednjih 12 mjeseci u prosjeku je značajno je manji nego prethodnih godina. Ove godine nismo imali kliničke sumnje na gripu niti pozitivnih nalaza kod djece. Broj respiratornih infekcija općenito, kako infekcija gornjih dišnih putova tako i upala pluća značajno je manji. Značajno je manji i broj pogoršanja astme u djece. Nismo imali niti dojenčadi sa RSV bronhiolitisom. Sve nabrojeno je činilo glavninu morbiditeta i razloga za prijem u bolnicu djece u zimskom periodu ranijih godina.

12. svibanj 2024 23:12