StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKA SUPERMATURANTICA

Andrea Marković: ‘Kad sam vidjela rezultate i svoj plasman, rekla sam ‘hm, je li ovo istina, jesam li to ja?‘

Piše Gabrijela Bijelić
21. srpnja 2022. - 12:18

- Andrea Marković je učenica generacije jer je pored odličnog rezultata na višoj razini iz tri glavna predmeta ostvarila i odličan uspjeh i iz fizike i upisala je FER u Zagrebu – pohvalili su iz Gimnazije Dubrovnik maturanticu Prirodoslovno-matematičkog smjera koja se briljirala na Državnoj maturi i s pravom osigurala počasno mjesto među 'ferovcima'.

Ovakvom uspjehu se, priznaje nam dubrovačka heroina mature, ni u snu nije nadala:

- Ne mislim za sebe da sam neki lumen, čak ni po općem uspjehu to nisam, prosjek ocjena mi je bio 4,75 pa sam znala da mi ocjene neće puno pomoći na ispitu. A onda sam doživjela pozitivan šok. Kad sam vidjela rezultate i svoj plasman, rekla sam 'hm, je li ovo istina, jesam li to ja?'. Ispočetka nisam mogla vjerovati, ali se sad pomalo privikavam. Sad mi svi kolege i vršnjaci čestitaju, svi žele znati kako sam se ovako visoko plasirala, u čemu je tajna uspjeha. Teško je reći, znam samo da sam puno vremena uložila u pripreme. Prije FER-a razmišljala sam o Medicini, pa sam već u 3. razredu krenula pripremati, a ove godine sam nastavila u Trinomu i u Algebri subotama – otkriva nam Andrea kojoj je teško izdvojiti najdraže predmete, jer joj je polje interesa doista široko:

- Ako bih trebala birati, rekla bih da su to matematika i fizika, uvijek sam nekako bila bolja s brojevima, lakše mi je vježbati s njima, nego s predmetima koji su tekstualno opsežni – ističe naša sugovornica koja i na planu budućeg zanimanja pokazuje širok spektar zanimanja:

- Privlači me elektroenergetika, posebno ekološki faktor, htjela bih doznati kako u današnjem svijetu to funkcionira i kako bi se moglo unaprijediti da bude ekonomski isplativo a neškodljivo za okoliš. A tu su i mobilne mreže, one su mi također intrigantne, ali i one svemirske. Tehnički aspekt komunikacije je nešto što bih voljela bolje upoznati – ističe Andrea Marković koja će najesen na Fakultet elektronike i računalstva zajedno s još dvoje razrednih kolega.

30. travanj 2024 01:54