StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021.

ANDRO VLAHUŠIĆ Ove godine ništa nije napravljeno na pripremi sezone. Nema terminala, nema protokola za doći u Gruž, a ni za ući u povijesnu jezgru

Piše Kristina Filičić
5. svibnja 2021. - 12:56

Konferencija za novinare platforme Dubrovnik – naš grad održana je pred zgradom Gradske uprave. Kandidat za gradonačelnika Andro Vlahušić govorio je o nepripremljenosti za sezonu, o šutnji gradonačelnika Mata Frankovića te 'gospodaru iz sjene i trojici patuljaka'. Još jednom je spomenuo 'glavni sukob unutar HDZ-a u proteklih 10 godina između Branka Bačića koji vodi županijski i Dubravke Šuice koja vodi dubrovački HDZ'. HDZ koji, kako kaže, vodi Šuica, Vlahušić naziva kulturni HDZ koji 'ne odgovara dijelu Branka Bačića'. Pa podsjeća kako je Šuica od njega izgubila na izborima 2009. godine ali su nastavili 'uljuđeno surađivati'.

- Tada se događa prevrat u HDZ-u Bačić uz pomoć drugog dijela HDZ-a kojeg možemo nazvati primitivni HDZ, a kojeg čine trojica patuljaka Mato Franković, Blaž Pezo i Marko Potrebica preuzimaju dubrovački HDZ izbacuju Dubravku Šuicu i 2014. ruše dubrovački proračun - kaže Vlahušić pa spominje kako 'uz pomoć Branka Bačića donose lex Vlahušić i mene miču iz moguće kandidature prije četiri godine'.

- Sad u protekle četiri godine  imate nametnutog Frankovića iz Sabora a ne voljom birača Dubrovnika koji je za četiri godine Dubrovnik zadužio za 350 milijuna kuna, projekte koje sam ja vodio znatno skuplje plaćao. Sada dolazimo do krize, pad gospodarstva Grada Dubrovnika samo u turizmu je pet i pol milijardi kuna. Ove godine ništa nije napravljeno na pripremi sezone. TZ nema jednu kunu da bi je udružila s hotelijerima i privatnim iznajmljivačima. Nema aktivnosti u zračnoj luci ni u lučkoj upravi – kaže Vlahušić i ponovno se pita zašto se Franković ne obraća ljudima, iznosi programe.

- Zašto ne odgovara na moje upite? Zato što mu je tako rekao njegov šef Branko Bačić – kazao je Vlahušić pa nastavio:

- Drugi patuljak Blaž Pezo je došao na vodeće mjesto u lučku upravu a da nije imao kvalifikacije za to mjesto. Proširili su i izmislili kvalifikacije i to ne ministar Butković jer znam iz prve ruke da ministar nije bio za njega nego ga je nametnuo Branko Bačić. U nijednoj lučkoj upravi u RH nemate takvu neznalicu kraj stotine pomorskih kapetana. Primitivni patuljak je dobio šansu da upropasti što god može. Nema terminala, nema protokola za doć u Gruž, a nema protokola ni za ući u povijesnu jezgru jer ih Mato nije napravio. 

Osvrnuo se i na, kako ga Vlahušić naziva, 'trećeg patuljka Marka Potrebicu'.

- Potrebica je u njihovoj raspodjeli trebao postati direktor Zračne luke Dubrovnik. To je informacija iz prve ruke. I zato nemamo direktora ZL. Zato jer su se Branko Bačić i ova tri patuljka odlučili raspodijeliti vlast u Dubroviku. Ali nije prošao jer Dubravka Šuica i njezina obitelj nisu dopustili da to postane – kazao je Vlahušić pa pojasnio zašto Franković ne nosi HDZ-ovu listu za Gradsko vijeće:

- Zato što je predsjednik HDZ-a i tim ljudi oko Dubravke Šuice htio vratiti Dubrovnik makar unutar HDZ-a na normalni, kulturni, onakav kakav je ta stranka nekad i  predstavljala pa su predložili Zrinku Raguž. Kad Franković izgubi za gradonačelnika nema ga u Gradskom vijeću i nestat će sva tri patuljka.

Govorio je i o sudskom sporu oko Revelina.

- Revelin je 2010. započeo i već tada su počele priče da je tamo nešto nečasno i počeli su izvidi. Dok sam bio gradonačelnik do 2014. nije pokrenut postupak. U siječnju 2015. prestajem biti gradonačelnik, a u veljači počinju izvidi, prva saslušanja svjedoka u Uskoku u Splitu. Saslušava se Upravni odjel za nekretnine. Tada dođe 8. ožujak kada Željko Raguž u Upravnom odjelu za nekretnine vidi Branka Bačića na sastanku s pročelnicom Upravnog odjela. Pitam se što Bačić radi sa svjedocima Uskoka? Nakon posjeta Branka Bačića upravnim odjelima se otvori postupak protiv mene. Svjedočilo je šest ljudi, troje iz Upravnog odjela za nekretnine. Sve troje sucu kažu 'ne znate pod kojim smo bili pritiscima' - kaže kandidat platforme Dubrovnik naš grad. 

Vlahušić je još dodao kako je njegov odvjetnik tri puta tražio javne dokumente koji su prošli i Gradsko vijeće od Mata Frankovića i nije ih dobio. Potom je, kaže, sud tražio te dokumente  i nisu ih dali.

- Je li to zabranio Mato Franković ili Branko Bačić? Revelinom se ponosim to je uz povratak zidina Gradu Dubrovniku najbolji javni projekt u gradu. Zato pozivam gospodu Bačića i Peza da oni kažu kakav je to spor koji zgrada lučke uprave vodi protiv nekoga, neka pokažu javnosti - poručio je Vlahušić.         

26. travanj 2024 06:59