StoryEditorOCM
DubrovnikPET SLOVA KOJA ŽIVOT ZNAČE

Atlasovci se okupili na sedmom zajedničkom druženju, otkrivena uloga ‘četvorice mušketira‘ koji su sve pokrenuli, a pao je i važan dogovor

Piše Ahmet Kalajdžić
23. ožujka 2024. - 15:54

I ove su se godine bivši djelatnici agencije Atlas okupili na već tradicionalnom susretu. Na već sedmom okupljanju bivših zaposlenika agencije koja je dugo vremena bila ono najbolje i najkvalitetnije u hrvatskom turizmu, u prostoru Studentskog doma okupilo se više od 150 Atlasovaca koji su stigli iz svih krajeva Lijepe naše. Nažalost, među njima nije bilo mnogih bivših zaposlenika, ali su ih se okupljeni rado i sa sjetom prisjetili, priznavši nam kako bivše kolege zauvijek žive u njihovim sjećanjima. Prisjetili su ih se i kroz brojne fotografije te prigodni trominutni film u kojem su se mnogi prepoznali i sebe osobno ili neke od prijatelja kojih više nema.

image
Mihael Barisic/Cropix/Cropix

Doznali smo kako je ideja o ponovnom okupljanju Atlasovaca začeta već davno 2012. zahvaljujući ponajviše ”četvorici mušketira” Antunu Perunu, Mišu Borkoviću, Draganu Dobroslaviću i Miru Šarliću koji su tad organizirali prvo okupljanje djelatnika Atlas garaža. Tad ih je na okupu bilo 110, da bi nakon reakcija ostalih “Zar i mi nismo Atlas?” okupljanje prošireno na cijelu agenciju tge su okupljanja organizirana u Dubrovniku i Splitu. Najbrojnije je okupljanje bilo 2015. godine kad se župskom u restoranu okupilo oko tri stotine Atlasovaca pristiglih i iz inozemstva. Te godine je objavljena i knjiga “Atlas - 5 slova koja život znače” autora Lukše Lucijanovića koji je dokumentirao povijest i značaj “Atlasa”.

image
Mihael Barisic/Cropix/Cropix

Agencija se tijekom postojanja mogla pohvaliti najkvalitetnijim voznim parkom na kopnu i na moru, a mnoga od tih prijevoznih sredstava su i stradala u Domovinskom ratu. No, ono što je najvažnije i što je uvijek izdizalo Atlas iznad ostalih agencija bili su ljudi, a nakon gašenja Atlasa mnogi od njih danas su najistaknutiji i najkvalitetniji zaposlenici brojnih hrvatskih agencija i kroz njih Atlas zapravo i dalje živi, jednako kao i kroz ovakva okupljanja. Posebno iznenađenje okupljanja bila je organizacija tombule, a izvlačenje brojeva vodili su Jelica Čučević i Krešimir Macan. Kao što je cijelo okupljanje bilo u znaku Atlasa, bile su i nagrade od kojih se svaka odnosila na neki od bivših Atlasovih objekata: žičaru, restorane Nautika i Konavoski dvori te hotel Odisej na Mljetu.

Na kraju, pao je i dogovor: vidimo se ponovno na idućem tradicionalnom okupljanju Atlasovaca.

25. travanj 2024 17:54