StoryEditorOCM
DubrovnikMladi dubrovački geograf izradio usporednu analizu

Dino Bečić ‘prebrojio‘ je komercijalne objekte u Gradu 2013. i 2023.: ‘Nevjerojatno, ali broj suvenirnica je u padu, ali zato su dvije djelatnosti u posebnom uzletu...‘

Piše Kristina Filičić
24. srpnja 2023. - 20:54

Dubrovčanin, geograf sa zagrebačkom adresom Dino Bečić, prije deset godina, za svoj diplomski rad popisao je objekte unutar zidina te utvrdio da unutar zidina ima 407 komercijalnih objekata podijeljenih u 57 tipova po vrsti djelatnosti. Primjerice, u Gradu je tada bilo 99 suvenirnica, 58 konoba, 8 restorana, 6 fast foodova, 32 kafića, 31 zlatara, 5 sladoledarnica, 2 pekare...

image
Tonći Plazibat/Cropix

Ponovno je, ovaj put za potrebe doktorata, krenuo u ‘prebrojavanje‘.

- Želja je bila ponoviti istu tu priču s istom metodologijom upravo radi tih deset godina 2013. - 2023., te da se vidi do kakvih je promjena došlo što se tiče same funkcije objekata. To je samo dio cijelog, vrlo slojevitog istraživanja jer uz to idu i rezultati ankete te analiza kvalitete života ljudi po kvartovima – pojašnjava Bečić koji još ne može o novim podacima jer ih treba analizirati, tek otkriva kako se novim popisom došao do broja od 479 objekata, čemu treba nadodati i kulturne ustanove za što javni podatak postoji. Kroz deset godina promjene su se dogodile i vidljive su. Na prvu primjećuje da se broj suvenirnica smanjio, te da ima više fast foodova, ugostiteljskih objekata, pogotovo sladoledarnica.

image

Screenshot s prikazom novih podataka

Dino Bečić/

- Glavni cilj ovoga rada je popisati što se na terenu može vidjeti, napraviti bazu podataka a na to dalje idu podaci o smještaju, broju kreveta, broju stanovnika i sve se to slaže u jednu cjelinu. To je ustvari prostorna statistika i to je bitno. Iz ovoga neće izaći tablica, nego cijela karta, baza podataka i to je vrijednost takvog istraživanja – pojašnjava sugovornik pa dodaje kako će biti zgodno ‘preklopiti‘ sve spomenute podatke i iz toga složiti sistematičan pristup koji će se moći analizirati što je ‘jedan od ciljeva mog rada, a s druge strane, vidjeti kakva je kvaliteta života na mikro razini‘. Geograf ističe kako će, kad doktorski rad bude gotov, podaci biti javno dostupni.

- Čak se može organizirati da danas-sutra sugrađani mogu ažurirati podatke i meni pomoći u daljnjim istraživanjima, da to bude ‘up to date‘ na dnevnoj razini, ali o tome se može kasnije razgovarati.

image

Screenshot s prikazom novih podataka

Dino Bečić/

Anketu, koja treba dati odgovor kakvi su uvjeti i kvaliteta života stanovnika zidina na Pelinama, Svetoj Mariji ili Prijekome, provodit će nakon turističke sezone jer još se anketna pitanja slažu.

- To će biti popisano, kvantificirano, imat će znanstvenu podlogu. Puno se priča o pojmovima gentrifikacija, turistifikacija, muzejifikacija, svi znaju sve o tome a kad se ide istraživati na znanstvenoj razini, imate tek par radova. Ono što je meni cilj jest dati podlogu o tome što je turistifikacija, kako ona utječe na život stanovništva, gdje, koliko i zašto toliko. To su prostorna pitanja do kojih ću pokušati doći kroz odgovore sugrađana i postaviti neke hipoteze – kaže Dino Bečić vjerujući da će stanovnici povijesne jezgre sudjelovati u anketi i tako dati podršku i doprinos njegovom istraživanju.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- To radi netko tko je živio i odrastao u zidinama. Što više bude anketiranih, to će biti vjerodostojnije. Meni je najbitnije dati znanstveni doprinos ovom prostoru gdje sam odrastao i to je meni najveći motiv u svemu ovome. Iako više nisam u Širokoj ulici, to je jednostavno moj prostor, bio i ostat će, i baš tu želim dati doprinos kroz moj doktorat – kaže Bečić koji je odrastao u povijesnoj jezgri a zbog studija Dubrovnik zamijenio Dubravom.

Rezultati svega trebali bi biti poznati na jesen kada će se uz pomoć Gradskog kotara Grad organizirati prezentacija onoga do čeka je u svom istraživanju za doktorat ovaj mladi geograf došao.

28. travanj 2024 07:39