StoryEditorOCM
DubrovnikNEDOSTATAK LIJEČNIKA|

DO ADEKVATNOG RJEŠENJA: Evo kako će raditi pedijatrijska ambulanta u Mokošici nakon što je dr. Miljenka Crnčić Orlić otišla u mirovinu

Piše Kristina Filičić
22. listopada 2021. - 18:05

Pedijatrice Doma zdravlja Dubrovnik doktorice Nada Marković, Gordana Mićunović, Vjera Žuvela a od idućeg tjedna i dr. Ivana Domić, dnevno se izmjenjuju u Pedijatrijskoj ordinaciji Mokošica i to prema ustaljenom radnom vremenu ordinacije. Kazao nam je to Branko Bazdan, ravnatelj dubrovačkog Doma zdravlja na pitanje o trenutnoj organizaciji rada mokoške ambulante za najmlađe.

- Jedno vrijeme ordinacija nije radila, ali sad sigurno radi već dva tjedna u radnom vremenu kako je naznačeno i kako je uvijek radila. A to javljanje na telefon koje možda nekome smeta, dok su sestra i doktorica angažirane oko pregleda djeteta u ordinaciji pa naravno da se u tom trenutku ne mogu javiti na telefon. Ali ordinacija sigurno radi u svom radnom vremenu – naglašava Bazdan s obzirom na pritužbe dijela mokoških roditelja kako im se nitko ne javlja na poziv ili pak znaju naići na zatvorena vrata ordinacije.

image
Božo Radić/Cropix

Problem s mokoškom pedijatrijskom ordinacijom nastao je kada je, najprije zbog bolovanja, a od listopada i umirovljenja, ordinacija ostala bez dr. med. spec. pedijatrije Miljenke Crnčić Orlić. Iz Doma zdravlja su odlaskom pedijatrice u mirovinu obavijestili kako bi ordinaciju uskoro trebala preuzeti specijalizantica pedijatrije Doma zdravlja Dubrovnik, koja je pred polaganjem specijalističkog ispita.

- Za specijalizanticu ćemo znati u studenom nakon polaganja ispita – kratko će Bazdan.

Ukoliko rješenje problema mokoške ordinacije ne bude specijalizantica iz Vrgorca, a može se dogoditi, koje će daljnje korake poduzeti?

- Održavati ordinaciju na ovaj način dok ne dobijemo nekoga, dok ne dođe doktorica. Vjerujem da ćemo iznaći neko rješenje. Ordinacija radi i to je bitno, a ovo jest privremeno rješenje. Problem pedijatara je svugdje u Hrvatskoj mi smo još možda i bolji od prosjeka. Imamo dvije osobe na specijalizaciji, jedna bi sada trebala završiti, druga za godinu i pol dana. Sad ćemo raspisati još jedan natječaj za specijalizaciju. U okviru naših mogućnosti odradit ćemo sve i nadam se da ćemo imati jedan kontinuitet u pedijatriji – ističe ravnatelj DZD Bazdan pa napominje kako u mokoškoj ambulanti kontinuirano radi medicinska sestra iz Vukovara s dugogodišnjim iskustvom rada na pedijatrijskom odjelu tamošnje bolnice pa je i 'time dosta toga pokriveno'.

image
Božo Radić/Cropix

Podsjetimo, u siječnju prošle godine gradonačelnik Franković je predao ključeve ordinacije pedijatrici Miljenki Crnčić Orlić čime je službeno obilježen početak rada ambulante na zadovoljstvo mokoških roditelja. Budući da je dr. Crnčić Orlić subspecijalistica dječje kardiologije u veljači ove godine pedijatrijska ordinacija opremljena je i s kardiološkim dječjim ultrazvukom, što je nazvano 'nadstandardom'. Stanovnici ovog gradskog naselja imali su tako, pred kućnim pragom, kvalitetnu pedijatrijsku ordinaciju. U njoj se sada izmjenjuju pedijatrice Doma zdravlja Dubrovnik, no pitanje je do kada, jer svi su svjesni kako to ne može biti dugotrajno rješenje.

15. travanj 2024 03:52