StoryEditorOCM
DubrovnikMALI VREMEPLOV |

DOLAZAK CARNIVAL MAGICA NIJE PRVI SLUČAJ REPATRIJACIJE Preko gruške luke vraćali su se ratni zarobljenici iz Sibira, povratnici iz Australije...

Piše Neven Jerković
20. svibnja 2020. - 12:44
Repatrijacija je povratak u domovinu osoba koji su se u trenutku potrebe povratka našli u inozemstvu kao ratni zarobljenici ili bjegunci, raseljene osobe, iseljenici, nezaposleni radnici...

Dolazak američkog putničkog broda CARNIVAL MAGIC u Dubrovnik je upravo čin repatrijacije brojnih naših sugrađana i susjeda u domovinu nakon što su zbog Corona krize ostali bez posla na brodovima kompanije Carnival Cruises. To je tek prvi, od najavljena četiri broda, koji će sljedećih dana u grušku luku vratiti veći dio od naših oko 8000 pomoraca koji su se diljem svijeta neočekivano našli bez posla na raspremljenim brodovima na kružnim putovanjima pod stranim zastavama.

Ovo nije ovakav prvi slučaj u Dubrovniku, jer su repatrijacije uvijek slijedile velike ratne egzoduse, pa je zato došao red i prisjetiti se najvećih od njih.

image
Kildonan Caslte
Privatni album


Tako je 15.kolovoza 1920. po završetku Prvog svjetskog rata u grušku luku uplovio britanski transatlantik KILDONAN CASTLE s 1800 jugoslavenskih povratnika, ratnih zarobljenika u Sibiru na dalekom putovanju iz Vladivostoka, a 18.veljače 1948. završetkom Drugog svjetskog rata naša prva PARTIZANKA sa 700 povratnika iz Australije.

Zanimljiv je i dolazak hrvatsko-madžarskog broda SZEGED koji je u plovidbi iz Odese preko Istanbula, u prosincu 1920. neočekivano doplovio u Gruž, prekrcan s 2530 od Crvene Armije poraženih pripadnika ostataka nekada moćne Wrangelove Bjelogardejske armije. U nehigijenskim i primitivnim uvjetima ova je masa izmučenog svijeta neko vrijeme zarobljena i izolirana u žici boravila u gruškoj luci, nakon čega je dio njih otišao dalje u neizvjesnost u druge krajeve zemlje a jedan dio nekako uspio ostati u Gradu i okolici te tu osnovati svoje obitelji. Iako ovaj dolazak ne predstavlja klasični primjer repatrijacije, zanimljiv je spomenuti ga zbog identične nesretne sudbine njenih sudionika.

image
Szeged
Privatni album


Povratak velikog broja naših izbjeglih sugrađana za vrijeme i nakon Domovinskog rata je također primjer uspješne repatrijacije, ali se on odvijao sukcesivno i ne ovako jednokratno masovno kao u slučaju dolazaka spomenutih velikih brodova. Ali zato i vrijedno truda ozbiljnije ga istražiti.
25. travanj 2024 23:04