StoryEditorOCM
DubrovnikZbor građana u Mokošici

Burna rasprava oko izgradnje brze ceste od Zračne luke do Osojnika. Dio stanovnika nezadovoljan: Sačuvajmo kvalitetu života u Rijeci dubrovačkoj. Franković: Ne prikupljamo političke bodove i nećemo raditi ništa na silu

Piše dv
30. kolovoza 2023. - 19:33

U srijedu se u Mokošici održao Zbor građana na temu izgradnje brze ceste od Zračne luke do Dubrovnika. Okupljene je pozdravio gradonačelnik Mato Franković koje je rekao kako je Zbor sazvao prema statutu Grada te da svaki građanin ima pravo sudjelovati. Na zboru su još bili Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta, župan Nikola Dobroslavić te Pavao Kristek i Mario Pokrivač iz IGH.

Franković je rekao kako Grad podržava ono što narod želi međutim da svi moraju biti svjesni da je promet stalno u porastu te da treba naći zajedničko rješenje. –Nisam sazvao Zbor kako bi promovirao političku stranku-, uvodno je istaknuo Franković. Napomenuo je kako nema dobacivanja, prigovaranja i upadanja u riječ dok traje zbor te da se svi sudionici pridržavaju reda.

Josip Škorić je rekao kako se oko ovog projekta treba postići maksimalno suglasje jer će cesta ponajprije služiti građanima. -Svaki veliki projekt izaziva nedoumice i otpor kao što je bio Most dr. Franja Tuđmana, a i Pelješki most. Ovaj projekt planira se financirati iz sredstava EU te mi građane doživljavamo kao prijatelje. S obzirom da je u pitanju EU nastojali bi projekt ubrzati.

Nakon govora Škorića prikazan je video projekta na kojemu je prikazana analiza prometa te opterećenje kritičnih mjesta kao što je Župa dubrovačka, a nakon čega se prešlo na raspravu.

Katarina Matović iz građanske inicijative Spasimo Omblu pitala je Frankovića ima li u cijelom projektu političkih pritisaka? Franković je odgovorio kako se neće ništa raditi na silu i da se njegovi stavovi ne mijenjaju te da nitko nikome ovdje nije neprijatelj. Matović smatra kako bi trebalo naći bolja i skuplja riješenja kako bi se sačuvala Rijeka dubrovačka i kvaliteta života.

Andro Vlahušić u raspravi je rekao kako Dubrovnik ima u većini avio goste te da bi projekt trebalo ograničiti na Osojnik, a Maro Kristić podsjetio je kako je Gradsko vijeće prije nekoliko godina usvojilo Deklaraciju kojom se zabranjuje gradnja ceste kod Rijeke dubrovačke.

Matko Saltarić istaknuo je kako o svemu odlučuje stranačka iskaznica što je Franković demantirao. Saltarić je napomenuo kako će svo kamenje završiti u rijeci kada se bude bušilo i gradilo. Pitao je Frankovića je li on osobno podržava projekt na što je gradonačelnik odgovorio kako ga osobno ne podržava međutim da je ovdje za dobrobit naroda i da su zato tu i stručnjaci za raspravu.

Predsjednik GK Komolac, Tomo Kristović pitao je Frankovića zbog čega Grad nije zatražio zaštitu izvorišta? Franković je odgovorio kako je to dugotrajan proces.

Nevenka Grošeta Žilić istaknula je kako volja naroda nije ispoštovana ni kod slučaja Centra Lučino razdolje i da vjerojatno neće biti ni ovdje. Smatra da, ako narod bude odlučivao, da bi se mnoge stvari mogle promijeniti.

Marin Pavlović pitao je stručnjake znaju li gdje se nalazi najveće klizište na obali? Stručnjaci nisu ponudili odgovor što je izazvalo veliki pljesak u dvorani. Pavlović je rekao kako na njegova pitanja nemaju odgovore te da sami zaključe kakva je Studija.

Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća, iznio je svoj stav u kojem tvrdi kako Dubrovniku i okolici treba brza cesta do aerodroma te da se projekt podijeli u dva dijela. Jedan od grada do aerodroma, a da se s drugim napravi novi projekt i nađe drugo riješenje.

Marko Giljača je predložio da se trenutna Studija povuče i napravi nova za dvije trase dok je Đuro Capor poručio kako je župan sam odabrao trasu i nametnuo vlastito riješenje. Dobroslavić mu je odgovorio kako je to jeftino politikanstvo te da je jasno kako nije on sam odabrao trasu nego struka.

03. svibanj 2024 07:21