StoryEditorOCM
DubrovnikEURO UKRAO BOŽIĆ

Cijene bakalara u Dubrovniku su astronomske: ‘Teško je uz ove cijene imati bogatu trpezu‘

Piše Ahmet Kalajdžić
8. prosinca 2023. - 07:34

Iako su do Božića i najveselijih blagdana u godini ostala još dva tjedna, u trgovinama još uvijek ne vladaju blagdanski šušur i gužva. Dapače, mnoge još nisu valjani ni opskrbljene svim artiklima koji se traže uoči blagdana: dio trgovaca to ”pravda” skorim inventurama, nakon kojih slijedi ”punjenje polica do maksimuma”. Također, ističu kako vjerojatno od slijedećeg tjedna kreću one prave najezde na trgovine, trka od police do police i nerviranje je li se kupilo sve što treba.

Obišli smo gradske trgovine živežnim namirnicama i uvjerili se kakva je opskrbljenost, ali i da su kupci, odnosno sugrađani manje raspoloženi no ranijih godina. Iz razgovora s njima smo doznali da je to tako ”zbog (pre)visokih cijena u kojima se ogledaju posljedice nikad skupljeg eura i poremećene opskrbe uslijed rata u Ukrajini”. Dapače, sugrađani tvrde kako bi, da je EU tako otvoreno i brzo stala uz Hrvatsku dok je kod nas buktio Domovinski rat, te da je taj rat imao rast cijena kao posljedicu, mnogo prije bi postali neovisni i članice EU”.

image

Bakalar je doesgnuo astronomsku cijenu

Ahmet Kalajdžić/

Većina sugrađana je priznala kako ove godine namjerno kasnije uređuju dom s prigodnim ukrasima te da još ne puštaju božićne pjesme. Zbog svega što nas je asociralo na najpoznatiji božićni film ”Kako je Grinch ukrao Božić”, zapitali smo se hoće li nam 2023. godine umjesto Grincha kojeg je maestralno glumio Jim Carrey, euro ukrasti Božić i božićni ugođaj? Briga zbog ozračja blagdana koji nam dohodi tim nje veća ako se vide cijene u trgovačkim centrima: iako je dio najtraženijih blagdanskih artikala već na akciji, cijene su astronomske. Posebno se to odnosi na bakalar kojemu se cijena kreće 41,49- 44,17 za tzv. atlantski, dok je cijena onog prešanog čak 52,49 eura! Skupo je i meso: janjetina u komadu zapada 12,89 a ako želite bez glave i privage, cijena je već 13,99 eura!

image

Skupo je i svježe meso

Ahmet Kalajdžić/

Cijena svinjskih polovica kreće se 3,10- 3,80 €/kg, a panceta na akcijama zapada 9,84- 9,99 €/kg! Rolanih šunka u većini trgovina još uvijek nema, ali trgovci ističu kako ih očekuju da će stići u drugoj polovici idućeg tjedna. Ovisno o klasi i načinu uzgoja, cijena pakiranja s deset jaja kreću se 2,95- 4,11 eura. Najpovoljnija cijena oraha zapada 3,99 eura za pakiranje od pola kilograma, a ako se kupuju ”refuzo” cijena im je 5,99 eura za kilogram.

image

Zelena salata po komadu zapada više od eura

Ahmet Kalajdžić/

Kupci se žale i na preskupo voće i povrće i kao ”krunski dokaz” ističu da je vezica mladog luka sa samo pet lučica čak 0,95 eura, kao i zelena salata po komadu zapada skoro euro i pol! Kako se cijene doista odražavaju na njihovo raspoloženje i kakvu blagdansku trpezu očekuju za ovaj Božić doznali smo i od dvaju sugrađanki koje su, za razliku od većine ostalih, pristale reći što očekuju:

image

Luce Klaić

Ahmet Kalajdžić/

Luce Klaić, umirovljenica:- Živim sama, ali imam djecu u Zagrebi i sin će doći po mene, tako da idem gore. Teško je uz ove ”cijene do neba” imati bogatu trpezu, ali dobar sam ekonomist pa od ništa napravim nešto. Euro je gori nego smo mislili, a tu je i rat koji je sve iscrpio. Bakalar je nikad skuplji, a jednako i sve meso, voće i povrće. Sve je otišlo do neba i cijene su nenormalne. Ne znam kako će jadni penzići? Da sam mlađa, radila bih i zaradila. Ne bojim se posla, ali kad ne mogu. Jedva i ovo kupim, ali sad primam suprugovu veću mirovinu i još uskoču djeca.

image

Dubravka Kalačić

Ahmet Kalajdžić/

Dubravka Kalačić, komercijalist:- Cijene su ogromne i teško je napraviti izbor za bogatiju blagdansku trpezu. Ali, mislim da je bit Božića u skromnosti i poniznosti naših srca, da ne mislimo o cijenama hrane nego da se zadovoljimo jednom čokoladom i onim što imamo u frižideru, da to stavimo na stol i otvorimo svoja srca. Iako tradicija ”nalaže” bogatu trpezu, ali je uz visoke cijene nužna selekcija: dosad sam pravila jako mnogo kolača i željela sam ih napraviti što više i srce mi je otišlo u drugom smjeru. Ove godine, kakve god da su cijene, napravit ću jedne kolače s orasima a druge s čokoladom i to će biti ta, ali bit će ih dovoljno za sve! Trebamo se zadovoljiti s onim što u ovom trenutku možemo učiniti, što nam se nađe i da se ukućani nađu na okupu, da se podružimo, nasmijemo, zagrlimo, poljubimo i jedni drugima oprostimo. I idemo dalje, a vjerujem da će Bog nekako sve ostalo urediti!

30. travanj 2024 04:50