StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Crkvica sv. Roka na Boninovu ide u obnovu, završena sanacija skalina u Vratima od Pila, sanacija zida u Ulici Frana Supila i obnova ograde na sportskom terenu OŠ Lapad

Piše Grad Dubrovnik
14. listopada 2022. - 11:42

OČUVANJE KULTURNIH DOBARA

Crkvica sv. Roka na Boninovu ide u obnovu

Grad Dubrovnik kao vlasnik crkve svetog Roka na Boninovu, predao je Zavodu za obnovu Dubrovnika u posjed navedenu crkvicu kako bi se krenulo s njezinom obnovom. U tijeku su izrade geodetskog i arhitektonskog snimka postojećeg stanja na temelju kojih će se potom izraditi projekt konstrukcijske sanacije.

Ovaj dio posla trebao bi biti završen do kraja ove godine, a nakon ishođenja potvrde glavnog projekta, Zavod će pristupiti postupku nabave izvođenja radova.

image

Crkvica sv. Roka na Boninovu ide u obnovu

Grad Dubrovnik/Grad Dubrovnik

S obzirom na stanje crkve svetog Roka Grad Dubrovnik je, sukladno odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, poduzeo odgovarajuće radnje radi privremenog osiguranja crkve u cilju zaštite nesmetanog prolaska ljudi i vozila te je u svibnju ove godine postavljena zaštitna skela i osigurana stabilnost zvonika. Ujedno je očišćena unutrašnjost te raslinje sa zida crkve, koja je u zemljišne knjige upisana kao kulturno dobro.

Crkva svetog Roka na Boninovu zavjetna je crkva iz 16. stoljeća, čemu svjedoči i natpis na njezinom portalu, na kojem u prijevodu s latinskog piše ‘‘Sveti Roko, moli za nas.

Od temelja podignut u vrijeme kuge po zavjetima godine Gospodnje 1527. Obnovljena godine Gospodnje 1855.‘‘. Odluka o njezinoj gradnji donesena je u vrijeme jedne od najstrašnijih epidemija kuge u povijesti Dubrovnika, koja je u 20 mjeseci odnijela oko 20.000 života. Stilom vrlo jednostavna, ova jednobrodna crkvica sagrađena je u čast svetog Roka koji je poznat kao zaštitnik od kuge.

Pomaže Zavod za obnovu

Radovi na sanaciji planirani su u 2023. godini, što Zavod za obnovu nosi i u prijedlogu programa obnove za iduću godinu.

 

UREĐENJE GRADSKIH IGRALIŠTA

Obnavlja se ograda na sportskom terenu OŠ Lapad

Zbog dotrajalosti ograde na sportskom terenu Osnovne škole Lapad Grad Dubrovnik krenuo je u njezinu kompletnu obnovu, a kako bi se povećala sigurnost djece koja koriste ovo igralište.

image

Stara ograda na školskom igralištu

Radovi će uključivati skidanje i zamjenu oštećenog pletiva ukupne površine oko 780 metara četvornih, popravak i zamjenu 320 metara ogradnih cijevi te bojanje cjelokupne ogradne konstrukcije. Očekivano trajanje radova je oko dva tjedna, ovisno o vremenskim prilikama.

Izvoditelj Tehnogradnja d.o.o.

Radove vrijedne 108.820,00 kuna bez PDV-a, odnosno 136.025,00 kuna s uključenim PDV-om, izvodi ugovorni izvođač tvrtka Tehnogradnja d.o.o.

 

ZA SIGURNOST PJEŠAKA

U tijeku sanacija zida u Ulici Frana Supila

U tijeku su radovi na sanaciji ogradnog kamenog zida u Ulici Frana Supila kojeg provodi Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu i ugovornog izvođača Tehnogradnje.

image

Sigurnost pješaka u Ulici Frana Supila

Kameni zid, koji se pruža uz nogostup, jednim se dijelom nagnuo i nalazi se u lošem stanju, stoga su, kako bi se povećala sigurnost pješaka, ali i odvijanje cestovnog prometa, pokrenuti radovi na njegovoj sanaciji.

Ogradni zid

 

Vrijednost ovih radova iznosi 72.000 kuna, a izvedba će trajati do sedam dana.

 

REVITALIZACIJA POVIJESNE JEZGRE

Završena sanacija skalina u Vratima od Pila

U Vratima od Pila ovog je tjedna dovršena sanacija oštećenih kamenih Meštrovićevih skalina, a koju prema nalogu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika izveo ugovorni izvođač, tvrtka Građevinar Quelin d.d..

image

Saniraju se skalini u Vratima od Pila

Navedena tvrtka je izradila projektnu dokumentaciju za radove, a za iste je ishođeno prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Štokanje kamena

Radovi sanacije iznosili su 8.500 kuna (+PDV), a obuhvatili su štokanje kamena, kako bi se povećala sigurnost kretanja pješaka pri ulasku i izlasku iz stare gradske jezgre.

19. travanj 2024 11:08