StoryEditorOCM
DubrovnikKako u autobus?

Direktor Libertasa Franko Mekišić: Gospođe i gospari naše karte već mogu plaćati karticom

Piše Anđelka Kelava
2. siječnja 2023. - 07:31

Koliko su se gospari i njihovi gosti prošle godine koristili uslugama Libertasa? Koliko je prevezenih putnika bilo i u kojoj mjeri prihodi pokrivaju troškove Libertasa i njegove investicije u novi vozni park i održavanje starog?

U prvih 11 mjeseci 2022 godine usluge Libertasa je koristilo 6.513 047 putnika. Prihodi ostvareni djelatnošću u velikom dijelu pokrivaju troškove poslovanja na koje se referirate u svom upitu, no ova godina je po kretanju ulaznih troškova bila iznimno nepredvidiva, posebice po pitanju cijene energenata i maziva, što ju je činilo itekako izazovnom.

Gradski prijevoznici u Hrvatskoj, pa tako i Libertas, uzdaju se u “dobre stare” dizelaše. Postoje li planovi da Libertas dobije i poneki autobus na plin ili na hibridni pogon, ako električni u ovom trenutku nije realnost? Jasno da uvođenje novih, zelenijih tehnologija promatramo kroz prizmu laika, ali kakve su mogućnosti i koje bi prepreke bile da se takve tehnologije uvedu i na dubrovačkom području?

image

LIBERTAS AUTOBUSI

Dizelski motori predstavljaju svojevrstan standard u sektoru prijevoza, kako teretnog tako i putničkog. Sva vozila koja su akvizirana u posljednjih nekoliko godina opremljena su E6 motorima te predstavljaju najviši ekološki standard dostupan na tržištu.

Usporedno s time, Libertas se aktivno priprema za proces dekarbonizacije voznog parka, studija koju smo dali izraditi dat će nam odgovore u kojem smjeru krenuti po pitanju vozila na alternativni pogon.

Hoćemo li autobusnu kartu ikad moći platiti karticom?

Uvođenjem novog sustava naplate i prelaskom na novi medij kartice, ultra light, ostvaren je prvi korak prema ostvarivanju mogućnosti plaćanja karticama unutar vozila. Naravno, proces nije stao na prvoj fazi, već se aktivno radi na integraciji i nadogradnji koja bi, u skoroj budućnosti, trebala rezultirati i mogućnošću kartičnog plaćanja i u svim našim vozilima. Na našim kioscima i na autobusnom kolodvoru karte je već moguće platiti karticom.

Energetskoj krizi se kraj ne nazire, Schengen nas približava turistima, s eurom će lakše plaćati…. Kakvu 2023. očekujete? Što su vam najveći izazovi, a što prilike koje želite iskoristiti i što bi vam olakšalo poslovanje?

U 2023. očekujemo nastavak povećanja broja posjetitelja time i naših putnika. Kontinuirano ćemo raditi na digitalizaciji i modernizaciji sastavnica radnih procesa unutar firme, poboljšanju usluga, voznog parka, materijalnih prava radnika.

27. svibanj 2024 05:10