StoryEditorOCM
DubrovnikNONSENS ‘MADE IN CROATIA‘

Apsurdna priča našeg sugrađanina: ‘Pored barem tri javna bilježnika u gradu, dobio sam poziv za ostavinsku u Ston iako nemam nikakve veze s Pelješcem! Tko je ovdje lud?!‘

Piše Bruno Lucić
11. listopada 2023. - 21:03

Da je autorica ‘Harryja Pottera‘, J. K. Rowling, kao nastavak svoje sage o svjetski poznatom čarobnjaku s očalama odlučila pisati o Hrvatskoj, serija knjiga bi se zvala: ‘Nevjerojatni apsurdi i gdje ih pronaći?‘ S jednim takvim apsurdom iz Čudesne šume hrvatske birokracije u kojoj često dolazi do većih šumova između propisa, realnosti i zdravog razuma, suočio se Dubrovčanin koji je nakon smrti roditelja dobio poziv na ostavinsku raspravu – i to ni manje ni više nego u Stonu. Na prvu, ništa neobično. Ali, samo na prvu.

image
Hanza Media

Sve bi bilo u redu i logično da sugrađaninu kojemu je došao poziv nema baš nikakve veze sa Stonom, kao ni njegova obitelj ni preminuli roditelj. Nitko od njih ne živi niti je ikad živio na Pelješcu, ali će morati potegnuti tu odmah ‘iza kantuna‘, do Stona, neš ti, to je samo 50-ak kilometara u jednom smjeru, 50-ak kilometara u drugom smjeru, oko sat vremena za poći, oko sat vremena za vratiti se... Prava sitnica! Nakon svega toga stigne se i na razvikani crni rižot kod nekih od još razvikanijih stonskih restorana. Da bi riješio ostavinsku, bit će potrebna barem dva odlaska u Ston, dakle, drugi put će moći na kamenice ili mušule, onako, radi promjene, da ne ‘udara‘ stalno po crnom rižotu.

- Suludo je da iz Dubrovnika idemo u Ston na ostavinsku raspravu! I pored tri javna bilježnika u gradu za koja znam, treba ići u Ston?! Pa to nema veze s mozgom! Znam slučaj poznanika čiji je roditelj preminuo mjesec dana nakon mog i njemu je već bila ostavinska rasprava u gradu, a za mog roditelja još nije bila: zakazana je mjesec dana kasnije i to još u Stonu, a mi pravni sljedbenici nemamo veze sa Stonom! Trebam cijeli dan izgubiti jer treba poći odavde sat i pol prije i biti tamo koliko to traje i kasnije se vratiti nazad. Tko je tu lud?! - pita se sugrađanin (podaci poznati redakciji) koji se očigledno ne snalazi u La La Landu hrvatske birokracije. Nitko tu nije lud, barem po zakonu i pravilniku.

Potvrđuju to i odgovor iz Općinskog suda u Dubrovniku iz kojeg su pojasnili kako to da neki moraju na ‘izlet‘ do Stona kako bi riješili ostavinsku raspravu:

image

Ston

Tonći Plazibat/Cropix

- Ovim putem Vas obavještavamo da je odredom čl. 245. st. 2. Zakona o nasljeđivanju ("Narodne novine" br. 48/03., 163/03., 35/05., 127/13., 33/15., 14/19.) propisano je da se ostavinski predmeti dodjeljuju javnim bilježnicima u rad u skladu s pravilnikom koji donosi ministar nadležan za poslove pravosuđa. Nadalje, odredbom čl. 2 Pravilnik o dodjeljivanju ostavinskih predmeta u rad javnim bilježnicima ("Narodne novine" br. 35/15., 120/18., 43/22.) propisano je da će sud javnim bilježnicima sa sjedištem na području njegove nadležnosti ostavinske predmete povjeravati u rad prema područjima za dodjelu ostavinskih predmeta u rad određenim Pravilnikom, te je propisani da područje za dodjelu ostavinskih predmeta čini područje općina/gradova/gradskih četvrti koje je ovim Pravilnikom za pojedino mjesto službenog sjedišta javnog bilježnika određeno kao područje za dodjelu ostavinskih predmeta u rad, pojašnjavaju iz Suda te dodaju:

image

Dubrovački sud

Ahmet Kalajdžić/

- Pravilnikom je također propisan i raspored područja za dodjelu ostavinskih predmeta u rad javnim bilježnicima, pa tako, na području nadležnosti Općinskog suda u Dubrovniku, javnim bilježnicima sa službenim sjedištima u Blatu i Korčuli područje za dodjelu ostavinskih predmeta predstavlja područje općina Blato, Lastovo, Lumbarda, Orebić, Smokvica, Trpanj i Vela Luka te Grada Korčule, a javnim bilježnicima sa službenim sjedištima u Dubrovniku i Stonu područje za dodjelu ostavinskih predmeta predstavlja područje općina Dubrovačko Primorje, Janjina, Konavle, Mljet, Ston i Župa Dubrovačka te područje Grada Dubrovnika, dok se predmeti javnim bilježnicima na istom području dodjeljuju u rad ravnomjerno po abecednom redu njihovih prezimena. S obzirom na prije navedene odredbe možemo potvrditi da se javnom bilježniku sa službenim sjedištem u Stonu, kao i javnim bilježnicima sa službenim sjedištem u Dubrovniku, dodjeljuju ostavinski predmeti s područja općina Dubrovačko Primorje, Janjina, Konavle, Mljet, Ston i Župa Dubrovačka te područja Grada Dubrovnika, navode iz Općinskog suda u Dubrovniku.

image
Shutterstock

Drugim riječima, sugrađanin koji se javio i koji mora ‘skoknuti‘ do Stona kako bi riješio ostavinsku nije izolirani slučaj, ima ih i bit će ih još. Jer je Ministarstvo pravosuđa 2021. godine uvelo novih 28 javnobilježničkih sjedišta za područje cijele Republike Hrvatske, a među njima našao se i Ston. Logično. Hvala ministru i sretan put do Stona!

02. svibanj 2024 03:26