StoryEditorOCM
DubrovnikSVAKI PUT ISTI ‘SCENARIJ‘

Čim malo jače pljusne, krenu vodopadi niz skaline, jezera na dubrovačkim ulicama i popluta cijeli grad: pitali smo gradsku upravu može li se bujicama stati u kraj?

Piše Gabrijela Bijelić
9. siječnja 2023. - 20:22

Za svake iole jače kiše, u Dubrovniku se ponavlja isti scenarij. Poplavljene ulice, vodopadi niz skaline, jezera na ulicama, bujice na prometnicama, izbačeni šahtovi. A s problemima uvijek ide i pitanje: ‘Kad će se nešto konačno poduzeti da se poplave barem malo ublaže ako već stati ne mogu?’

Vukovarska prva riješena

Iz gradske uprave priznaju kako se godinama u potpunosti zanemarivala izgradnja sustava oborinske odvodnje u Gradu Dubrovniku.

image

Šahtovi često ne mogu pokupiti viškove vode

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Značajan dio problematike postojeće odvodnje u Gradu nastao je prilikom rekonstrukcije Ilijine glavice. Naime, na dijelu od Ilijine glavice do polovice Zagrebačke ulice 2016. godine su postavljene cijevi bez ishođenja građevinske dozvole koje su se začepile, odnosno ne ispunjavaju svoju funkciju i ne vode oborine nigdje. Plan ove gradske uprave je izgradnja sustava oborinske odvodnje po prioritetnim točkama plavljenja. Tako je krajem veljače 2019. završena izgradnja sustava oborinske odvodnje Vukovarske ulice zajedno s ugradnjom slivničkih rešetki spojnih sporednih ulica uz Vukovarsku, koji je riješio dio plavljenja u toj zoni. Trošak izgradnje navedenog projekta bio je 3.686.750 kuna bez PDV-a – podsjećaju iz Grada Dubrovnika.

Kritične točke -nastavi niz...

Zagrebačka ulica - kakva-takva odvodnja postoji samo do Pinkya, niže prema Vatrogascima ‘kotrljaju’ se slapovi

Kružni tok Lapad - stanje je nešto bolje nego prije, no još uvijek se tamo slijevaju bujice iz Ulica Iva Dulčića, Kardinala Stepinca i Primorske

Hebrangova - na dionici dugoj 2,2 kilometra tek je dvadesetak šahtova za odvodnju, većina koncentrirana oko gruških pekara

Kantafig - Jezera se stvaraju preko puta zgrade Hrvatskog crvenog križa

Od Mihajla do stare Atlantske: bujice su redovita pojava, posebno obilne od Hotela Ivka naniže

Vojnović - aleja poplava za svake jače kiše, tuš za pješake,

Napominju kako je paralelno s rješavanje bujica niz Vukovarsku, započela i izrada projektne dokumentacije za tri sustava odvodnje i to u Ulici kardinala Stepinca, na dijelu Montovjerna - Batala i u Ulici Andrije Hebranga. Nakon dobivene dozvole 2019. godine započela je izgradnja sustava oborinske odvodnje Ulice kardinala Stepinca u vrijednosti od 5.033.300 kuna bez PDV-a.

image

Automobil prolazi kroz lokve na cesti iza Grada

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Osim navedenih zahvata, krajem 2020. ishođene su i dvije pravomoćne građevinske dozvole za izgradnju sustava oborinske odvodnje Montovjerna - Batala od ulice Iva Vojnovića te dalje ulicama Marka Marojice, Bana Josipa Jelačića, Svetog Mihajla s ispustom u more na Batali. Također i oborinska odvodnja u Ulici Andrije Hebranga na potezu od Kunske ulice do postojećeg ispusta oborinskih voda u luci Gruž. Vrijednost ova dva projekta iznosi 16.500.000 kuna bez PDV-a. Nažalost, u 2021. i 2022., zbog nedostatka financijskih sredstava nismo mogli započeti s izgradnjom spomenutih sustava oborinske odvodnje – ističu iz gradske uprave i dodaju da su uvjereni kako će putem nadolazećih natječaja iz fondova Europske unije u 2023. godini osigurati novac za njihovu izgradnju.

Začepljeni šahtovi

Koliko se održavaju i čiste šahtovi otpadnih i oborinskih voda na području grada Dubrovnika, zapitala se u proljeće prošle godine Udruga Sigurnost u prometu. Kao razlog velikim poplavljivanjima istaknuli su loše stanje i neodržavanje šahtova za oborinske i otpadne vode, poglavito u Zagrebačkoj ulici:

- Šahtovi su neodržavani do te mjere da treba pokositi travu koja iz njih raste – negodovali su na Facebook profilu Udruge i izazvali niz komentara. U jednom od njih napisano je kako je čišćenje i održavanje slivnika, šahtova, kanala i propusta oborinske odvodnje povjereno Vodovodu, a Grad Dubrovnik putem gradskog Upravnog odjela za promet, nalaže i provodi nadzor.

Iz gradske uprave su uskoro potvrdili kako su s Vodovodom sklopili Ugovor o održavanju sustava odvodnje atmosferskih voda na području Grada Dubrovnika koji uključuje čišćenje objekata, kontrolu ispravnosti te sanaciju sustava odvodnje atmosferskih voda.

- Pod čišćenjem i sanacijom objekata sustava odvodnje podrazumijevaju se poslovi ručnog i strojnog čišćenja otvorenih i zatvorenih kanala za odvodnju, čišćenje slivnika do taložnice i rešetki tako da u svakom trenutku mogu primiti oborine ili kolničke vode za koju su namijenjeni – izvijestili su tom prigodom iz Grada Dubrovnika, uz napomenu kako višegodišnja zapuštenost sustava dovodi do efekta plavljenja uslijed većih padalina.

Nastavak radova u zidinama

Najavljuju kako su dogodine planirani i radovi na sustavu oborinske odvodnje Lapadske obale kao sastavnog dijela projekta rekonstrukcije Lapadske obale:

- To predstavlja najvažnije kapitalno ulaganje u gradsku prometnu infrastrukturu, a u cijelosti je financirano kroz fondove Europske unije i druga izvanproračunska sredstva.

image

Nitko nije pošteđen bujica

Tonci Plazibat/Cropix

Grad Dubrovnik godišnje osigurava milijun kuna u svrhu redovitog održavanja sustava oborinske odvodnje. A taj zadatak obveza je jedinice lokalne samouprave.

Iz gradske uprave još podsjećaju kako su kroz sustav odvodnje povijesne jezgre jedan dio podsustava Straduna očistili i omogućili veći prihvat oborinskih voda u postojeći sustav:

- Kroz desetak dana započinjemo i s idućom fazom radova sanacije sustava odvodnje povijesne jezgre, koji će u potpunosti riješiti buduća pitanja odvodnje u povijesnoj jezgri - najavljuju.

Hrvatske vode: Nismo mi!

Iz Hrvatskih voda koje se često spominju kao suodgovorne u vezi s oborinskom odvodnjom u više su navrata objasnili kako odvodi, odnosno građevine atmosferske odvodnje u naseljenim mjestima (urbana oborinska odvodnja) grade i održavaju lokalne vlasti. Dodali su kako ta ingerencija nije od jučer, već je urbana oborinska odvodnja najmanje sto godina, bez obzira za društveno uređenje, u nadležnosti gradova i općina. Zakon o financiranju vodnog gospodarstva iz 2009. odredio je, naime, i to da se 8 posto naplaćenog vodnog doprinosa koristi za potrebe gradnje i rekonstrukcije građevina urbane odvodnje.

04. svibanj 2024 16:35