StoryEditorOCM
DubrovnikPutovanje preko oceana

California dreamin‘ za dubrovačke srednjoškolce: mladi iz naše Županije odlaze u prijateljski Monterey, a posjetit će i Male Konavle

Piše Gabrijela Bijelić
3. srpnja 2023. - 21:21

I ove godine nastavlja se lijepa tradicija razmjene srednjoškolaca Dubrovnika i prijateljskog mu američkog grada Montereya.

Nakon što je lani u Gradu boravila odabrana skupina učenika iz Sjedinjenih Američkih Država, svojevrsnih ambasadora organizacije Slavic American Cultural Organization (SACO) i potomaka iseljenika podrijetlom iz Hrvatske i Dubrovnika, ovog će ljeta preko Atlantika u uzvratni posjet otputovati sedmero hrvatskih srednjoškolaca.

image

I San Francisco je na popisu gradova koje treba posjetiti

Josh Edelson/Afp

Bit će to za njih nezaboravno dvotjedno putovanje na kojem će od 5. do 23. srpnja upoznati Kaliforniju i sve njezine atrakcije, kaže nam Lily Mulja. Konavoka rođena u SAD-u kao dijete se vratila u rodni kraj svojih roditelja, na Grudu, potom je preko oceana opet putovala u dvadesetima, udala se i rodila troje djece, no zov zavičaja još ju je jednom vratio u stari zavičaj. Danas radi u Općini Konavle i rado ‘posreduje’ kad god je u điru neka američko-hrvatska ‘interkontinentalna’ suradnja.

- Članovi SACO-a ovih dana borave u Dubrovniku, dogovoraju se zadnji detalji posjeta naše djece Montereyu, gdje će im oni biti domaćini. Putuju učenici prvog, drugog i trećeg razreda srednje škole, uvjet je tek da govore engleski i da im roditelji plate avionsku kartu do Amerike, a smještaj i sve ostalo je organizirano. Tijekom boravka razgledat će San Francisco i Carmel, obići najveći akvarij u Montereyu i posjetiti naše farmere u Watsonvilleu, gradu koji je poznat i kao Male Konavle – otkriva nam Lily Mulja djelić itinerara koji očekuje srednjoškolce iz Dubrovnika, Konavala i Čibače koji su spremni za putovanje života na kojemu će vidjeti mnoge atrakcije, ali i stvoriti cjeloživotne kontakte.

image

Supružnici Terese i Eric Del Piero

Bozo Radic/Cropix

Upravo to i jest jedan od glavnih ciljeva programa koji već desetak godina nesebično razvijaju Teresa i Eric Del Piero. Supružnici filantropi u Montereyu pomažu brojne umjetnike i njihove projekte, sudjeluju u različitim dobrotvornim projektima, a ovih dana su gosti Dubrovnika. Od lokalnih vlasti Grada i Konavala dobili su potporu za misiju koja je od koristi mladima s obje obale Atlantika.

26. travanj 2024 23:04