StoryEditorOCM
DubrovnikPREDAVANJE U SPONZI

DISKORSI O GRADU Britanski povjesničar Robin Harris o prošlosti i budućnosti Dubrovnika

1. travnja 2019. - 17:42
Tijekom prvog izdanja projekta „Diskorsi o Gradu“ danas je u Državnom arhivu, u čitaonici palače Sponza gostovao povjesničar, novinar i publicist Robin Harris. On je sudjelovao na panel diskusiji s poznavateljima i prijateljima Grada iz Hrvatske i svijeta kao doprinos originalnom promišljanju dubrovačke budućnosti i poticanja na nove ideje za rješenja pitanja koja zaokupljaju grad. 
 
Prvi gost bio je nekoć savjetnik bivše britanske premijerke Margaret Thatcher, a Dubrovčanima i hrvatskim povjesničarima poznat je kao autor brojnih knjiga među kojima posebno mjesto zauzima “Povijest Dubrovnika”. Harris je doktorirao suvremenu povijest na Oxfordu, a bio je i posebni savjetnik britanske Vlade.

Domaćin panel rasprave bio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, a rasprava o stalno aktualnim i intrigantnim temama zamišljena je kao sučeljavanje stavova Harrisa s članovima Malog i Velikog vijeća. Malo vijeće su činili voditelj preddiplomskog Povijest Jadrana i Mediterana docent dr. sc. Marinko Marić te povjesničari dr. sc. Goran Cvjetinović i prof Zoran Perović, a Veliko vijeće studenti studija Povijest Jadrana i Mediterana. Moderator panela bio je Ivica Puljić.

Harris je održao čak tri predavanja o skoro pet stoljeća dugoj i za njega uvijek inspirativnoj povijesti Dubrovačke Republike koju je izučavao više od 25 godina. Dao je brojne primjere o pripadnosti Dubrovnika zapadnoj civilizaciji i ukazao na prepoznatljivi politički identitet nezavisne Raguse koja je opstala između ondašnih velikih sila. Ukazao je na specifičan položaj u odnosu na ostale dalmatinske gradove, da bi u druzgom predavanju govorio o gospodarskom životu  te ukazao na značaj trgovine solju i kolonija na području sadašnje BiH te  Srbije. Treće je predavanje posvetio ulozi crkve i obiteljskih vrijednosti na društveni život tadašnje katoličke države i političke odluke koje je donosila.
 

Panel je kroz prizmu povijesti dao pogled na budućnost i ukazao na moguća rješenja za probleme poput prometa, modernog turizma, managementa u kulturi, potpore mladima i slično.


Tako je Goran Cvjetinović govorio o o špijunaži u doba Republike te informacijama kao glavnoj robi kojom je drevna Republika dostavljala objema stranama, ali uvijek su oni odlučivali koji će podatak i kada kome dati. Prioritet je uvijek bio opstanak Dubrovačke Republike, o čemu govori i 1122 denucijacije koje su dostavljali ribari, trgiovci, pomorci i običlni građani kojima je glavni motiv bilo očuvanje države koju su osjećali kao svoju.
 

„Diskorsi o Gradu“ su otvorili i temu trgovine robljem te je prof Zoran Perović nazočnima prezentirao iz Arhiva za ovu priliku posebno izvađeni dokument iz 1416. godine kojim je ondašnje Veliko vijeće, nekoliko stoljeća prije SAD-a, u znatnoj mjeri na prostoru od Splita do Budve ograničilo trgovinu robljem jer je "trgovina ljudskim mesom gnusna i priotriv svake čovječnosti". takošer, za počinitelje je određena i kazna od 50 perpera te šest mjeseci zatvora u "donjim tamnicama" koje su bile među najtežim zatvorima onog doba.

Marinko Marić je govorio o migracijama i doseljavanju na područje Dubrovačke Republike, čime je potaknuo raspravu o tome tko će u budućnosti naseljavati današnji prostor Dubrovnika iu situaciji kad je zaleđe kao prirodni rezervoar radne snage u znatnoj mjeri ispražnjeno. 
 
Robin Harris doktorirao je suvremenu povijest na Oxfordu, bio je posebni savjetnik britanske vlade, ali i osobni savjetnik premijerke Margaret Thatcher. Na „Diskorsima o Gradu“ govorit će o političkom, gospodarskom i društvenom životu nekadašnjeg Dubrovnika, a uz njega sudjelovat će i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, dubrovački povjesničari i studenti povijesti.
27. travanj 2024 02:12