StoryEditorOCM
DubrovnikPROKUHALO MORE

U Dubrovniku izmjerena najviša temperatura mora u Hrvatskoj otkad postoje mjerenja, a dosegla je nevjerojatnih...

Piše A.Ke.
15. srpnja 2024. - 23:37

Apsolutni državni rekord po pitanju temperature mora u ponedjeljak 15.07. izmjeren je  u Dubrovniku. U 17 sati službeno je u našem gradu izmjereno 29,7°C što je najviše ikada u službenoj povijesti mjerenja u Hrvatskoj, Tako je srušen rekord koji je držao Rab, gdje je 2015. izmjereno 29.5 Celzijevih stupnjeva.

image

Temperature mora 15.07.

DHMZ

 

Uz Dubrovnik oboren je  rekord i  u Splitu. Naime, u ranim popodnevnim satima na službenoj mjernoj postaji na Zenti izmjerena je površinska temperatura mora od čak 29,4°C, što je najviša temperatura mora ikada izmjerena u Splitu od početka službenih mjerenja. Tako je čak za pola stupnja potučen dosadašnji rekord koji je iznosio 28,9°C, izmjeren 10. kolovoza 2017. DHMZ je jučer visoke temperature mora izmjerio i na drugim mjernim posgtajama. Iznad 28,9°C su bile i na Mljetu, u Malinskoj i u Crkvenici, a ni drugdje nisu bile niže od 26°C.

I u idućim danima očekuje nas vrućina, sparina i uglavnom suho, većinom sunčano vrijeme pa je potrebno pripaziti i ograničiti aktivnosti na suncu sredinom dana. To posebno vrijedi za Dalmaciju gdje će i noćne temperature biti iznimno visoke što će otežavati noćni odmor.

Prema prognozama DHMZ.a i u petak se nastavlja utjecaj vrlo tople zračne mase s jugozapada, dok će vlažan i hladniji zrak biti većinom sjevernije. 

Zbog dugotrajnosti zadržavanja dnevnih vrućina i jutarnjih toplina tijekom ovog toplinskog vala DHMZ je za cijelu zemlju objavio najviši - crveni stupanj upozorenja na opasnost od vrućine i u idućim danima.

 

 

 

 

09. listopad 2024 01:14