StoryEditorOCM
DubrovnikKad zašuti radio

Brojni Dubrovčani dojavljuju o smetnjama s prijamom signala: Predsjednik Radio kluba Dubrovnik objašnjava zašto problemu nema lijeka

Piše Gabrijela Bijelić
14. listopada 2022. - 18:29

- Prvo sam mislio da je do bonace ili do prijemnika, da se pokvario, pa sam uključio drugi. A za njim i treći, ali se ništa nije dogodilo. Jedva više čujem i najjače stanice, Hrvatski radio Prvi i Drugi program, nestao je i signal Narodnog i Otvorenog radija. Preklopile su ga talijanske stanice, Norba, Puglia, izgubio mi je i radio Dubrovnik sa 105, a ni Raguse više nema na 107. Unuk mi je skinuo aplikaciju pa slučam na mobitel, ali nije mi to to. Ja sam stara garda, volim slušat muziku iz škatule – potužio nam se umirovljenik iz Gruža koji je ovog ljeta pomislio da je mukama s prijamom signala kraj. Istina, kaže da mu se prestala smrzavati slika na televiziji, ali smetnje na radiju od lipnja do dana današnjeg samo se pojačavaju.

image

Analogni radijski prijemnici

Paun Paunovic/Cropix

Predsjednik Radio kluba Dubrovnik Maro Marković kaže kako kod smetnji s radijskim signalima iz Italije nema pomoći. Riječ je o međudržavnom pitanju jačine odašiljača u kojem može posredovati HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) kao regulator.

- Problem svakako postoji, ljeti je izraženiji zbog utjecaja atmosfere, ali može se javljati i u ostatku godine, dosta je doći na Dubac pa da se izgube sve naše radio postaje. Dodatan problem mogao bi biti i to što za razliku od televizija koje su prešle na digitalnu tehnologiju, radija i dalje emitiraju na analogiju pa su podložnija ‘upadu‘ signala – ističe Marković i dodaje kako ovu tvrdnju potvrđuje i skoro potpuni prestanak zaleđivanja TV ekrana kakvom smo svjedočili prijašnjih godina.

Predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika Željko Švenda kaže kako treba uzeti s rezervom pritužbe tipa ‘ne čuje mi se radio‘:

- Neki mahom stariji slušatelji katkad imaju problema s namještanjem skale na radio prijemniku ili ukucaju krivu frekvenciju za svoje područje, pa je jasno da onda ne mogu čuti program. No mi nakladnici u pravilu na takve dojave slušatelja reagiramo s oprezom, može se dogoditi da se potrgala antena a netko misli da nema signala – naglasio je Švenda, uz napomenu da se, ako je neka dojava relevantna, šalje se zahtjev prema HAKOM-u koji se o tome brine-- pojasnio je Švenda.

image

Glavni dubrovački TV odašiljač nalazi se na vrhu brda Srđ

Tonči Plazibat/

Iz Odašiljača i veza, mrežnog operatora koji odašilje radijske i televizijske programe u skladu s dozvolama HAKOM-a.

- Nažalost, ilegalne smetnje već su dulji niz godina prisutne duž jadranske obale, a OIV redovito izvodi kontrolna mjerenja i mjerenja ometajućih signala te smetnje uredno prijavljuje na adresu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) kao nadležne agencije – kažu nam iz Odašiljača i veza,

- Na Vaš upit o tome postoji li mogućnost ugrađivanja “pojačivača” signala želimo pojasniti kako OIV ne može samostalno mijenjati jačinu odašiljača jer su one u nadležnosti HAKOM-a te svi odašiljači rade u skladu s izdanim dozvolama – ističu iz OiV-a.

Iz HAKOM-a su slušateljima i gledateljima korisnicima zemaljskog signala još početkom ljeta javili kako od srpnja više neće biti ometanja.

- Talijanska Republika prestala je s odašiljanjem na gotovo svim hrvatskim UHF TV kanalima duž Jadranske obale, dok preostala dva kanala u pojasu 700 MHz planira isključiti do 30. lipnja 2022. Preliminarna mjerenja Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) potvrđuju kako je u travnju 2022. napokon ostvaren značajan napredak u uklanjanju većine talijanskih UHF TV smetnji, a detaljnija mjerenja obavit će se u redovnoj ljetnoj mjernoj kampanji – obećali su iz HAKOM-a koji je tijekom posljednjih 10 godina Talijanima uputio više od 7000 prijava smetnji. Ako je suditi po mukama našeg sugrađanina, prijava bi moglo biti još.

Gdje prijaviti smetnje?

Iz Odašiljača i veza upućuju na svoju web stranicu https://support.oiv.hr/reception/reception.aspx gdje se mogu naći podaci (besplatni broj telefona i adresa elektroničke pošte) putem kojih građani mogu prijavljivati konkretne probleme u prijemu signala.

02. svibanj 2024 15:24