StoryEditorOCM
DubrovnikPROBLEMI RIBARA S GRUŠKE PESKARIJE

Doznajte kako je slaba ponuda ribe povezana s ‘osjetljivim nosom‘ djelatnika parkirališta u Radeljeviću

Piše Ahmet Kalajdžić
23. lipnja 2023. - 18:31

-Mi hoćemo uredan parking, a kad malo zapuhne vjetrić čuje se riba iz vašeg kombija! To su mi javili iz tvrtke ”Pemo centar” kojoj sam kao vlasnica ribarskog obrta ”TNT” za korištenje parkirališta unutar ”Radeljevića” prethodno morala uplatiti 1200 eura za godinu dana unaprijed. Vlasnici OPG-ova i mi ribari nemamo gdje parkirati, čak tri puta kružimo od TUP-a do Batale samo da pronađemo parkirališno mjesto, da bi na kraju ”presudio” nečiji osjetljivi nos. Zaposlenica Pemo centra je ustvrdila kako iz kombija curi voda te su mi kao dokaz poslali fotografije s lokvicom vode ispod kombija. Međutim, znam kako je moj kombi ”suh”, a pozornim pregledom se vidi kako voda dolazi iza kombija, iz zida, a snimljeno je kao da je iz našeg vozila! Uz to taj je parking loše uređen: ploče na tlu su polomljene, a između njih raste trava... Nakon svega neću više razmišljati o parkiranju ni na prostoru bivše Remize. Izabrala sam parking Luke Gruž, za čije djelatnike imam samo riječi pohvale! No, znam da je vozilo bilo suho, a zanimljivo je kako smo postali preosjetljivi, a sugrađani se čude zašto nam je sve lošija ponuda, kao na peskariji, tako i na zelenoj placi!

image

Navodna lokva koja potiče iz ribarskog kombija

Arhiva Obrta Tnt/

Na polupraznoj gruškoj peskariji revoltirano nam je to ispričala vlasnica ribarskog obrta ”TNT” Marija Jeramaz. Žena kod koje dolaze brojni sugrađani i kupuju uvijek svježu ribu te marinirane inćuna ili gambore nije jedina koja prigovara na probleme pred kojima se nalaze ribari i vlasnici OPG-ova. Kao ilustraciju navedimo i neočekivani nastavak priče: ribar s banka nedaleko njezina slušao je Mariju te, očito, ”pogođen u živac” samo dodao:

image

Kupci su najčešće kupovali papaline i srđele

Ahmet Kalajdžić/

-Trpimo sramotno sporu obnovu place u Gružu i nemoguće prometne gužve, najuporniji kupci su nam uglavnom sugrađani starije životne dobi. Unatoč svemu ipak nam dolaze, ali ni oni ne vjeruju kad čuju na kakve prepreke nailazimo mi ribari i proizvođači. Pa nemamo helikopter za dopremu ribe, voća i povrća! Gdje parkirati vozila nakon dostave? Pazite ovo: za sat parkinga koji je 3 € može se dobiti kilogram srđela od kojih se najede cijela obitelj! I te ”nabildane” cijene parkiranja utječu na cijene svega što se prodaje. Treba nahraniti silne stranačke uhljebe! Kome je u interesu praviti takve pritiske na nas? Kuda ide ovaj grad? Kako je krenulo, ne samo iz povijesne jezgre, ljudi će seliti iz cijelog Dubrovnika!

image

Kupci su najčešće kupovali papaline i srđele

Ahmet Kalajdžić/

Obratili smo se i tvrtki Pemo centar i zamolili komentar izjave vlasnice obrta i objavit ćemo ga kad stigne na našu e-mail adresu.

Paprene cijene i slaba ponuda

Inače, ovog je petka ponuda ribe na gruškoj peskariji bila relativno slaba. Glavni razlog je činjenica kako se, zbog ispomoći u tunolovu u akvatoriju sjeverne Dalmacije, još uvijek na naše područje nisu vratile najveće koče bez kojih nema količinski zadovoljavajuće opskrbe ribom. Tako već tjednima gambora ”nema ni za lijeka”, premalo je mola i još nekih vrsta ribe, a slabijoj ponudi doprinose i naši ugostitelji koji najbolju ribu osiguravaju za svoje objekte. Ipak, sugrađani su mogli birati te su se, uglavnom, odlučivali za papaline (4 €/kg) ili srđele (3 €/kg). I lokarde su zapadale 4 eura, dok se cijena orada odnosno komarči, ovisno o veličini kretala 15-20 €, brancina 15 €, tabinje 10 €, a cipola 10-16 € po kilogramu. Cijena sopa iznosila je 6-7 €/kg, ugora 5,50 €, pene 11 €, širuna 6-7 €, a škrpunade odnosno ”miksa” sitne ribe za riblju juhu bila je 4 eura.

image

Kupci su najčešće kupovali papaline i srđele

Ahmet Kalajdžić/
image

Kupci su najčešće kupovali papaline i srđele

Ahmet Kalajdžić/

 

03. svibanj 2024 21:12