StoryEditorOCM
DubrovnikGOLUBOVI SE ISELJAVAJU|

DOK ZAGREPČANE NAPADAJU VRANE, U DUBROVNIKU TRAJU PTIČJI SUKOBI OKO GNIJEZDA: Počela je sezona selica, jesu li čiope krive za deložacije?

Piše Gabrijela Bijelić
15. lipnja 2021. - 17:57

Dok Zagrepčani muku muče s napadima agresivnih vrana koje ih kljucaju po glavi i obaraju s bicikla, Dubrovčani su takvih zračnih naleta zasad pošteđeni, što se ne može reći za gradske golubove i gostujuće galebove na čije nastambe sve češće nasrću pretežito crne ptice slične vranama. Preciznije, pernati 'agresori' drsko istjeruju domaćine iz gnijezda, a dojava tog tipa među sugrađanima je sve više.

image
Gradski golubovi strahuju od izgona iz gnijezda
Tonci Plazibat/Cropix

'Brkati' znaju više

O kojoj je nasrtljivoj ptičjoj vrsti riječ, te koji su razlozi svježih neprijateljskih obrušavanja, nema vam tko reći jer u Gradu nema uže specijaliziranih ornitologa, a slabo sa stručnim kadrom stoji i Neretva, makar je neretvansko ušće u statusu posebnog ihtiološko-ornitološkog rezervata.

Na sreću, u Neretvi djeluje Društvo Brkata sjenica, čiji se članovi itekako dobro razumiju u ptičji svijet. Na naš upit jesu li se vrane rasprostranile i na dubrovačkom području, ne žele spekulirati bez 'dokaznog materijala':

- Mogle bi biti čavke, najmanje iz porodice vrana, one vole posjećivati gradove, no ovo možemo samo nagađati. Svrake vjerojatno nisu te koje napadaju gnijezda jer nisu agresivne. Vrane jesu napasne, ali nisu potpuno crne – objašnjavaju fenomen 'međuptičjih' obračuna oko gnijezda.U potrazi za znanstvenim tumačenjem ponašanja ptica, obratili smo se Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, no trodnevno dozivanje nije dalo baš nikakvog rezultata. Telefon, mail i staromodni faks kod tamošnjih znanstvenika nisu prepoznati kao sredstva komunikacije. Ili su se jednostavno raspršili kao jato ptica selica kad krene na jug.

image
Veterinar Branko Širok brine o domaćim životinjama, ali i divljim
Cropix

Zadnja nada u ispravno tumačenje stoga nam je bila veterinarska struka. Njezin iskusni pripadnik Branko Širok kao napasnike isključuje vrane kojih, veli, niti nema na dubrovačkom području.

Galebovi su mirni

Opisu očevidaca u stanovitoj mjeri odgovaraju vjerne sezonske gošće Dubrovnika, čiope. Slične lastavicama, tamnog perja, kratkih nogu i prstiju upravljenih naprijed za hvatanje po zidovima i stijenama....Čiopa je selica, odličan letač, šiljastih krila, duboko urezana repa, a nas najčešće posjećuje bijela čiopa (Apus apus).

image
Galebovi ne moraju pretjerano brinuti zbog prirodnih neprijatelja
Teo Kamov/Cropix

- Možda se dogodio kakav izdvojen slučaj 'deložacije' golubova ili je gnijezdo već bilo prazno – komentira Branko Širok.

Kad je riječ o mogućim duelima na relaciji galeb – vrana, uz moguće varijacije, ornitološki priručnici podsjećaju da galebovi gotovo ni nemaju prirodnog neprijatelja. Napasti bi ga mogao tek kakav zalutali sokol, a vjerojatnost za stradavanje veća mu je od morskog psa ili kopnene zvijeri nego od neke rođakinje prekrivene perjem.

25. travanj 2024 10:08