StoryEditorOCM
DubrovnikSAMO ZBUNJUJU

Ako ‘zaboravite‘ ukloniti privremeni prometni znak, ne morate se previše uzrujavati. Saznali smo zašto

Piše Gabrijela Bijelić
21. prosinca 2021. - 21:34

Iako su od prometne nezgode na raskrižju prošla već četiri dana, a od posljednje kiše desetak, sva je prilika da će se prometni znak koji upozorava na klizak kolnik na Ilijinoj glavici još zadržati. I nije jedini, jer 'zaboravljenih' prometnih znakova koji zbunjuju vozače ima i drugdje na prometnicama užeg središta Dubrovnika i duž Jadranske turističke ceste.

image
OPasnost od pada stabala
Nikola Vilic/Cropix

Zašto ih na vrijeme ne uklone oni čiji je to posao i postoje li uopće sankcije za zaboravljive? Problematika je to koju jasno definira Pravilnik o privremenoj regulaciji prometa i označavanju te osiguranju radova na cestama. Tim se aktom točno propisuje uspostava privremene regulacije cestovnog prometa te označavanja i osiguranja mjesta gdje se izvode radovi i ona gdje je nastao izvanredni događaj ili nešto što ugrožava sigurnost prometa. Dakako, uklanjanje signalizacije slijedi nakon prestanka rizika za sigurnost prometa, a pri uklanjanju privremene regulacije prometa, izvođač radova dužan ju je ukloniti u smjeru suprotnom od smjera vožnje i dovesti cestu u stanje sigurnog i nesmetanog odvijanja prometa.

O uklanjanju privremene regulacije prometa odgovorna osoba izvođača radova mora obavijestiti upravitelja ceste koji o promjeni potom izvijesti javnost. A što ako se odgovorni 'naprave ludi', ima li sankcija?

image
Zatvorena cesta zbog radova
Nikola Vilic/Cropix

- Nadležni vlasnici ceste, Hrvatske ceste, ŽUC ili lokalna samouprava izvođaču radova ne podnose prijavu, već dostavljaju izvješće Inspektoru cestovnog prometa, trenutačno zaduženom za područje Dubrovnika i južne Dalmacije, a taj je jedan jedini sa sjedištem u - Šibeniku. Inspektor sukladno dostavljenom izvješću podnosi odgovarajuće prijave po Zakonu o cestama i Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, novčanom kaznom u iznosu od 5 do 15 tisuća kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik koji postupi suprotno odredbama zakona. Novčanom kaznom u iznosu od 1.500 do 5 tisuća kuna kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba u pravnoj osobi i tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave – rastumačio nam je predsjednik dubrovačke Udruge 'Sugurnost u prometu' Denis Pavela.

Prometni stručnjak Željko Marušić nedavno je za Večernjak izjavio kako je od oko pola milijuna prometnih znakova i drugih obilježja na našim cestama njih barem sto tisuća suvišnih, dok istodobno nedostaju tisuće znakova i oznaka koje bi trebale upozoravati vozače na opasna mjesta,te pozvao na temeljitu reviziju vertikalne signalizacije.

Prema njegovu mišljenju, višak broja prometnih znakova izaziva suprotan efekt jer otežava razlikovanje bitnog od nebitnog. Kad se vozači naviknu da ima nepotrebnih znakova, često ignoriraju temeljna prometna pravila.

27. travanj 2024 01:07