StoryEditorOCM
DubrovnikRADUJTE SE NARODI...

Biskup mons. Roko Glasnović predslavio božićnu misu u dubrovačkoj prvostolnici

Piše Dv
25. prosinca 2023. - 12:25

Svečano pontifikalno božićno euharistijsko slavlje dubrovački biskup mons. Roko Glasnović slavio je s vjernicima okupljenim u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku na Božić, svetkovinu Rođenja Gospodinova, 25. prosinca. U koncelebraciji su bili generalni vikar mons. Ivica Pervan i katedrali župnik don Marin Lučić, a u asistenciji đakon don Petar Markić i drugi ministranti.

O otajstvu Božića biskup je u propovijedi govorio biranim biblijskim riječima približavajući to otajstvo vjerničkoj zajednici te je zatim primijetio da je tako lako promašiti smisao Božića. „Kao da buka svijeta, svagdanje brige i onečišćeno srce ne dopuštaju da čujemo Blagu vijest. Kao da ne razumijemo prekrasnu lekciju iz Betlehema. Kao da putujemo, često prebrzo i pretovareni. Kao da nam je srce i kuća puna svega, a nema njega – Boga, Isusa.  Kao da boravimo u tami i sjeni smrtnoj. Teško je proniknuti u tajnu srca i savjesti“, kazao je dubrovački biskup.

Govoreći o značenju Božića biskup je, uz ostalo, ustvrdio kako je Bog učinio odlučan i nepovratan korak prema ljudima te da je događaj Božića stup koji uzdržava čitavu ljudsku povijest. Neki to znanju, neki ne vjeruju. „Mi vjerujemo i imamo zato veliku odgovornost pred Bogom, pred sobom i pred čovječanstvom“, rekao je biskup Glasnović. Parafrazirao je riječi pape Franje o vjetrovima rata koji pustoše svijetom i prepoznavanju znaka djeteta.

„Božić nam otkriva da je smisao, ljepota i dostojanstvo ljudskog života na zemlji u Bogu, u ljubavi i istini njegovoj“, poručio je dubrovački biskup. Potraga za Bogom jest i potraga za čovjekom. „Autentični ljudski život uvijek je autentični kršćanski život.“

Župnik Lučić je na kraju biskupu uime svih čestitao Božić podsjećajući kako smo svi, pa i biskup, po svom identitetu, ljubljena djeca Božja.

Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Petre Potrebica pjevao je misu te izbor božićnih pjesama. (Dubrovačka biskupija)

 

27. travanj 2024 19:21