StoryEditorOCM
DubrovnikFOTOGALERIJA

Bogatstvo nošnji i delicija u Gornjim selima: ‘Uskrs u Primorju‘ počeo uz pengana jaja, pomice, pjesmu i ples

Piše G.B.
23. ožujka 2024. - 13:38

Vrijeme je išlo danas na ruku i organizatorima i posjetiteljima popularne manifestacije ‘Uskrs u Primorju‘ koja se danas i sutra odvija u Gornjim selima.

Bogatstvo narodnih nošnji i običaja privuklo je mnoge znatiželjnike na izlet do Mrčeva, gdje ih je dočekala prigodna prodaja autohtonih domacih proizvoda i nastup Folklornog ansambla Linđo, Klape Subrenum i KUD-a Marko Marojica.

‘Uxskrs u Primorju‘ uključuje brojne seoske igre, radionice, prodaju domaćih proizvoda, utrku te pješačku i biciklističku turu, uz osiguran besplatan prijevoz autobusima Libertasa.

Počelo je jutros ‘‘Putevima naših predaka‘‘ i to biciklističkom turom Mrčevo – Gornji Majkovi – Mrčevo, dugom 16 kilometara te pješačkom turom Mrčevo – Mravinjac – Mrčevo, dugom 7 kilometara, uz stručno vođenje i osiguran prijevoz, te utrkom na 8 kilometara dugoj ruti Mrčevo – Riđica – Mrčevo, u suorganizaciji Triathlon Kluba Dubrovnik.

Na Lokvi na Mrčevu potom je uslijedila prodaja autohtonih domaćih proizvoda: pomica, pinica, penganih jaja, meda, ulja, vina, povrća, rogača. Također i radionica pletenja pomica i penganja jaja te izbor najljepšeg penganog jaja.

Sutra, drugog dana manifestacije, na Cvjetnu nedjelju poslijepodne od 15 sati Seoske su igre na Osojniku, uz tradicionalne igre za djecu, žene i muškarce, poput trčanja u vrećama, nošenja jaja na kuhači, potezanja konopa, a sve uz pratnju DJ-a Vjeverice. Uslijedit će dodjela nagrada i zabava uz grupu Viva.

Tog i iduća dva vikenda seoska domaćinstva u Gornjim selima brinu za posebnu gastro ponudu u okviru još jednog izdanja Uskrsa u Primorju.

 

02. svibanj 2024 13:16