StoryEditorOCM
DubrovnikZAČEPLJENO - ODČEPLJENO|

Čim padne jača kiša, eto poplave: Pitali smo gradsku upravu kako se održava sustav odvodnje, tko se o tome brine i koliko sve skupa košta

Piše Bruno Lucić
5. studenog 2021. - 18:27

Poplave tijekom obilnih kiša u Dubrovniku postale su skoro uobičajena pojava, često tome kumuju i neočišćeni odnosno začepljeni kanali oborinske odvodnje, posebno na dijelovima gdje završavaju u moru, poput gruške i Lapadske obale, a tko i kako održava odvodni sustav, objasnili su iz Grada Dubrovnika.

image
Tonći Plazibat/cropix

- Za potrebe održavanja sustava odvodnje atmosferskih voda za područje Grada Dubrovnika koja podrazumijeva kontrolu, čišćenje i sanaciju sustava odvodnje atmosferskih voda svake se godine sklapa ugovor s tvrtkom Vodovod Dubrovnik d.o.o., sukladno Programu održavanja komunalne infrastrukture Grada Dubrovnika. U smislu kontrole, čišćenja i sanacije sustava odvodnje atmosferskih voda, područje Grada Dubrovnika je podijeljeno u zone te se sukladno tome i dinamika obavljanja kontrole i čišćenja po određenim zonama. Čišćenje slivnika, rešetki, kanala i šahtova oborinske odvodnje se obavljaju svakodnevno, a slivnici, rešetke, kanali i šahtovi koji imaju ispuste na području gruške i Lapadske obale spadaju u zonu A koji se čiste najmanje dva puta tjedno, ističu iz gradske uprave te nastavljaju:

- U sklopu ugovora osim redovitog čišćenja spadaju i poslovi sanacije gdje se po potrebi vrše izrada, zamjena i popravljanje slivnih rešetki, poklopaca šahtova te otklanjanje ostalih kvarova na sustavima oborinske odvodnje. Iznos za izvršenje Ugovora održavanja oborinske odvodnje ovisi o proračunskim sredstvima Grada Dubrovnika, a za 2021. je ugovoren okvirni iznos od 800 tisuća kuna, otkrivaju.

image
Tonći Plazibat/cropix

Iz Grada Dubrovnika navode i kako se u hitnim slučajevima, u slučaju obilnijih oborina, organiziraju timovi koji omogućuju brže otjecanje oborinskih voda sa prometnica u oborinski sustav.

- Svrha ovih intervencija je prevencija mogućih poplava, kao i štete na objektima te osiguravanje neometanog funkcioniranja prometa. Timovi se sastoje od zaposlenika tvrtki Vodovod Dubrovnik d.o.o., Vrtlar d.o.o., Čistoća d.o.o. i Tehnogradnja d.o.o. Svaki od timova ima svoje dogovorene lokacije djelovanja planirane prema kritičnim točkama na gradskom području. Njihov zadatak je vraćanje iskočenih poklopaca šahtova, obilježavanje takvih šahtova vertikalnom signalizacijom, uklanjanje lišća i nanosa materijala i ostalih nečistoća na slivnim rešetkama kako bi bile propusne sve dok traju oborine. Također, nakon prestanka oborina timovi u što kraćem roku moraju očistiti nanose raznog materijala kako bi slivnici bili spremni za prihvat novih oborina, kazuju iz gradske uprave.

28. travanj 2024 11:41