StoryEditorOCM
DubrovnikIzlet brodom na tri otoka

Brodar Marko Majkovica o turistima, moru i pomorstvu: Pet puta sam oplovio svijet, a sad s mojom ‘Lorenom‘ obilazim Elafite. Najteže je ujutro pokupit‘ goste, oni bi da ih dođeš uzet‘ iz kreveta

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
5. srpnja 2022. - 12:02

Ljetna jutra na gruškoj obali nisu puno drugačija od gradskih – iste gužve, nervoza, vrućina.

Stigli smo u dogovoreno vrijeme na brod Lorena, jedan od dva najstarija dubrovačka izletnička broda, čiji je vlasnik Marko Majkovica. Držeći se hladovine pod tendom, turisti s raznih strana svijeta sjede i čekaju domaćina. Krenuo je po još neke goste na adresu njihova apartmana i zapeo u gužvi. U znojem natopljenoj majici 'ulijeće' među nas i ispričava se na engleskom jeziku.

image

Na momente je ovo težak posao, ali Marku ni sa 70 godina nije teret

Božo Radić/Cropix

Gosti prihvaćaju isprike sa smiješkom. Gdje im je preša? Pa na odmoru su!

'Chicken picnic'

Marko ih nudi raznim hladnim pićima pa je raspoloženje još veselije. Neki prihvaćaju i rakiju, Nijemci su i čini se, najstariji među dnevnom ekipom, koju čine tinejdžeri, mladi parovi i umirovljenici. Šaroliko društvo uplatilo je izlet na tri otoka, koji uvijek podrazumijeva Kalamotu, Lopud i Šipan. Izlet traje skoro cijeli dan, uključuje objed, besplatna pića koliko ih je volja i višesatni posjet svakom od otoka.

Ove su godine, govori Marko, malo podigli cijene, neki i na 400 kuna, koje opadaju s rastom konkurencije pa su sad oko 300 kuna po osobi, kako u koga.

image

Morski povjetarac odagnao je vrućinu

Božo Radić/Cropix

Odvezali smo se s kraja i krenuli prema Kalamoti. Turisti se u plovidbi dive dvama kruzerima i fotografiraju ih.

Konačno smo se prestali znojiti.

Nakon što je uvodno ispričao gdje ćemo sve danas pristajati i što otprilike vidjeti, Marko pita goste za koji su meni – riblji, pileći ili vegetarijanski. S dozom podozrenja većinom bilježi 'chicken', pa onako više za sebe, ali na engleskom, kaže: 'Nije vam ovo chicken picnic nego fish picnic!'.

Pet puta obišao svijet

Marko Majkovica nije 'od jučer' u turizmu – počeo je s 'Putnikom' sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

- Bilo je to '77. i '78, pomagao sam, pekao, malo i vozio. Po struci sam inače kuhar, a navegavao sam 30 godina – kazuje naš sugovornik. - Ljeti sam radio tu, a zimi po svijetu. Gradila se kuća, trebalo je novaca.

Jeste li obišli cijeli svijet?

image

'Gosti su zadovoljni, zabalamo im i linđo'

Božo Radić/Cropix

- Ne jednom, nego pet puta! Trideset godina sam bio na dugoj plovidbi, kako neću – govori s osmijehom.

Do Kalamote smo stigli za manje od po ure lagane plovidbe. More je jako prometno – na sve strane se glisira, jedri, plovi.

Što je teže, biti ovako s gostima ili ploviti svjetskim morima?, zanima nas.

- Lakše je na velikom brodu jer tamo imate svoj posao i smjenu, laganica je, ali fali familija. Meni je ođe isto drago jer sam doma.

Marko ovaj brod ima od 2000. godine.

- Počeli smo prvo ja i Pinokio, moj prijatelj Tonči, ali smo se razišli.

Gosti bi da ih pokupiš iz kreveta

Je li se u ove 22 godine promijenila klijentela?

- Promijenila se nije, samo nema više Talijana i ne traže 'sconto' – smije se Marko, koji je već prošao godine za penziju, ali pošto ga zdravlje služi, ne odustaje od ovog na momente dosta teškog posla.

- Sad su nam gosti najčešće Francuzi i Englezi, iako ima i Skandinavaca, Belgijanaca, Nijemaca, Amerikanaca, Čeha, Poljaka i Slovaka. Svega!

Osim engleskog, kaže, služi se i drugim jezicima, 'koliko treba za brod'.

- Nisam nikakav poliglot, ali znam 50 riječi na nekoliko jezika, one osnovne stvari.

image

'Lorena' iskrcava goste

Božo Radić/Cropix
image

Marko za kormilom drvenog broda koji je do 1936. bio jedrenjak

Božo Radić/Cropix

A što vam je najnapornije u ovom izletničkom turizmu?

- Pokupit' goste ujutro! Viđeli ste jutros, gužva, dva kruzera u Gružu, vozilo se tri na sat, stani-kreni... A gosti hoće da ih dođeš uzet' iz kreveta – govori nam o zahtjevima današnjih turista. - Ima apartmana u ulicama za koje nikad nisam čuo, užih od mog kombija – nasmijava nas ovaj izučeni kuhar, iskusni moreplovac i pasionirani bajker. Sa 'sedam banki' najstariji je dubrovački motorist.

- Najteže je poć' po njih, a sve je drugo pjesma. I kad je grubo vrijeme, onda ovaj izlet ne može najbolje uspjeti – iskreno će.

Bude i 'baje'

Brodom Lorena prvo se ide na Kamalotu, pa na Šipan i na kraju na Lopud. Stari je to drveni brod – datira iz 1878. godine, iz iste kao i brod 'Sveti Ivan', kaže Marko.

- Ima jedan brod u Istri koji je stariji od ova dva. Stalno se obnavlja, a održavam ga ovdje u Gradu, đe je jeftinije. Prije tri godine smo ga deboto cijeloga obnovili. Mislim da na njemu više i nema ništa iz njegova godišta.

- Do 1936. ovaj je brod bio na jedra, zato je ovako širok. Dug je 10 metara i deboto širok 4 metra. Kapacitet mu je 26 ljudi, plus posada.

Drugi mali brodari znaju mu dić' goste, ali Marko se na to ne ljuti.

- Ako pročitaju na karti da treba naplatit', onda nam ih 'otmu', ali obično imamo broj od gosta pa ih nazovemo i pitamo gdje su – smije se. - Nismo vam mi k'o rogovi u vreći, inače se slažemo. A i gosti su zadovoljni. Vraćaju mi se po pet-šest godina. Mi njima zabalamo i linđo pa dobijemo aplauz, a nekad bude i 'baje'. Nekad je bude, a nekad, baš kad je očekujemo, ništa – nasmijava nas Marko.

03. svibanj 2024 14:07