StoryEditorOCM
DubrovnikGrad po mjeri građana

Dizalice topline u zgradi gradskog bazena, uređeno sportsko igralište kod Gimnazije,obnovljeno sportsko igralište OŠ Lapad

Piše Grad Dubrovnik
28. srpnja 2023. - 13:06

UGRADNJA SUSTAVA DIZALICA TOPLINE U ZGRADI GRADSKOG BAZENA

Potpisan ugovor o izvođenju radova

Ugovor o izvođenju radova ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom na gradskom bazenu u Gružu, kojim će se postići ušteda potrošnje energenata u iznosu od najmanje 130 tisuća eura na godišnjoj razini, potpisali su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Uprave tvrtke Tromont d.o.o. Ivan Parčina.

Navedena tvrtka za izvođača radova odbrana je na temelju provedenog otvorenog postupka javne nabave, a cijena radova definirana ugovorom ukupno iznosi 2.021.781,63 eura s PDV-om. Rok izvođenja radova je osam mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Podsjetimo, investicija ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom provodi se u sklopu EU projekta i sufinancirana je bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.348.240,57 eura. Većina tog iznosa, 1.238.923,76 eura, odnosi se na sredstva osigurana kroz program "Energija i klimatske promjene" u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP), dok je dodatnih 109.316,81 eura Gradu Dubrovniku odobreno kroz Program za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

image

Jugov bazen u Gružu

Tonći Plazibat /Cropix

Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, dok projektne partnere čine Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar. Ulogu Upravitelja Programa "Energija i klimatske promjene" ima Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a ministar Šime Erlić je prilikom predstavljanja projekta u travnju u Dubrovniku upravo Grad Dubrovnik istaknuo kao primjer dobre prakse za druge gradove i općine u realizaciji sličnih projekata.

Rekonstrukcijom strojarnice gradskog bazena stara fosilna tehnologija lož ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom. Energija mora i tehnologija dizalice topline koristit će se za zagrijavanje vode u velikom i malom bazenu te za zagrijavanje samog objekta. Na ovaj način moglo bi se na godišnjoj razini uštedjeti gotovo 100 posto ukupne godišnje potrošnje lož ulja, a procijenjeno smanjenje emitiranja ugljikovog dioksida (CO2) od tisuću tona na godišnjoj razini.

Potpisivanju ugovora o izvođenju radova uz gradonačelnika Frankovića nazočili su službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova radnog mjesta pročelnice Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković, pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić te ravnatelj Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik Lukša Klaić.

ZA REKREACIJU I SPORT

Uređeno sportsko igralište kod Gimnazije - postavljena podloga s umjetnom travom

Sportsko igralište kod Gimnazije Dubrovnik uređeno je i na njega je postavljena travnata podloga nakon što je isto ustupljeno Gradu na korištenje.

Na godinama zapuštenom sportskom igralištu izvedeni su radovi postavljanja umjetne trave te su postavljeni golovi za mali nogomet.

image

Uređeno sportsko igralište kod Gimnazije - postavljena podloga s umjetnom travom

Vrijednost radova je 80.193,75 EUR s PDV-om. Izvođač radova je Tau oprema d.o.o., a investicija je u cijelosti financirana iz Proračuna Grada Dubrovnika.

U sklopu radova, uz postavljanje trave, mjestimično su sanirane tribine te je od raslinja očišćen prostor uz igralište.

Za GK Grad i Ploče iza Grada

Vrijedan prostor za rekreaciju i sport građana s područja gradskog kotara Grad i Ploče iza Grada dostupan je za svakodnevno korištenje.

SPORT I REKREACIJA

Obnovljeno sportsko igralište OŠ Lapad

Nastavno na obnovu ograde i drugih elemenata igrališta, Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika putem ugovornog izvođača angažiranog za održavanje dječjih igrališta i sportskih terena obnovio je asfaltnu podlogu na sportskom terenu OŠ Lapad.

Radovi vrijedni 58.472,69 eura s PDV-om uključivali su privremenu demontažu košarkaške konstrukcije i nogometnih golova, ugradnju asfaltne mase, iscrtavanje terena za nogomet, košarku i odbojku, čišćenje i emuliranje površine.

image

Obnovljeno sportsko igralište OŠ Lapad

Podsjetimo, u prosincu prošle godine na ovom sportskom igralištu obavljena je cjelovita obnova ograde i ogradne konstrukcije. Radovi su uključivali skidanje i zamjenu oštećenog pletiva ukupne površine 780 metara kvadratnih, popravak i zamjenu 320 metara ogradnih cijevi te bojanje cjelokupne ogradne konstrukcije. U konstrukciju iza golova ugrađene su sajle od nehrđajućeg čelika radi dodatnog učvršćenja žičanog pletiva te su obojane obje košarkaške konstrukcije i oba gola na koje su postavljene nove mrežice.

Uređenje sportskih i dječjih igrališta

Grad nastavlja s utvrđenim programom uređenja sportskih i dječjih igrališta, a sve kako bi najmlađi sugrađani imali adekvatne vanjske prostore za rekreaciju, zabavu, igru i druge brojne aktivnosti.

 

27. travanj 2024 07:39