StoryEditorOCM
DubrovnikOD 3. DO 11. PROSINCA

Donosimo program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja

Piše DV
28. studenog 2023. - 12:40

Dan dubrovačkih branitelja i ove će se godine obilježiti prigodnim programom od 3. do 11. prosinca. Program obilježavanja, kojim će se odati počast svim poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Grada, započinje križnim putem na Srđ u nedjelju, 3. prosinca te projekcijom dokumentarnog filma „Ljudi od mora“ u kinu Sloboda.

U sklopu programa, u ponedjeljak, 4. prosinca u Muzeju Domovinskog rata bit će otvorena izložba „15 godina Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik u tvrđavi Imperijal“, a u Dvorani Pape Ivana Pavla II održat će se predavanje „Hrvatski branitelji i njihove obitelji u svjetlu ratnih i poratnih iskustava“.

Program u utorak, 5. prosinca započet će odavanjem počasti poginulim braniteljima Domovinskog rata na cijelom gradskom području te satom povijesti o Domovinskom ratu u dubrovačkim školama, nakon čega slijedi predstavljanje novog idejnog rješenja Sobe branitelja. U Dvorani Pape Ivana Pavla II bit će predstavljena knjiga Đura Kovačevića „Tako je pisao Ajant“, dok će se u dvorani Visia prikazati film Jakova Sedlara pod nazivom „Niti zaboraviti, niti oprostiti“. U večernjim satima u Crkvi Male braće održat će se koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i klape sv. Juraj.

Poseban program predviđen je za sam Dan dubrovačkih branitelja, u srijedu, 6. prosinca. Nakon odavanja počasti svim poginulim braniteljima na groblju Boninovo i na drugim lokacijama, središnji komemorativni program održat će se kod križa na Srđu, dok će se u Sponzi otvoriti izložba „Hrvatski školski brod Jadran 1933.- 2023.-matična luka Split“. Poslijepodne će se održati mimohod Gradske glazbe Dubrovnik, a u katedrali će biti služena svečana sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. U večernjim satima projicirat će se 3D mapping stradanja Festivalske palače, dok će na Stradunu nastupiti Tomislav Bralić i klapa Intrade.

U četvrtak, 7. prosinca biti će prikazan film Jakova Sedlara „Tuđman: neispričana priča“ u dvorani Visia, dok će u petak biti predstavljena monografija „Iz opkoljenog Dubrovnika za Vjesnik u Zagrebu“ autor Suada Ahmetovića u Dvorani Pape Ivana Pavla II.

Obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja nastavlja se utrkom Stazom "deva", koja će se održati u subotu, 9. prosinca na serpentinama uz Srđ, a program završava 11. prosinca Tribinom „Povijest hrvatskog domobranstva 1868.-1945.“.

03. svibanj 2024 07:18