StoryEditorOCM
DubrovnikJe li skupo...jes!

Dilanje fiskalnih računa označilo početak sezone. Kapućin na Stradunu 5 eura, a evo koliko je u Veneciji

Piše Jadran Kapor Foto: Jadran Kapor
4. travnja 2024. - 15:33

Evo nas opet. Dilanje fiskalnih računa najbolji je znak da je sezona počela. Užas, katastrofa, gosti nam padaju u afane od nenormalnih cijena, kola hitne pomoći skupljaju ih po ulicama kao Čistoća papir i plastiku. Sve u isti kamion.

Priča ide ovako, dvoje starijih Švicaraca sjelo je u Festivala, naručili su kapućin i kroasan. Dva kapućina po 5, kroasani po 5,5 eura; sve skupa 21euro, molim lijepo - kaže konobar. Tek što je tome dodao pitanje, kartica ili cash, dva bolničara već lete s infuzijama...

Za rijet pravo, kapućin od pet eura treba piti pomalo. Da je mukte, nije. Skupo je, što jest jest. I na Stradunu je, prvi red do minice što je nosi ona mala što taman tuda prolazi. Takav pogled se plaća svugdje u svijetu.

Račun iz Festivala je osvanuo na Facebook grupi Dubrovnik nekad. Mada je Dubrovnik nekad bio dostupan Dubrovčanima i na Stradunu, a sad - tko voli, nek‘ izvoli. Sad je samo za furešte. Nego, da se vratimo na cijenu - nije prošlo par postova i eno ti niže slika cjenika iz Venecije. Iz decembra, dakle izvan sezone jer je u studenome i u Veneciji studeno. Uglavnom, dva kapućina i dva Aperol spritza 78 eura. Plati pa se klati. Nema hitne, nema Čistoće, ko voli nek‘ izvoli - to je Venecija i gotovo.

E sad, Švicarcima je Venecija neki pojam. Dubrovnik nije. I na stranu sad što pristojan Dubrovčanin u kanalu Grande ne bi opr‘o noge ni da ugazi u.ovno. Na stranu što gondolijeri pjevaju na kazetofon, umjesto sotto voce - skupa Venecija je normalna, Dubrovnik nije. Jer smo mi tamo down-under, na brdovitom Balkanu... A kad tamo, cijene što južnije to tužnije - eno i u Kotoru 3 dl domaćeg točenog Nikšićkog 3,20 eura, u Porto Montenegru macchiato i dva espressa 6,80 eura... Jednostavno je tako, bogati zapad na nas gleda kao na tamnopute južnjake. Po prilici onako kako mi gledamo na Nepalce i Filipince.

I ne sviđa nam se kad nas tako gledaju. Znaju li oni koliko košta najam prostora na Stradunu, koliko treba platit spomeničku rentu, karićare na Stradunu, doprinos za plaće, industrijsku struju za ugostiteljski objekt... Sve je to po zlato, pa ne može ni kapućin biti po manje. Uostalom, kažu mi Splićani da je i u Jokera, Kerumovom trgovačkom centru, običan espresso 2,20 eura. Podjednako za stranu i domaću čeljad. Je li skupo...jes!

28. travanj 2024 03:46