StoryEditorOCM
DubrovnikELAFITSKO OTOČJE

Dig‘o se fortuno, trajekt ne vozi, ali stara, dobra Postira spašava stvar! Otočani su i danas stigli na posao i u butigu jer ona na Lopudu ne radi

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
9. siječnja 2023. - 18:30

Trajektne linije opet su jutros bile u prekidu, pa tako i za Elafite, točnije trajektna veza Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ. Stanovništvu otoka, ipak, to nije toliko poremetilo svakodnevnicu jer srećom, imaju brod odličnih maritimnih sposobnosti, a to je njihova Postira koja svakodnevno povezuje otočje s Dubrovnikom.

Postira se na Elafite vratila prije nekih mjesec dana, rekao nam je Ivo Mihajlović s Lopuda.

- Brod je i jutros normalno prometovao, evo baš ga čujem na mulu. Samo što, ako je ovako slabo vrijeme, pođe u 10 i po iz Grada umjesto u 10. Pođe pola ure kasnije jer ne može u Suđurcu stat‘, nego dođe, iskrca i pođe ća. A kad je lijepo vrijeme, ide u 10 iz Grada i stoji po ure na mulu u Suđurcu. Kad god nije veliki fortuno, Postira redovito plovi i to je sasvim u redu. U mene nevjesta je radila u oraškoj školi i u privatnoj gimnaziji u Gradu i rijetko se kad dogodilo da mora otkazati nastavu. Dok je god Postira, mi smo sigurni da imamo vezu s Gradom!  A sa svim drugima neće biti tako...

- Brod danas vozi redovito, ali trajekt ne vozi sigurno. To se zna kad je ovakav šilok - rekao je Ivo Mihajlović.

Trajekt redovno prometuje na Šipan, a na Lopudu fermava samo tri puta tjedno, dodao je naš sugovornik.

- Te njihove partence mijenjaju se 4-5 puta na godinu, tako da se tu jako teško snać‘. Nama se vratila Postira, ali oni sad planiraju - a ne slušaju ljude - nekakve električne brodove, trajektno pristanište u Brsečinama... I to je problem - spominje se Mihajlović završnog predstavljanja projekta e-LAFITI koje je održano prije četiri mjeseca, a čija je studija izvodljivosti analizirala rješenja primjene električnih brodova kao redovnog prijevoznog sustava za Elafite.

Mihajlović tom viješću nije nimalo oduševljen:

image

LOpuđanin Ivo MIhaljević sumnjičav je prema e-floti za Elafite

Grad Dubrovnik/Dutv

- Najveći je problem trajektno pristanište na Lopudu kojega još nema. Šipan i Kalamota ga imaju, a oni ga hoće raditi na Lopudu na velikom mulu, a to ne valja! Cijelo snadbijevanje svih hotela, restorana i novog turističkog naselja koje je u planu za gradnju, a imat će 500 kreveta, prolazilo bi preko cijele rive gdje su postavljeni stolovi restorana i kafića i koje je jedino mjesto za šetanje! - zgrožen je Lopuđanin.

- To je katastrofa za Lopud, bolje da ne rade ništa! U Jadroliniji, kako se promijeni direktor, tako se mijenjaju planovi za brod za Elafitsko otočje. Iz ludosti u ludost! Netko nastoji uništiti Lopud i sve što su naši preci stvarali 2000 godina, od kulture, od mjesta, od građevina.

S druge strane, ono što je štimalo bila je konverzija kuna u eure, s kojom nisu imali problema, jer se cijeli otok, kako je rekao Mihajlović, bavi turizmom. Bankomati su radili normalno, ali za sve drugo moraju u Grad, pa čak i za najmanje nabavke u butigama jer je njihova - zatvorena. A sve je skuplje od gradskih butiga za barem 50 posto, kaže naš sugovornik.

- Mi smo vam ovdje k‘o pustinjaci! - zaključio je na kraju.

27. travanj 2024 10:26