StoryEditorOCM
DubrovnikNova investicija

Bosanski poduzetnik Tihomir Brajković s Babina kuka ‘seli‘ na drugi kraj Dubrovnika: evo gdje će graditi obiteljsku vilu

Piše Ahmet Kalajdžić
26. srpnja 2024. - 07:31

-Navedena zemljišna parcela nije nikakva zaštićena niti ”zelena zona" i nalazi se u izgrađenom građevinskom području, što se može vidjeti već samim uvidom u Prostorni plan, što znači da svatko ima pravo na njoj graditi prema uvjetima iz tog prostornog plana. No, zbog činjenice da se nalazi na trasi žičare za Srđ, kao i da graniči s magistralom odnosnom državnom cestom D-8, koja prolazi iznad nje, u građevinskom smislu parcela nije ni posebno atraktivna, što će značajno utjecati i uvjetovati svaku eventualnu gradnju.

image

Parcela Tihomira Brajkovića točno je ispod kabela žičare

Ahmet Kalajdžić/

Desetljeće ”na počeku”

Komentar je to dubrovačkog odvjetnika Željka Kneževića na Faceboook-post kojeg je naša sugrađanka, poznata stomatologinja Refika Knežević, objavila povodom spoznaje o skoroj izgradnji na parceli koja se sa sjeverne strane nalazi između jadranske magistrale, odnosno državne ceste D-8 i njezine obiteljske kuće. Post ”Dragi sugrađani, podijelite da barem građani znaju, da nam odlaze i borovi sa ove dvije čestice ispod magistrale na Pločama, poviše Vatrogasaca i pretvaraju se u beton” popraćen je preslikom katastra državne Geodetske uprave, uz dodatak da je u pitanju ”Isti investitor što gradi pored hotela Kompas, jedan od najbogatijih ljudi BiH, ima pola Bosne.....”

image

Parcela Brajkovića nalazi se točno ispod kabela žičare za Srđ

Vlasnik susjedne parcele je poznati BiH-poduzetnik Tihomir Brajković koji je u našem gradu, na predjelu Babina kuka već počeo s izgradnjom četiri od ukupno šest planiranih luksuznih villa u neposrednoj blizini luksuznih villa nogometaša Edina Džeke i Emira Spahića te poduzetnika Iris Valetnić, Srećka Žuneca, Ivana i Marine Sršen. Ta je velika parcela kupljena prije više od desetljeća ali je gradnja, s nemalim odmakom, započela tek po ishođenju građevinske dozvole. Brajković je iz Kiseljaka i poznat je po mesnicama, trgovini, stanogradnji a od nedavno je s bratom Dejanom koncesionar za 20 solarnih elektrana kraj Stoca. BiH-mediji pišu da su on i braća Benito, Robert i Dejan Brajković iz Kiseljaka tijekom rata opskrbljivali opkoljeno i gladno Sarajevo, a dok je cvjetao posao s mesom, izgradili su u Kiseljaku veliki poslovni centar s diskotekom “Pacific” u koju su u noćni provod dolazili iz cijele BiH pa i susjedne Dalmacije. Navodno se Tihomir samo tu u javnosti katkad mogao vidjeti, da bi potom na predjelu Stupa, Neđarića i Otoke, uz tramvajsku prugu, izgradili više tisuća stanova kojima su ”spojili” Sarajevo i Ilidžu. Zaposlili su stotine građevinskih radnika propalih tvrtki iz srednje Bosne koji su bili sretni da uopće imaju gdje raditi, pa i za relativno male plaće koje su bile bolje rješenje od nerada.

image

Uz vile i kuće koje se već grade u lapadskoj uvali, s lijeve strane šest vila gradi kiseljački poduzetnik Tihomir Brajković

Tonci Plazibat/

Previše limita

O mogućoj izgradnji na parceli 3172/2 KO Dubrovnik pravni zastupnik Brajkovića dodaje:- Nakon što je moj klijent kupio predmetnu zemljišnu parcelu od ranijih suvlasnika, dao je izraditi geodetski elaborat kojim je utvrđeno da su neki od susjeda prekoračili međe i svojim objektima ušli u njegovu parcelu, zbog čega sam se u njegovo ime pismeno obratio tim susjedima i pozvao ih da mi se jave kako bi sporazumno i bez sudskih postupaka riješili taj problem. Stoga je, zasad apsolutno prerano, govoriti o bilo kakvoj gradnji dok se ne riješe međususjedski odnosi i stanje na granicama parcele te izvide svi prostorni parametri koji će definirati izgradnju. Ako do nje i dođe, ona će sigurno biti u okvirima svih uvjeta koje traži prostorni plan i striktno prema dozvoli nadležnih tijela. Stoga su aktualna pisanja i objave po društvenim mrežama o nestajanju nekakvih borova i zelenila očito tendenciozna, čak i zlonamjerna, jer je izvjesno kako dolaze od onih koji su sami, ne samo bespravno zauzimali i uzurpirali godinama, pa i desetljećima, tuđu imovinu nego i na njoj gradili dijelove svojih kuća, a kojom im prilikom nije smetalo nestajanje borova.

image

Poduzetnik Tihomir Brajković

Portal Raport.ba/

Branka Skansi, odvjetnica stomatologinje Knežević, bila je nedostupna za izjavu. Tijekom novinarske istrage doznali smo da je na uštrb Brajkovićeve parcele jedan susjed za postavljanje solara ”zapasao” 50 kvadrata, drugi je ”uštinuo” 5 a treći čak 75 kvadrata, što mu nije bilo dovoljno nego je čak tu izgradio i stambeni objekt! Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa tek slijedi i bit će zanimljivo doznati kako će se riješiti, ali smo iz pouzdanih izvora i osoba koje poznaju Brajkovića doznali da je parcela na Pločama od više suvlasnika kupljena tek prije godinu i pol. Dosad nije prodana ponajviše stoga što je točno ispod žičare za Srđ te su potencijalni kupci mislili da nije u građevinskom nego u zaštićenom, ”zelenom pojasu”. Kupce je odvraćala i limitiranost visine koju ”diktiraju” kabel i kabina žičare, te budući objekt može imati tek prizemlje, kat i potkrovlje. Na veličinu objekta utječe i smanjuje ga činjenica da je točno ispod magistrale, ali i pristupna cesta s JTC koju Brajković tek treba izgraditi.

Za osobne potrebe

U zelenom je pojasu, doznajemo, susjedna parcela 3021/8, inače u vlasništvu Dominikanaca. Ishođenje građevinske dozvole slijedi tek po uspostavi izvornosti parcele i rješenju odnosa sa susjedima. Naš izvor nas uvjerava: nema teorije da budući objekt po bilo čemu dobije epitet ”Neuma iznad Dubrovnika” jer će to biti relativno mala luksuzna villa koja se neće graditi za preprodaju nego za osobne potrebe Brajkovića i njegove brojne obitelji, inače bi tu i ostale parcele davno preprodao i time nemalo zaradio.

 

06. rujan 2024 13:12