StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021.|

DUBROVAČKI DEMOKRATSKI SABOR KANDIDIRA Pera Vićana za gradonačelnika Dubrovnika, a Terezina Orlić neka vodi Županiju

Piše Silvia Rudinović
31. ožujka 2021. - 12:27

Pero Vićan, predsjednik Dubrovačkog demokratskog sabora, kandidat je za gradonačelnika Dubrovnika, a Terezina Orlić za županicu Dubrovačko-neretvanske županije. Za predstavljanje kandidatura uoči lokalnih izbora, DDS je odabrao lokaciju u blizini neizgrađenog tzv. Čačićevog doma umirovljenika. 

- Snimite budući dom umirovljenika s palijativom, koja mora biti ogromna, povezan toplom vezom s bolnicom i gore gdje je bio 977. Podržali smo čak i zaduženje za dom u Hotelu Gruž, međutim to nije dobra lokacija. Tamo nema tri kvadrata gdje umirovljenici mogu prošetati. Nedavno sam bio tu u bolnici, a svu ćemo završiti ili u domu umirovljenika ili na palijativi - rekao je Vićan iznoseći prvo predizborno obećanje oslanjajući se na mogućnosti financiranja europskim novcem.

image
Božo Radić/Cropix

Drugo obećanje je podrška dubrovačkoj bolnici, pa kaže kako će je do kraja mandata dovesti u status kliničkog bolničkog centra, kojem će država davati više novca. Svim liječnicima, makar imali i očevo naslijeđe, Dubrovnik mora osigurati vlastiti stan. Rekao je kako ovaj grad ima mnogo sjajnih liječnika. Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika je dr. med. Sanja Mlinarić Vrbica, specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinolog i dijabetolog.

Vićan će, ukoliko dobije povjerenje građana, potpuno reorganizirati gradsku upravu.

- Nitko neće ostati bez posla, ali nitko neće moći ni vegetirati i primati plaću ako je ne zaradi- izjavio je predsjednik DDS-a i najavio kako će se sve žalbe na zaposlenike snimati i objavljivati.

Na pitanje, zbog čega ovaj put, nakon nekoliko neuspjelih kandidatura za gradonačelnika i osuđujuće presude u slučku Šipan,  očekuje povjerenje birača, kaže: "Dosad sam u životu napravio više nego svi gradonačelnici zajedno. Mislite li da je preuzeti takvu funkciju kupiti Libertasovu kartu i provozati se? To su ozbiljne stvari! Treba raditi ozbiljne projekte, ja sam ih napravio". Više puta je naglasio kako će u središtu DDS- ove kampanje biti "običan čovjek".

image
Lucija Miljanić Macan, kandidatkinja DDS-a za načelnicu Konavala
Božo Radić/Cropix

Na pitanje o mogućoj  koaliciji s HDZ-om, Vićan odgovara kako zna da je Branko Bačić, predsjednik ŽO HDZ u gradu, ali razgovora o koaliranju nije bilo.

- O tome ćemo možda razgovarati nakon prvog kruga izbora. Ne mogu vam to sad potvrditi ni demantirati. Pod nikakvim uvjetima, sigurno nećemo biti s Mostom. Ta je mogućnost isključena- tvrdi Vićan. 

Terezina Orlić istaknula je kako danas plaćamo danak monokulture, oslanjanje isključivo na turizam, iako to jest važna grana koju ubuduće treba bazirati na kulturi, izvrsnosti,  održivosti, autohtonosti, itd. Kao kandidatkinja za županicu kaže kako će županiju voditi u smjeru proizvodnje hrane za samodostatnost stanovništva, a važnim smatra pitanja zaštite okoliša.

image
Terezina Orlić: "Sa svojim životnim iskustvom, kao žena koja može držati i više od dva kantuna kuće, potrudit ću se da naša županija bude predvodnica kao najrazvijenija u Hrvatskoj"
Božo Radić/Cropix

 - Sa svojim životnim iskustvom, kao žena koja može držati i više od dva kantuna kuće, potrudit ću se da naša županija bude predvodnica kao najrazvijenija u Hrvatskoj- rekla je Orlić.

Ivo Jelčić, predavač na Sveučilištu u Dubrovniku, kandidat je za zamjenika župana. 

Za načelnike općina DSS ističe kandidature Lucije Miljanić Macan u Konavlima, nastavnika Turističke i ugostiteljske škole Iva Žeravicu u Župi dubrovačkoj, te Marka Milkovića u Dubrovačkom primorju. 

image
Ovakvu je biografiju novinarima podijelio Pero Vićan (DDS), kandidat za gradonačelnika Dubrovnika
Dv
25. travanj 2024 15:01