StoryEditorOCM
DubrovnikNEVRIJEME, ŠTETE I NAPLATE

Bura vam je prevrnula motor ili vam je auto oštetila grana bora i mislite da će vam pomoći osiguranje? Džaba sve ako nemate ovo!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
6. veljače 2023. - 18:09

Zbog jakog vjetra, vatrogasci su imali poprilično intervencija na području županije. Uglavnom se radilo o srušenim stablima i granama na prometnicama. Došlo je i do oštećenja nadstrešnice na Autobusnom kolodvoru. Iz JP Libertasa su nam potvrdili da je došlo do oštećenja krovne oplate, da su je skinuli i zbrinuli vatrogasci.  

- Najviše je stabala palo po Konavlima, bilo je 12-tak intervencija, a bit će ih još tijekom današnjeg dana. U gradu su bile 3 intervencije, i nekoliko u Župi i na Korčuli. Na prometnicama je bilo preko 20 intervencija zbog srušenih stabala, ali nigdje nije nastala materijalna šteta - rekao je Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik, dodajući da i dalje prate situaciju jer još puše jaki vjetar.

image

Stjepan Simović, županijski vatrogaasni zapovjednik

Tonci Plazibat/cropix

Najgori im je bio šumski požar na Korčuli koji je jutros, zahvaljujući vatrogascima na terenu, potpuno ugašen.

Pojela konja trava

Dubrovački automobilist Maro Franić komentirao je štete koje mogu nastati na automobilima i prevrnutim motociklima uslijed udara orkanske bure:

- Štetu će naplatiti onaj tko ima kasko osiguranje, onaj tko nema - a većina vlasnika motocikala nema - ne može ništa naplatiti. Ljudi koji za motocikl imaju obično osiguranje, nikad nisu mogli naplatiti takvu štetu. Na motore nitko ne uzima kasko, osim onih koji imaju velike motore na leasing - iznosi.

image

Dubrovački automobilist Maro Franić

Bozo Radic/cropix

- Ako stablo padne po autu ili motoru, treba vidjeti čije je stablo, pa tužiti. Ali to je ‘pojela konja trava‘ jer takva se tužba najčešće ne isplati. To je, takoreć, ništa - istaknuo je Maro Franić.

Tužiti bi se u takvom slučaju isplatilo samo ako je automobil jako oštećen ili uništen, kaže nam dubrovački odvjetnik, ali to opet nije garancija da će se slučaj na sudu dobiti u korist oštećenika jer suprotna strana može ići u dokazivanje ‘zdravstvenog stanja‘ stabla ili grane koja je štetu prouzročila. To natezanje može potrajati, a ishod je neizvjestan.

05. svibanj 2024 06:45