StoryEditorOCM
DubrovnikVRTIĆI U VREMENU KORONE

| BOJA MILAN MUSTAĆ Prošli tjedan dolazio nam je jedan dječak, svi su se trudili da mu bude ugodno

Piše Kristina Filičić Foto: Tonči Plazibat/CROPIX
7. travnja 2020. - 14:37
Zbog ugroze virusa COVID-19,  od 16. ožujka obustavljen je rad svih obrazovnih ustanova i vrtića. Toj odredbi prilagodili su se i Dječji vrtići Dubrovnik pa od 16 vrtićkih objekata, u početku su dežurala dva, 'Palčica' i 'Pčelica', a sada dežura jedan. Najprije 'Palčica', a trenutačno DV 'Ciciban'. Naime, unatoč obustavljanju rada do daljnjega, osiguran je boravak isključivo za djecu čiji roditelji ili posvojitelji imaju radnu obavezu i nisu u mogućnosti primjereno ih zbrinuti. Koliko im dubrovačkih mališana dolazi, pitali smo ravnateljicu DV Dubrovnik Boju Milan Mustać.

image
Dječji vrtići Dubrovnik


- Prošli tjedan smo imali samo jedno dijete. Jedan dječak dolazio je cijeli tjedan, i u subotu je bio s nama. Odgajatelji i svi su se trudili da mu bude najbolje što je moguće. Sve smo činili da djetetu bude dobro. Došao bi ujutro u sedam i otišao negdje oko četiri poslijepodne. Nadam se da mu je bilo lijepo, kolegice su mi slale slike kako se igra – kaže Milan Mustać i dodaje kako su 'oni tu da budu roditeljima podrška i osiguraju njihovoj djeci siguran boravak dok oni rade'.

- Kad roditelj mora dovesti dijete u ovakvoj situaciji, sigurno je tom roditelju najteže, a mi smo dužni učiniti sve da djetetu bude lijepo. Svejedno je li jedno ili desetero djece, ili cijela grupa. Evo, ovaj tjedan nemamo nikoga, ali vrtić je otvoren. Mi svako jutro u 6 i 30 sati otvorimo, odgajatelj dežura. Ako netko dovede dijete mi smo tu, ako nema nikoga, zatvorimo vrtić i javimo ostalima da ne moraju dolaziti – pojašnjava ravnateljica dubrovačkih vrtića te naglašava kako vrtić radi uz sve preporučene mjere zaštite.
Putem web stranice Dječjih vrtića Dubrovnik organiziran je 'Vrtić kod kuće' gdje se mogu naći poveznice na zanimljive prijedloge aktivnosti za djecu koje će ih zabaviti na kvalitetan način, a osmislile su ih odgajateljice i stručne suradnice. Tu je psihološki i pedagoški kutak kao podrška roditeljima i djeci u ovo teško i izazovno vrijeme.

image
Dječji vrtići Dubrovnik
Tonči Plazibat/CROPIX


- U ovom trenutku u prvi plan smo stavili stručne suradnice koje su ponudile mogućnost roditeljima da kroz telefonski razgovor podijele s njima brige, zatraže neku pomoć, savjet, tako da je svaki stručni suradnik otvoren za takav razgovor preko mobitela dva sata, psiholozi, pedagozi, svi stručni suradnici. Ostalo radno vrijeme su otvoreni za suradnju sa našim ljudima. Odgajatelji su se maksimalno angažirali da bi bili u vezi sa svojom djecom – kaže Boja Milan Mustać.

I Grad Dubrovnik odlučio je pomoći roditeljima vrtićaraca. Naime, na sutrašnjoj, prvoj on-line sjednici Gradskog vijeća, vijećnici bi trebali usvojiti Odluku o oslobađanju plaćanja cijene korištenja vrtićkih usluga za travanj, svibanj i lipanj. U spomenutoj Odluci stoji i kako 'u slučaju da se produži trajanje ugroze korisnici ni nadalje neće plaćati vrtićke usluge, odnosno sve do ponovnog regularnog otvaranja DV Dubrovnik'.

image
Dječji vrtići Dubrovnik


- Očekujemo da će se to usvojiti i da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja za tri mjeseca. A čekamo i tu odluku da budu oslobođeni i za pola ožujka – kaže ravnateljica DVD. Inače, najveća mjesečna naknada za boravak djeteta u vrtiću iznosi 550 kuna. Dječje vrtiće Dubrovnih pohađa oko 1800 mališana.
06. svibanj 2024 09:13