stdClass Object ( [id] => 1024968 [title] => Andro Vlahušić: Je li Franković dobio suglasnost Vlade ili DORH-a za raskidanje ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal? [alias] => andro-vlahusic-je-li-frankovic-dobio-suglasnost-vlade-ili-dorh-a-za-raskidanje-ugovora-o-koncesiji-tvrdave-imperijal [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => - Ovo je pobjeda građana Grada Dubrovnika – komentirao je gradski vijećnik Nikša Selmani (KLGB Srđ je Grad) nakon što je u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća uvrštena a potom i jednoglasno prihvaćena Odluka o raskidu ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperijal na Srđu između Grada i tvrtke 'Razvoj golf'.

---
image
Vijećnik Nikša Selmani
---

- Za Dubrovnik ovo puno znači jer na neki način kontroliramo čitav taj plato Srđa kad imate tvrđavu. Vjerujem da se tvrđava konačno može urediti i da taj Muzej Domovinskog rata može konačno imati dostojno mjesto – kaže Selmani. Zašto se toliko dugo čekalo, budući da se 'Srđ je Grad' za raskidanje zauzimao čak pet godina, dodaje: - Jednostavno zato što su određeni politički krugovi, u Dubrovniku ali i na razini nacionalne politike, htjeli izaći ususret Razvoj golfu, odnosno onima koji su htjeli pokrenuti postupak uređenja i apartmanizacije Srđa. Mislim da su svi bili vrlo neugodno iznenađeni kada su vidjeli s kim imaju posla, s nekim tko je spreman odvesti čitavu jednu državu u arbitražni postupak – smatra Selmani.

---
image
Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA
---

Gradonačelnik Mato Franković (HDZ) zadovoljan je odlukom te naglašava kako je nakon sedam godina, 'došlo vrijeme za raskinuti ugovor s koncesionarom i krenuti u drugom smjeru, ne dajući tvrđavu u koncesiju ikome, nego je zadržavajući za Grad'.
- Za sve postoji mjesto i vrijeme, a to je upravo sada i naravno da smo se konzultirali s pravnim stručnjacima prije donošenja ovakve odluke, po kojoj će se, vjerujem, pamtiti sastav ovog Gradskog vijeća – kazao je Franković te podsjetio:

- Danas u tvrđavi Imperial na Srđu imamo muzej u raspadajućem stanju, koji ne prikazuje dostojno žrtvu dubrovačkih branitelja. Imamo vrijednu imovinu s kojom se ništa ne događa. Međutim, iz cijelog niza razloga, u ovu priču se nije moglo krenuti prije. Napravit ćemo veliki memorijalni centar Domovinskog rata, Muzej Domovinskog rata koji će u potpunosti odavati počast žrtvi branitelja, u cjelokupnom opsegu tvrđave Imperial jer je ona stup obrane Grada. Cesta na Srđu vraća se u prostorni plan i nakon toga krećemo s postupkom izrade dokumentacije tvrđave Imperial. Taj postupak će voditi Zavod za obnovu Dubrovnika, a nakon toga će Grad Dubrovnik ići u rekonstrukciju tvrđave. Osnovni će joj sadržaj biti Muzej Domovinskog rata, ali će imati i društveni prostor i ugostiteljski sadržaj i sve ono što je potrebno u sklopu jednog takvog objekta. Tvrđavu Imperial vraćamo Gradu i građanima – zaključio je Franković.

---
image
Iz budućeg ugostiteljskog objekta na tvrđavi pružati će se pogled na Dubrovnik vrijedan 'milijun dolara'
---

Druga strana, tvrtka Razvoj golf, kako su naveli u priopćenju, neugodno je iznenađena 'jednostranom odlukom Gradskog vijeća o kojoj nisu bili prethodno obaviješteni'.- Radi se o dvostrano obvezujućem pravnom ugovoru, koji jasno predviđa način na koji se ugovor može raskinuti kao i obvezu obavještavanja suprotne strane o eventualnim povredama ugovora. Čvrsto vjerujemo da smo, za razliku od Grada Dubrovnika kao davatelja koncesije i suprotne ugovorne stranke, ispunili sve obveze iz ugovora o koncesiji te stoga smatramo da je odluka o jednostranom raskidu ugovora o koncesiji koju je donio Grad Dubrovnik, protupravna i u potpunosti neutemeljena – stoji u priopćenju koje potpisuje prokurist Razvoj golfa Ivan Kusalić.

---
image
Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvo jGolf
---

Podsjeća kako je tvrđava Imperial sastavni dio projekta Golf Park Dubrovnik zbog kojeg je investitor protiv Republike Hrvatske pokrenuo međunarodni arbitražni postupak s ciljem naknade štete. - Ova odluka o prihvaćanju prijedloga Odluke o raskidu ugovora o koncesiji sigurno će imati utjecaja i na taj postupak. Još nismo zaprimili odluku niti smo upoznati s njezinim sadržajem, a kad je dobijemo, donijet ćemo odluke o daljnjim pravnim koracima – poručuje Kusalić.

---
image
Projekt obnove tvrđave Imperial na Srđu
---

Iz 'KLGB Srđ je Grad' objašnjavaju kako je ugovorom iz 2009. između Razvoj golfa i Dubrovnika tvrđava (osim donjeg dijela u kojem je Muzej Domovinskog rata) dana u najam za obavljanje ugostiteljske ili hotelske djelatnosti. U članku ugovora izrijekom je navedeno i to kako se ugovor raskida sam po sebi ako Urbanistički plan uređenja platoa Srđ ne predvidi ugostiteljsku i hotelsku djelatnost u tvrđavi. UPU je donesen 2013. i predvidio je rekonstrukciju i uglavnom kulturnu namjenu tvrđave, što nije ugovorom predviđena namjena. Također, iz 'Srđ je Grad' tvrde kako je prikupljanje dokaza za arbitražni postupak koji Razvoj golf vodi protiv RH gotovo te kako ova odluka ne može utjecati na taj postupak. Smatraju zato da je trenutak donošenja odluke na sjednici GV bio idealan.


No, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić ne dijeli to mišljenje. - Arbitraža je u tijeku, nisu završena saslušanja, odluka nije donesena. Razvoj golf od RH potražuje 3 i pol milijarde kuna. Gradsko vijeće  je odlučilo jednostrano staviti odluku sa strane. Vijećnici nisu mogli vidjeti zašto se to dogodilo. Jedino što znamo jest da su izbori 5. srpnja i da u 10. izbornoj jedinici HDZ ne stoji dobro. Ostaje pitanje je li Franković predložio Vijeću tu odluku,  a da je dobio suglasnost Vlade RH ili DORH-a? Što ako se dogodi da arbitraža kaže da Republika Hrvatska mora platiti znatno više, a jedan od razloga bude jednostrani prekid koncesije na tvrđavu?

---
image
Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić
Željko Tutnjević
---

Dubravka Šuica koja je donijela Odluku o koncesiji 2009. godine je danas potpredsjednica Europske komisije za demokraciju, je li Franković nju konzultirao oko toga? Hoće li se sada Razvoj Golf obratiti Europskoj komisiji i direktno Šuici 'ugovor koji ste vi potpisali su vaši nasljednici raskinuli'. Previše je nepoznanica da bi se preko noći sve prelomilo. Odlukom vijeća  se ne može ugovor staviti jednostrano van snage ako to nije utvrdio sud ili da je postignut međusobni dogovor. Ova odluka je samo da se svidite dijelu birača,a da informacija nije vidljiva. Nalazimo se u popriličnoj neizvjesnosti koja kasnije može biti i financijska gabula – smatra Vlahušić i napominje kako je Odluka o koncesiji koju je 'donijela Dubravka Šuica u ožujku 2009. godine bila loša za Grad i Hrvatsku'.

Podsjetimo, tvrtka Razvoj golf je 2017. godine pokrenula arbitražni postupak pri ICSID (International Centre for Settlement od Investment Disputes) u Washingtonu protiv RH s ciljem zaštite ulaganja i projekta i, kako su tada naveli 'blokade projekta golfa na Srđu u koji su investitori uložili više od 130 milijuna kuna'.

Što kažu branitelji?

---
image
Predsjednik Udruge branitelja Dubrovnik, Marko Mujan.

 
Božo Radić/CROPIX
---

Predsjednik Udruge branitelja Dubrovnika Marko Mujan zahvalio je svima na odluci ali i podsjetio:
- Udruga branitelja Dubrovnika je bila pokretač koja je stalno gurala u istom smjeru da bi danas došlo do ovoga. Mi smo pokrenuli s još nekoliko udruga inicijativu da se raskine taj ugovor kao i preseljenje Muzeja Domovinskog rata iz tvrđave u bastion. Došlo je do toga da se stvar okrenula i da muzej ostane u središnjem dijelu tvrđave – kazao je Mujan i spomenuo i tvrtku Odašiljači i veze koja je tada stala uz njih. Udruga branitelja Dubrovnika svoje viđenje unutrašnjosti tvrđave .

---
image
Prostor Muzeja Domovinskog rata u tvrđavi u tvrđavi Imperijal u potpunosti ne neprikladan
---

– Muzej bi trebao biti u cijelom prizemlju, na katu dvorana za mlade i branitelje u kojoj bi se mogli održavati sastanci a mladima koji bi dolazili u Dubrovnik prezentirala dubrovačka novija povijest i uloga Dubrovnika u Domovinskom ratu, primjereni ugostiteljski sadržaj. Tu bi trebao biti i Salon branitelja Dubrovnika za državnike svijeta 'mjesto koje bi Dubrovnik definiralo kao stožernu točku hrvatske državnosti', kapelica sv. Barbare, smatraju u Udruzi.

Skeptični 'srđevci'

- Gradsko vijeće Grada Dubrovnika potvrdilo je raskid ugovora nakon sedam godina pogodovanja i služenja interesu mešetara zemljištem na Srđu. Svi argumenti protiv raskida ugovora kojima je HDZ godinama obmanjivao javnost, zaboravljeni su mjesec dana prije izbora, kada se treba malo dodvoriti biračima i skrenuti pažnja s korupcijskih afera – osvrnuli su se priopćenjem na odluku GV građanska inicijativa 'Srđ je naš' kojeg potpisuje koordinator inicijative Đuro Capor. Među ostalim, zapitali su se aludirajući na HDZ:

---
image
Prosvjed udruge "Srđ je naš"
Tonči Plazibat/CROPIX
---

- Čije su to odluke građanima amputirale 359 hektara prostora iznad grada? Tko je ušutkivao braniteljske udruge i tjerao ih da pristanu na seljenje Muzeja Domovinskog rata iz tvrđave u zapadni bastion ispod repetitora sukladno golferskom projektu? Tko je nagradio veliku kumu golf apartmanizacije mjestom u Bruxellesu i Europskoj komisiji? Zar nije ono supruga Tomislava Karamarka, bivšeg predsjednika HDZ-a, radila PR za Razvoj golf... - poručuju iz građanske inicijative 'Srđ je naš' te pozivaju građane da 'ne nasjedaju na viđeni igrokaz da bi oni, koji su Srđ prodali toliko puta, sačuvali fotelje da nas prodaju još jednom u sljedećem mandatu!'


  [video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REAKCIJE NAKON ODLUKE GV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [extra_fields_search] => REAKCIJE NAKON ODLUKE GV 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-05 12:36:14 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Kristina Filičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-06-05 13:29:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-06-05 13:29:57 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/05\/256408.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/05\/170656.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/05\/256407.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/05\/563753.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/05\/203780.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/05\/203769.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/05\/149659.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/05\/435808.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/05\/191194.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/05\/555610.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/05\/356377.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva Dubrova\u010dkog vjesnika","","\u017deljko Tutnjevi\u0107","Ton\u010di Plazibat\/CROPIX","","","","Bo\u017eo Radi\u0107\/CROPIX","","Ton\u010di Plazibat\/HANZA MEDIA",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Andro Vlahusic
\n\u00a0","Projekt obnove tvr\u0111ave Imperial na Sr\u0111u","Biv\u0161i dubrova\u010dki gradona\u010delnik Andro Vlahu\u0161i\u0107","Prosvjed udruge \u201dSr\u0111 je na\u0161\u201d","Prostor Muzeja Domovinskog rata u tvr\u0111avi u tvr\u0111avi Imperijal u potpunosti ne neprikladan","Iz budu\u0107eg ugostiteljskog objekta na tvr\u0111avi pru\u017eati \u0107e se pogled na Dubrovnik vrijedan 'milijun dolara'","Tvr\u0111ava imperial na Sr\u0111u","Predsjednik Udruge branitelja Dubrovnik, Marko Mujan.
\n
\n\u00a0","Ivan Kusali\u0107, prokurist tvrtke Razvo jGolf","Mato Frankovi\u0107, gradona\u010delnik Dubrovnika","Vije\u0107nik Nik\u0161a Selmani"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1185","k_256408_1280.jpg":"1280x1280","k_256408_1024.jpg":"1024x1024","k_256408_640.jpg":"640x640","k_256408_480.jpg":"480x480","k_256408_340.jpg":"340x340","k_256408_220.jpg":"220x220","o_256408_1280.jpg":"1280x790","o_256408_1024.jpg":"1024x632","o_256408_640.jpg":"640x395","o_256408_480.jpg":"480x296","o_256408_340.jpg":"340x209","o_256408_220.jpg":"220x135","h_256408_1280.jpg":"1280x854","h_256408_1024.jpg":"1024x683","h_256408_640.jpg":"640x427","h_256408_480.jpg":"480x320","h_256408_340.jpg":"340x227","h_256408_220.jpg":"220x147","pp_256408_1280.jpg":"1006x1280","pp_256408_1024.jpg":"805x1024","pp_256408_640.jpg":"503x640","pp_256408_480.jpg":"377x480","pp_256408_340.jpg":"267x340","pp_256408_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x890","k_170656_1280.jpg":"1280x1280","k_170656_1024.jpg":"1024x1024","k_170656_640.jpg":"640x640","k_170656_480.jpg":"480x480","k_170656_340.jpg":"340x340","k_170656_220.jpg":"220x220","o_170656_1280.jpg":"1280x593","o_170656_1024.jpg":"1024x474","o_170656_640.jpg":"640x296","o_170656_480.jpg":"480x222","o_170656_340.jpg":"340x157","o_170656_220.jpg":"220x101","h_170656_1280.jpg":"1280x854","h_170656_1024.jpg":"1024x683","h_170656_640.jpg":"640x427","h_170656_480.jpg":"480x320","h_170656_340.jpg":"340x227","h_170656_220.jpg":"220x147","pp_170656_1280.jpg":"1006x1280","pp_170656_1024.jpg":"805x1024","pp_170656_640.jpg":"503x640","pp_170656_480.jpg":"377x480","pp_170656_340.jpg":"267x340","pp_170656_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","k_256407_1280.jpg":"1280x1280","k_256407_1024.jpg":"1024x1024","k_256407_640.jpg":"640x640","k_256407_480.jpg":"480x480","k_256407_340.jpg":"340x340","k_256407_220.jpg":"220x220","o_256407_1280.jpg":"1280x854","o_256407_1024.jpg":"1024x683","o_256407_640.jpg":"640x427","o_256407_480.jpg":"480x320","o_256407_340.jpg":"340x226","o_256407_220.jpg":"220x146","h_256407_1280.jpg":"1280x854","h_256407_1024.jpg":"1024x683","h_256407_640.jpg":"640x427","h_256407_480.jpg":"480x320","h_256407_340.jpg":"340x227","h_256407_220.jpg":"220x147","pp_256407_1280.jpg":"1006x1280","pp_256407_1024.jpg":"805x1024","pp_256407_640.jpg":"503x640","pp_256407_480.jpg":"377x480","pp_256407_340.jpg":"267x340","pp_256407_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_563753_1280.jpg":"1280x1280","k_563753_1024.jpg":"1024x1024","k_563753_640.jpg":"640x640","k_563753_480.jpg":"480x480","k_563753_340.jpg":"340x340","k_563753_220.jpg":"220x220","o_563753_1280.jpg":"1280x853","o_563753_1024.jpg":"1024x682","o_563753_640.jpg":"640x426","o_563753_480.jpg":"480x320","o_563753_340.jpg":"340x226","o_563753_220.jpg":"220x146","h_563753_1280.jpg":"1280x854","h_563753_1024.jpg":"1024x683","h_563753_640.jpg":"640x427","h_563753_480.jpg":"480x320","h_563753_340.jpg":"340x227","h_563753_220.jpg":"220x147","pp_563753_1280.jpg":"1006x1280","pp_563753_1024.jpg":"805x1024","pp_563753_640.jpg":"503x640","pp_563753_480.jpg":"377x480","pp_563753_340.jpg":"267x340","pp_563753_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1275","k_203780_1280.jpg":"1280x1280","k_203780_1024.jpg":"1024x1024","k_203780_640.jpg":"640x640","k_203780_480.jpg":"480x480","k_203780_340.jpg":"340x340","k_203780_220.jpg":"220x220","o_203780_1280.jpg":"1280x850","o_203780_1024.jpg":"1024x680","o_203780_640.jpg":"640x425","o_203780_480.jpg":"480x318","o_203780_340.jpg":"340x225","o_203780_220.jpg":"220x146","h_203780_1280.jpg":"1280x854","h_203780_1024.jpg":"1024x683","h_203780_640.jpg":"640x427","h_203780_480.jpg":"480x320","h_203780_340.jpg":"340x227","h_203780_220.jpg":"220x147","pp_203780_1280.jpg":"1006x1280","pp_203780_1024.jpg":"805x1024","pp_203780_640.jpg":"503x640","pp_203780_480.jpg":"377x480","pp_203780_340.jpg":"267x340","pp_203780_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1169","k_203769_1280.jpg":"1280x1280","k_203769_1024.jpg":"1024x1024","k_203769_640.jpg":"640x640","k_203769_480.jpg":"480x480","k_203769_340.jpg":"340x340","k_203769_220.jpg":"220x220","o_203769_1280.jpg":"1280x779","o_203769_1024.jpg":"1024x623","o_203769_640.jpg":"640x389","o_203769_480.jpg":"480x292","o_203769_340.jpg":"340x207","o_203769_220.jpg":"220x133","h_203769_1280.jpg":"1280x854","h_203769_1024.jpg":"1024x683","h_203769_640.jpg":"640x427","h_203769_480.jpg":"480x320","h_203769_340.jpg":"340x227","h_203769_220.jpg":"220x147","pp_203769_1280.jpg":"1006x1280","pp_203769_1024.jpg":"805x1024","pp_203769_640.jpg":"503x640","pp_203769_480.jpg":"377x480","pp_203769_340.jpg":"267x340","pp_203769_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x960","k_149659_1280.jpg":"1280x1280","k_149659_1024.jpg":"1024x1024","k_149659_640.jpg":"640x640","k_149659_480.jpg":"480x480","k_149659_340.jpg":"340x340","k_149659_220.jpg":"220x220","o_149659_1280.jpg":"1280x960","o_149659_1024.jpg":"1024x768","o_149659_640.jpg":"640x480","o_149659_480.jpg":"480x360","o_149659_340.jpg":"340x255","o_149659_220.jpg":"220x165","h_149659_1280.jpg":"1280x854","h_149659_1024.jpg":"1024x683","h_149659_640.jpg":"640x427","h_149659_480.jpg":"480x320","h_149659_340.jpg":"340x227","h_149659_220.jpg":"220x147","pp_149659_1280.jpg":"1006x1280","pp_149659_1024.jpg":"805x1024","pp_149659_640.jpg":"503x640","pp_149659_480.jpg":"377x480","pp_149659_340.jpg":"267x340","pp_149659_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_435808_1280.jpg":"1280x1280","k_435808_1024.jpg":"1024x1024","k_435808_640.jpg":"640x640","k_435808_480.jpg":"480x480","k_435808_340.jpg":"340x340","k_435808_220.jpg":"220x220","o_435808_1280.jpg":"1280x853","o_435808_1024.jpg":"1024x682","o_435808_640.jpg":"640x426","o_435808_480.jpg":"480x320","o_435808_340.jpg":"340x226","o_435808_220.jpg":"220x146","h_435808_1280.jpg":"1280x854","h_435808_1024.jpg":"1024x683","h_435808_640.jpg":"640x427","h_435808_480.jpg":"480x320","h_435808_340.jpg":"340x227","h_435808_220.jpg":"220x147","pp_435808_1280.jpg":"1006x1280","pp_435808_1024.jpg":"805x1024","pp_435808_640.jpg":"503x640","pp_435808_480.jpg":"377x480","pp_435808_340.jpg":"267x340","pp_435808_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_191194_1280.jpg":"1280x1280","k_191194_1024.jpg":"1024x1024","k_191194_640.jpg":"640x640","k_191194_480.jpg":"480x480","k_191194_340.jpg":"340x340","k_191194_220.jpg":"220x220","o_191194_1280.jpg":"1280x853","o_191194_1024.jpg":"1024x682","o_191194_640.jpg":"640x426","o_191194_480.jpg":"480x320","o_191194_340.jpg":"340x226","o_191194_220.jpg":"220x146","h_191194_1280.jpg":"1280x854","h_191194_1024.jpg":"1024x683","h_191194_640.jpg":"640x427","h_191194_480.jpg":"480x320","h_191194_340.jpg":"340x227","h_191194_220.jpg":"220x147","pp_191194_1280.jpg":"1006x1280","pp_191194_1024.jpg":"805x1024","pp_191194_640.jpg":"503x640","pp_191194_480.jpg":"377x480","pp_191194_340.jpg":"267x340","pp_191194_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_555610_1280.jpg":"1280x1280","k_555610_1024.jpg":"1024x1024","k_555610_640.jpg":"640x640","k_555610_480.jpg":"480x480","k_555610_340.jpg":"340x340","k_555610_220.jpg":"220x220","o_555610_1280.jpg":"1280x853","o_555610_1024.jpg":"1024x682","o_555610_640.jpg":"640x426","o_555610_480.jpg":"480x320","o_555610_340.jpg":"340x226","o_555610_220.jpg":"220x146","h_555610_1280.jpg":"1280x854","h_555610_1024.jpg":"1024x683","h_555610_640.jpg":"640x427","h_555610_480.jpg":"480x320","h_555610_340.jpg":"340x227","h_555610_220.jpg":"220x147","pp_555610_1280.jpg":"1006x1280","pp_555610_1024.jpg":"805x1024","pp_555610_640.jpg":"503x640","pp_555610_480.jpg":"377x480","pp_555610_340.jpg":"267x340","pp_555610_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","k_356377_1280.jpg":"1280x1280","k_356377_1024.jpg":"1024x1024","k_356377_640.jpg":"640x640","k_356377_480.jpg":"480x480","k_356377_340.jpg":"340x340","k_356377_220.jpg":"220x220","o_356377_1280.jpg":"1280x854","o_356377_1024.jpg":"1024x683","o_356377_640.jpg":"640x427","o_356377_480.jpg":"480x320","o_356377_340.jpg":"340x227","o_356377_220.jpg":"220x146","h_356377_1280.jpg":"1280x854","h_356377_1024.jpg":"1024x683","h_356377_640.jpg":"640x427","h_356377_480.jpg":"480x320","h_356377_340.jpg":"340x227","h_356377_220.jpg":"220x147","pp_356377_1280.jpg":"1006x1280","pp_356377_1024.jpg":"805x1024","pp_356377_640.jpg":"503x640","pp_356377_480.jpg":"377x480","pp_356377_340.jpg":"267x340","pp_356377_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7481866 Threads: 4 Questions: 1537181957 Slow queries: 4676016 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110837304 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [parent] => 320 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/andro-vlahusic-je-li-frankovic-dobio-suglasnost-vlade-ili-dorh-a-za-raskidanje-ugovora-o-koncesiji-tvrdave-imperijal-1024968 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/andro-vlahusic-je-li-frankovic-dobio-suglasnost-vlade-ili-dorh-a-za-raskidanje-ugovora-o-koncesiji-tvrdave-imperijal-1024968?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 425218 [name] => tvrđava Imperial [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tvrdava-imperial [link] => /tag/tvrdava-imperial ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REAKCIJE NAKON ODLUKE GV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [headline_c] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Andro Vlahušić: Je li Franković dobio suglasnost Vlade ili DORH-a za raskidanje ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-21-33-20-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/05/256408.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva Dubrovačkog vjesnika [mainImageDesc] => Andro Vlahusic
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/05/256408.jpg [title] => Andro Vlahusic
 
Arhiva Dubrovačkog vjesnika ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/05/170656.jpg [title] => Projekt obnove tvrđave Imperial na Srđu ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/05/256407.jpg [title] => Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić Željko Tutnjević ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/05/563753.jpg [title] => Prosvjed udruge ”Srđ je naš” Tonči Plazibat/CROPIX ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/05/203780.jpg [title] => Prostor Muzeja Domovinskog rata u tvrđavi u tvrđavi Imperijal u potpunosti ne neprikladan ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/05/203769.jpg [title] => Iz budućeg ugostiteljskog objekta na tvrđavi pružati će se pogled na Dubrovnik vrijedan 'milijun dolara' ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/05/149659.jpg [title] => Tvrđava imperial na Srđu ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/05/435808.jpg [title] => Predsjednik Udruge branitelja Dubrovnik, Marko Mujan.

 
Božo Radić/CROPIX ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/05/191194.jpg [title] => Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvo jGolf ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/05/555610.jpg [title] => Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika Tonči Plazibat/HANZA MEDIA ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/05/356377.jpg [title] => Vijećnik Nikša Selmani ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}- Ovo je pobjeda građana Grada Dubrovnika – komentirao je gradski vijećnik Nikša Selmani (KLGB Srđ je Grad) nakon što je u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća uvrštena a potom i jednoglasno prihvaćena Odluka o raskidu ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperijal na Srđu između Grada i tvrtke 'Razvoj golf'.

---
image
Vijećnik Nikša Selmani
---

- Za Dubrovnik ovo puno znači jer na neki način kontroliramo čitav taj plato Srđa kad imate tvrđavu. Vjerujem da se tvrđava konačno može urediti i da taj Muzej Domovinskog rata može konačno imati dostojno mjesto – kaže Selmani. Zašto se toliko dugo čekalo, budući da se 'Srđ je Grad' za raskidanje zauzimao čak pet godina, dodaje: - Jednostavno zato što su određeni politički krugovi, u Dubrovniku ali i na razini nacionalne politike, htjeli izaći ususret Razvoj golfu, odnosno onima koji su htjeli pokrenuti postupak uređenja i apartmanizacije Srđa. Mislim da su svi bili vrlo neugodno iznenađeni kada su vidjeli s kim imaju posla, s nekim tko je spreman odvesti čitavu jednu državu u arbitražni postupak – smatra Selmani.

---
image
Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA
---

Gradonačelnik Mato Franković (HDZ) zadovoljan je odlukom te naglašava kako je nakon sedam godina, 'došlo vrijeme za raskinuti ugovor s koncesionarom i krenuti u drugom smjeru, ne dajući tvrđavu u koncesiju ikome, nego je zadržavajući za Grad'.
- Za sve postoji mjesto i vrijeme, a to je upravo sada i naravno da smo se konzultirali s pravnim stručnjacima prije donošenja ovakve odluke, po kojoj će se, vjerujem, pamtiti sastav ovog Gradskog vijeća – kazao je Franković te podsjetio:

- Danas u tvrđavi Imperial na Srđu imamo muzej u raspadajućem stanju, koji ne prikazuje dostojno žrtvu dubrovačkih branitelja. Imamo vrijednu imovinu s kojom se ništa ne događa. Međutim, iz cijelog niza razloga, u ovu priču se nije moglo krenuti prije. Napravit ćemo veliki memorijalni centar Domovinskog rata, Muzej Domovinskog rata koji će u potpunosti odavati počast žrtvi branitelja, u cjelokupnom opsegu tvrđave Imperial jer je ona stup obrane Grada. Cesta na Srđu vraća se u prostorni plan i nakon toga krećemo s postupkom izrade dokumentacije tvrđave Imperial. Taj postupak će voditi Zavod za obnovu Dubrovnika, a nakon toga će Grad Dubrovnik ići u rekonstrukciju tvrđave. Osnovni će joj sadržaj biti Muzej Domovinskog rata, ali će imati i društveni prostor i ugostiteljski sadržaj i sve ono što je potrebno u sklopu jednog takvog objekta. Tvrđavu Imperial vraćamo Gradu i građanima – zaključio je Franković.

---
image
Iz budućeg ugostiteljskog objekta na tvrđavi pružati će se pogled na Dubrovnik vrijedan 'milijun dolara'
---

Druga strana, tvrtka Razvoj golf, kako su naveli u priopćenju, neugodno je iznenađena 'jednostranom odlukom Gradskog vijeća o kojoj nisu bili prethodno obaviješteni'.- Radi se o dvostrano obvezujućem pravnom ugovoru, koji jasno predviđa način na koji se ugovor može raskinuti kao i obvezu obavještavanja suprotne strane o eventualnim povredama ugovora. Čvrsto vjerujemo da smo, za razliku od Grada Dubrovnika kao davatelja koncesije i suprotne ugovorne stranke, ispunili sve obveze iz ugovora o koncesiji te stoga smatramo da je odluka o jednostranom raskidu ugovora o koncesiji koju je donio Grad Dubrovnik, protupravna i u potpunosti neutemeljena – stoji u priopćenju koje potpisuje prokurist Razvoj golfa Ivan Kusalić.

---
image
Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvo jGolf
---

Podsjeća kako je tvrđava Imperial sastavni dio projekta Golf Park Dubrovnik zbog kojeg je investitor protiv Republike Hrvatske pokrenuo međunarodni arbitražni postupak s ciljem naknade štete. - Ova odluka o prihvaćanju prijedloga Odluke o raskidu ugovora o koncesiji sigurno će imati utjecaja i na taj postupak. Još nismo zaprimili odluku niti smo upoznati s njezinim sadržajem, a kad je dobijemo, donijet ćemo odluke o daljnjim pravnim koracima – poručuje Kusalić.

---
image
Projekt obnove tvrđave Imperial na Srđu
---

Iz 'KLGB Srđ je Grad' objašnjavaju kako je ugovorom iz 2009. između Razvoj golfa i Dubrovnika tvrđava (osim donjeg dijela u kojem je Muzej Domovinskog rata) dana u najam za obavljanje ugostiteljske ili hotelske djelatnosti. U članku ugovora izrijekom je navedeno i to kako se ugovor raskida sam po sebi ako Urbanistički plan uređenja platoa Srđ ne predvidi ugostiteljsku i hotelsku djelatnost u tvrđavi. UPU je donesen 2013. i predvidio je rekonstrukciju i uglavnom kulturnu namjenu tvrđave, što nije ugovorom predviđena namjena. Također, iz 'Srđ je Grad' tvrde kako je prikupljanje dokaza za arbitražni postupak koji Razvoj golf vodi protiv RH gotovo te kako ova odluka ne može utjecati na taj postupak. Smatraju zato da je trenutak donošenja odluke na sjednici GV bio idealan.


No, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić ne dijeli to mišljenje. - Arbitraža je u tijeku, nisu završena saslušanja, odluka nije donesena. Razvoj golf od RH potražuje 3 i pol milijarde kuna. Gradsko vijeće  je odlučilo jednostrano staviti odluku sa strane. Vijećnici nisu mogli vidjeti zašto se to dogodilo. Jedino što znamo jest da su izbori 5. srpnja i da u 10. izbornoj jedinici HDZ ne stoji dobro. Ostaje pitanje je li Franković predložio Vijeću tu odluku,  a da je dobio suglasnost Vlade RH ili DORH-a? Što ako se dogodi da arbitraža kaže da Republika Hrvatska mora platiti znatno više, a jedan od razloga bude jednostrani prekid koncesije na tvrđavu?

---
image
Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić
Željko Tutnjević
---

Dubravka Šuica koja je donijela Odluku o koncesiji 2009. godine je danas potpredsjednica Europske komisije za demokraciju, je li Franković nju konzultirao oko toga? Hoće li se sada Razvoj Golf obratiti Europskoj komisiji i direktno Šuici 'ugovor koji ste vi potpisali su vaši nasljednici raskinuli'. Previše je nepoznanica da bi se preko noći sve prelomilo. Odlukom vijeća  se ne može ugovor staviti jednostrano van snage ako to nije utvrdio sud ili da je postignut međusobni dogovor. Ova odluka je samo da se svidite dijelu birača,a da informacija nije vidljiva. Nalazimo se u popriličnoj neizvjesnosti koja kasnije može biti i financijska gabula – smatra Vlahušić i napominje kako je Odluka o koncesiji koju je 'donijela Dubravka Šuica u ožujku 2009. godine bila loša za Grad i Hrvatsku'.

Podsjetimo, tvrtka Razvoj golf je 2017. godine pokrenula arbitražni postupak pri ICSID (International Centre for Settlement od Investment Disputes) u Washingtonu protiv RH s ciljem zaštite ulaganja i projekta i, kako su tada naveli 'blokade projekta golfa na Srđu u koji su investitori uložili više od 130 milijuna kuna'.

Što kažu branitelji?

---
image
Predsjednik Udruge branitelja Dubrovnik, Marko Mujan.

 
Božo Radić/CROPIX
---

Predsjednik Udruge branitelja Dubrovnika Marko Mujan zahvalio je svima na odluci ali i podsjetio:
- Udruga branitelja Dubrovnika je bila pokretač koja je stalno gurala u istom smjeru da bi danas došlo do ovoga. Mi smo pokrenuli s još nekoliko udruga inicijativu da se raskine taj ugovor kao i preseljenje Muzeja Domovinskog rata iz tvrđave u bastion. Došlo je do toga da se stvar okrenula i da muzej ostane u središnjem dijelu tvrđave – kazao je Mujan i spomenuo i tvrtku Odašiljači i veze koja je tada stala uz njih. Udruga branitelja Dubrovnika svoje viđenje unutrašnjosti tvrđave .

---
image
Prostor Muzeja Domovinskog rata u tvrđavi u tvrđavi Imperijal u potpunosti ne neprikladan
---

– Muzej bi trebao biti u cijelom prizemlju, na katu dvorana za mlade i branitelje u kojoj bi se mogli održavati sastanci a mladima koji bi dolazili u Dubrovnik prezentirala dubrovačka novija povijest i uloga Dubrovnika u Domovinskom ratu, primjereni ugostiteljski sadržaj. Tu bi trebao biti i Salon branitelja Dubrovnika za državnike svijeta 'mjesto koje bi Dubrovnik definiralo kao stožernu točku hrvatske državnosti', kapelica sv. Barbare, smatraju u Udruzi.

Skeptični 'srđevci'

- Gradsko vijeće Grada Dubrovnika potvrdilo je raskid ugovora nakon sedam godina pogodovanja i služenja interesu mešetara zemljištem na Srđu. Svi argumenti protiv raskida ugovora kojima je HDZ godinama obmanjivao javnost, zaboravljeni su mjesec dana prije izbora, kada se treba malo dodvoriti biračima i skrenuti pažnja s korupcijskih afera – osvrnuli su se priopćenjem na odluku GV građanska inicijativa 'Srđ je naš' kojeg potpisuje koordinator inicijative Đuro Capor. Među ostalim, zapitali su se aludirajući na HDZ:

---
image
Prosvjed udruge "Srđ je naš"
Tonči Plazibat/CROPIX
---

- Čije su to odluke građanima amputirale 359 hektara prostora iznad grada? Tko je ušutkivao braniteljske udruge i tjerao ih da pristanu na seljenje Muzeja Domovinskog rata iz tvrđave u zapadni bastion ispod repetitora sukladno golferskom projektu? Tko je nagradio veliku kumu golf apartmanizacije mjestom u Bruxellesu i Europskoj komisiji? Zar nije ono supruga Tomislava Karamarka, bivšeg predsjednika HDZ-a, radila PR za Razvoj golf... - poručuju iz građanske inicijative 'Srđ je naš' te pozivaju građane da 'ne nasjedaju na viđeni igrokaz da bi oni, koji su Srđ prodali toliko puta, sačuvali fotelje da nas prodaju još jednom u sljedećem mandatu!'


  [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva Dubrovačkog vjesnika Željko Tutnjević Tonči Plazibat/CROPIX Božo Radić/CROPIX Tonči Plazibat/HANZA MEDIA
Arhiva Dubrovačkog vjesnika
Andro Vlahusic
 

Projekt obnove tvrđave Imperial na Srđu
Željko Tutnjević
Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić
Tonči Plazibat/CROPIX
Prosvjed udruge ”Srđ je naš”

Prostor Muzeja Domovinskog rata u tvrđavi u tvrđavi Imperijal u potpunosti ne neprikladan

Iz budućeg ugostiteljskog objekta na tvrđavi pružati će se pogled na Dubrovnik vrijedan 'milijun dolara'

Tvrđava imperial na Srđu
Božo Radić/CROPIX
Predsjednik Udruge branitelja Dubrovnik, Marko Mujan.

 

Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvo jGolf
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA
Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika

Vijećnik Nikša Selmani
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/andro-vlahusic-je-li-frankovic-dobio-suglasnost-vlade-ili-dorh-a-za-raskidanje-ugovora-o-koncesiji-tvrdave-imperijal-1024968 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ca464902dfddf9941104393a257be77476ced90c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Andro+Vlahu%C5%A1i%C4%87%3A+Je+li+Frankovi%C4%87+dobio+suglasnost+Vlade+ili+DORH-a+za+raskidanje+ugovora+o+koncesiji+tvr%C4%91ave+Imperijal%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fandro-vlahusic-je-li-frankovic-dobio-suglasnost-vlade-ili-dorh-a-za-raskidanje-ugovora-o-koncesiji-tvrdave-imperijal-1024968 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fandro-vlahusic-je-li-frankovic-dobio-suglasnost-vlade-ili-dorh-a-za-raskidanje-ugovora-o-koncesiji-tvrdave-imperijal-1024968 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REAKCIJE NAKON ODLUKE GV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) )
StoryEditorOCM
DubrovnikREAKCIJE NAKON ODLUKE GV

Andro Vlahušić: Je li Franković dobio suglasnost Vlade ili DORH-a za raskidanje ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal?

Piše Kristina Filičić
5. lipnja 2020. - 15:29
- Ovo je pobjeda građana Grada Dubrovnika – komentirao je gradski vijećnik Nikša Selmani (KLGB Srđ je Grad) nakon što je u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća uvrštena a potom i jednoglasno prihvaćena Odluka o raskidu ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperijal na Srđu između Grada i tvrtke 'Razvoj golf'.

image
Vijećnik Nikša Selmani


- Za Dubrovnik ovo puno znači jer na neki način kontroliramo čitav taj plato Srđa kad imate tvrđavu. Vjerujem da se tvrđava konačno može urediti i da taj Muzej Domovinskog rata može konačno imati dostojno mjesto – kaže Selmani. Zašto se toliko dugo čekalo, budući da se 'Srđ je Grad' za raskidanje zauzimao čak pet godina, dodaje: - Jednostavno zato što su određeni politički krugovi, u Dubrovniku ali i na razini nacionalne politike, htjeli izaći ususret Razvoj golfu, odnosno onima koji su htjeli pokrenuti postupak uređenja i apartmanizacije Srđa. Mislim da su svi bili vrlo neugodno iznenađeni kada su vidjeli s kim imaju posla, s nekim tko je spreman odvesti čitavu jednu državu u arbitražni postupak – smatra Selmani.

image
Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


Gradonačelnik Mato Franković (HDZ) zadovoljan je odlukom te naglašava kako je nakon sedam godina, 'došlo vrijeme za raskinuti ugovor s koncesionarom i krenuti u drugom smjeru, ne dajući tvrđavu u koncesiju ikome, nego je zadržavajući za Grad'.
- Za sve postoji mjesto i vrijeme, a to je upravo sada i naravno da smo se konzultirali s pravnim stručnjacima prije donošenja ovakve odluke, po kojoj će se, vjerujem, pamtiti sastav ovog Gradskog vijeća – kazao je Franković te podsjetio:

- Danas u tvrđavi Imperial na Srđu imamo muzej u raspadajućem stanju, koji ne prikazuje dostojno žrtvu dubrovačkih branitelja. Imamo vrijednu imovinu s kojom se ništa ne događa. Međutim, iz cijelog niza razloga, u ovu priču se nije moglo krenuti prije. Napravit ćemo veliki memorijalni centar Domovinskog rata, Muzej Domovinskog rata koji će u potpunosti odavati počast žrtvi branitelja, u cjelokupnom opsegu tvrđave Imperial jer je ona stup obrane Grada. Cesta na Srđu vraća se u prostorni plan i nakon toga krećemo s postupkom izrade dokumentacije tvrđave Imperial. Taj postupak će voditi Zavod za obnovu Dubrovnika, a nakon toga će Grad Dubrovnik ići u rekonstrukciju tvrđave. Osnovni će joj sadržaj biti Muzej Domovinskog rata, ali će imati i društveni prostor i ugostiteljski sadržaj i sve ono što je potrebno u sklopu jednog takvog objekta. Tvrđavu Imperial vraćamo Gradu i građanima – zaključio je Franković.

image
Iz budućeg ugostiteljskog objekta na tvrđavi pružati će se pogled na Dubrovnik vrijedan 'milijun dolara'


Druga strana, tvrtka Razvoj golf, kako su naveli u priopćenju, neugodno je iznenađena 'jednostranom odlukom Gradskog vijeća o kojoj nisu bili prethodno obaviješteni'.- Radi se o dvostrano obvezujućem pravnom ugovoru, koji jasno predviđa način na koji se ugovor može raskinuti kao i obvezu obavještavanja suprotne strane o eventualnim povredama ugovora. Čvrsto vjerujemo da smo, za razliku od Grada Dubrovnika kao davatelja koncesije i suprotne ugovorne stranke, ispunili sve obveze iz ugovora o koncesiji te stoga smatramo da je odluka o jednostranom raskidu ugovora o koncesiji koju je donio Grad Dubrovnik, protupravna i u potpunosti neutemeljena – stoji u priopćenju koje potpisuje prokurist Razvoj golfa Ivan Kusalić.

image
Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvo jGolf


Podsjeća kako je tvrđava Imperial sastavni dio projekta Golf Park Dubrovnik zbog kojeg je investitor protiv Republike Hrvatske pokrenuo međunarodni arbitražni postupak s ciljem naknade štete. - Ova odluka o prihvaćanju prijedloga Odluke o raskidu ugovora o koncesiji sigurno će imati utjecaja i na taj postupak. Još nismo zaprimili odluku niti smo upoznati s njezinim sadržajem, a kad je dobijemo, donijet ćemo odluke o daljnjim pravnim koracima – poručuje Kusalić.

image
Projekt obnove tvrđave Imperial na Srđu


Iz 'KLGB Srđ je Grad' objašnjavaju kako je ugovorom iz 2009. između Razvoj golfa i Dubrovnika tvrđava (osim donjeg dijela u kojem je Muzej Domovinskog rata) dana u najam za obavljanje ugostiteljske ili hotelske djelatnosti. U članku ugovora izrijekom je navedeno i to kako se ugovor raskida sam po sebi ako Urbanistički plan uređenja platoa Srđ ne predvidi ugostiteljsku i hotelsku djelatnost u tvrđavi. UPU je donesen 2013. i predvidio je rekonstrukciju i uglavnom kulturnu namjenu tvrđave, što nije ugovorom predviđena namjena. Također, iz 'Srđ je Grad' tvrde kako je prikupljanje dokaza za arbitražni postupak koji Razvoj golf vodi protiv RH gotovo te kako ova odluka ne može utjecati na taj postupak. Smatraju zato da je trenutak donošenja odluke na sjednici GV bio idealan.


No, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić ne dijeli to mišljenje. - Arbitraža je u tijeku, nisu završena saslušanja, odluka nije donesena. Razvoj golf od RH potražuje 3 i pol milijarde kuna. Gradsko vijeće  je odlučilo jednostrano staviti odluku sa strane. Vijećnici nisu mogli vidjeti zašto se to dogodilo. Jedino što znamo jest da su izbori 5. srpnja i da u 10. izbornoj jedinici HDZ ne stoji dobro. Ostaje pitanje je li Franković predložio Vijeću tu odluku,  a da je dobio suglasnost Vlade RH ili DORH-a? Što ako se dogodi da arbitraža kaže da Republika Hrvatska mora platiti znatno više, a jedan od razloga bude jednostrani prekid koncesije na tvrđavu?

image
Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić
Željko Tutnjević


Dubravka Šuica koja je donijela Odluku o koncesiji 2009. godine je danas potpredsjednica Europske komisije za demokraciju, je li Franković nju konzultirao oko toga? Hoće li se sada Razvoj Golf obratiti Europskoj komisiji i direktno Šuici 'ugovor koji ste vi potpisali su vaši nasljednici raskinuli'. Previše je nepoznanica da bi se preko noći sve prelomilo. Odlukom vijeća  se ne može ugovor staviti jednostrano van snage ako to nije utvrdio sud ili da je postignut međusobni dogovor. Ova odluka je samo da se svidite dijelu birača,a da informacija nije vidljiva. Nalazimo se u popriličnoj neizvjesnosti koja kasnije može biti i financijska gabula – smatra Vlahušić i napominje kako je Odluka o koncesiji koju je 'donijela Dubravka Šuica u ožujku 2009. godine bila loša za Grad i Hrvatsku'.

Podsjetimo, tvrtka Razvoj golf je 2017. godine pokrenula arbitražni postupak pri ICSID (International Centre for Settlement od Investment Disputes) u Washingtonu protiv RH s ciljem zaštite ulaganja i projekta i, kako su tada naveli 'blokade projekta golfa na Srđu u koji su investitori uložili više od 130 milijuna kuna'.

Što kažu branitelji?

image
Predsjednik Udruge branitelja Dubrovnik, Marko Mujan.

 
Božo Radić/CROPIX


Predsjednik Udruge branitelja Dubrovnika Marko Mujan zahvalio je svima na odluci ali i podsjetio:
- Udruga branitelja Dubrovnika je bila pokretač koja je stalno gurala u istom smjeru da bi danas došlo do ovoga. Mi smo pokrenuli s još nekoliko udruga inicijativu da se raskine taj ugovor kao i preseljenje Muzeja Domovinskog rata iz tvrđave u bastion. Došlo je do toga da se stvar okrenula i da muzej ostane u središnjem dijelu tvrđave – kazao je Mujan i spomenuo i tvrtku Odašiljači i veze koja je tada stala uz njih. Udruga branitelja Dubrovnika svoje viđenje unutrašnjosti tvrđave .

image
Prostor Muzeja Domovinskog rata u tvrđavi u tvrđavi Imperijal u potpunosti ne neprikladan


– Muzej bi trebao biti u cijelom prizemlju, na katu dvorana za mlade i branitelje u kojoj bi se mogli održavati sastanci a mladima koji bi dolazili u Dubrovnik prezentirala dubrovačka novija povijest i uloga Dubrovnika u Domovinskom ratu, primjereni ugostiteljski sadržaj. Tu bi trebao biti i Salon branitelja Dubrovnika za državnike svijeta 'mjesto koje bi Dubrovnik definiralo kao stožernu točku hrvatske državnosti', kapelica sv. Barbare, smatraju u Udruzi.

Skeptični 'srđevci'

- Gradsko vijeće Grada Dubrovnika potvrdilo je raskid ugovora nakon sedam godina pogodovanja i služenja interesu mešetara zemljištem na Srđu. Svi argumenti protiv raskida ugovora kojima je HDZ godinama obmanjivao javnost, zaboravljeni su mjesec dana prije izbora, kada se treba malo dodvoriti biračima i skrenuti pažnja s korupcijskih afera – osvrnuli su se priopćenjem na odluku GV građanska inicijativa 'Srđ je naš' kojeg potpisuje koordinator inicijative Đuro Capor. Među ostalim, zapitali su se aludirajući na HDZ:

image
Prosvjed udruge "Srđ je naš"
Tonči Plazibat/CROPIX


- Čije su to odluke građanima amputirale 359 hektara prostora iznad grada? Tko je ušutkivao braniteljske udruge i tjerao ih da pristanu na seljenje Muzeja Domovinskog rata iz tvrđave u zapadni bastion ispod repetitora sukladno golferskom projektu? Tko je nagradio veliku kumu golf apartmanizacije mjestom u Bruxellesu i Europskoj komisiji? Zar nije ono supruga Tomislava Karamarka, bivšeg predsjednika HDZ-a, radila PR za Razvoj golf... - poručuju iz građanske inicijative 'Srđ je naš' te pozivaju građane da 'ne nasjedaju na viđeni igrokaz da bi oni, koji su Srđ prodali toliko puta, sačuvali fotelje da nas prodaju još jednom u sljedećem mandatu!'


 
12. svibanj 2024 23:33