StoryEditorOCM
DubrovnikU KATEDRALI

Biskup Roko Glasnović za svećenike Dubrovačke biskupije zaredio dvojicu đakona: don Ivana Galjufa i don Petra Markića

Piše D. V.
9. lipnja 2024. - 22:19

Dubrovački biskup Roko Glasnović u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku za svećenike Dubrovačke biskupije zaredio je dvojicu đakona don Ivana Galjufa i don Petra Markića. Na ovom svečanom i radosnom događaju za Crkvu dubrovačku sudjelovali su brojni svećenici, redovnici, redovnice, obitelji i prijatelji ređenika.  U slavlju su sudjelovali i vjernici iz Župe dubrovačke i s Pelješca, odakle ređenici dolaze, kao i oni iz župa na kojima su ređenici imali svoj đakonski praktikum.

Za ređenike je jamčio generalni vikar mons. Ivica Pervan potvrdivši, kako to obrednik predviđa, „da ih kršćanski puk koji je pitan i odgovorne osobe koje su izrazile svoje mišljenje smatraju dostojnima“.

image
Dubrovačka biskupija

“Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas”, te Isusove riječi istaknuo je dubrovački biskup na početku homilije zahvalivši Bogu na dvojici novih svećenika. Istaknuo je važnost svećenika za život Crkve te naveo neke od njihovih zadaća.

Tumačeći prvo čitanje iz Knjige Postanka (Post 3, 9-15) biskup je govorio o ‘misteriju zla’ i slobodi koju je Bog dao čovjeku. Istaknuo je kako je od svega veća Božja snaga i ljubav u Isusu Kristu. “Božja ljubav prema nama zakucala je u jednom ljudskom srcu, srcu Isusa Krista, u kojem prebiva sva punina božanstva. Zato bi i srce svećenika trebalo biti poput Kristova srca, s riječju Božjom bitno sjedinjeno, kuća Božja u koju svaki čovjek ima pristup i vrata nebeska uvijek svima otvorena, dobrote i ljubavi puno, osobito prema potrebnima i slabijima, puno kreposti, strpljivo i mnogoga milosrđa”, opisao je biskup.

Biskup Glasnović je također govorio o porukama evanđeoskog ulomka (Mk 3, 20-35) te potaknuo na ljubav prema Bogu i življenje njegove, a ne svoje volje.

“Svećenici su za Crkvu i za svijet kao neko sakramentalno posadašnjenje Isusa Krista“, kazao je nadalje dubrovački biskup te podrobnije objasnio kako oni sudjeluju na Kristovom jedincatom svećenstvu. „Što je svećenik dublje povezan s Kristom… to djelotvornije čini Krista prisutnim u pojedinoj zajednici i općenito u Crkvi,“ poručio je.

Na misi ređenja dubrovački biskup je u propovijedi ređenicima naveo i poticajne misli pape Benedikta XVI. i pape Franje o svećeništvu.

image
Dubrovačka biskupija

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralNi zbor pod vodstvom Petre Potrebica. Na završetku slavlja generalni vikar je zahvalio Bogu na milosnom danu i daru dvojice novih svećenika dubrovačkoj Crkvi te im zaželio dobrodošlicu u prezbiterij Dubrovačke biskupije. Dubrovački biskup je uz čestitku obećao i molitvu za dvojicu novih svećenika.

lvan Galjuf, sin Miša i pok. Helije r. Bodulović, rođen je 1992. godine u Zagrebu. Osnovnu školu završio je u Župi dubrovačkoj, a srednju Turističko-ugostiteljsku školu u Dubrovniku. Nakon završetka školovanja radio je nekoliko sezona u struci, a 2018. godine upisao je Centralno bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet u Splitu gdje je proveo dvije godine studija. Nakon završene dvije godine prebacio se u Zagreb na Institut Družbe lsusove (Jordanovac), a formaciju je nastavio kod Misionara Krvi Kristove u Misijskoj kući sv. Gašpara u Zagrebu. Službeno je primljen među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije 2. travnja 2021. godine. Službu čitača (lektora) primio je 21. ožujka 2021. godine, a službu pratioca (akolita) primio je 3. prosinca 2021. godine. Formaciju i studije je završio u rujnu 2023. godine. Đakonski praktikum je obavio u župi Svih svetih u Blatu.

image
Dubrovačka biskupija

Petar Markić, sin Luke i Katarine r. Dodić, rođen je 1999. godine u Zagrebu. Osnovnu školu završio je u Janjini na Pelješcu. Nakon završetka osnovne škole 2014. godine upisao je Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju “Don Frane Bulić” u Splitu kao kandidat Dubrovačke biskupije. Nakon završetka srednje škole 2018. godine upisao je Centralno bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet u Splitu. Nakon tri godine studija i formacije u Splitu prebacio se na studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Službeno je primljen među kandidate Dubrovačke biskupije 18. ožujka 2021. godine. Službu čitača (lektora) primio je 21. ožujka 2021. godine, a službu pratioca (akolita) primio je 3. prosinca 2021. godine. Formaciju i studije teologije završio je u rujnu 2023. godine. Službu đakonata je obavio u župi Velike Gospe, katedrala.

21. lipanj 2024 23:41