StoryEditorOCM
DubrovnikDALEKO SMO OD SPLITA

Ako vam se turisti deru ispod prozora, ne krivite komunalce! U Gradu kroz koji prođe nekoliko milijuna turista, lani je zabilježeno samo 19 prekršaja protiv javnog reda i mira

Piše Ahmet Kalajdžić
16. lipnja 2023. - 21:22

-Kako je upravo zona stare gradske jezgre mjesto gdje se okuplja najveći broj turista, veliki dio naših preventivnih aktivnosti usmjeren je upravo na to područje, a u prevenciju su uključene sve linije rada od temeljne policije, kriminalističke policije koja područje obilazi u civilnoj odjeći, do policijskih službenika interventne jedinice policije. Njihov broj se dnevno određuje u ovisnosti o očekivanom broju turista i planiranim događanjima. U ljetnim mjesecima u tome nam značajno pomažu upravo policijski službenici koji tu dolaze na ispomoć iz policijskih uprava iz unutrašnjosti Hrvatske. U normalnim uvjetima, Dubrovnik je grad kojeg godišnje posjeti preko 4 milijuna turista. Uzimajući u obzir tako velike brojke, moramo napomenuti da je broj evidentiranih prekršaja javnog reda i mira uistinu minoran i držimo da tome uvelike pridonosi upravo djelatnost policijskih službenika i službenika komunalnog redarstva- ističe se u odgovoru Policijske uprave dubrovačko- neretvanske na naš novinarski upit o tome prema kojem se kriteriju određuje broj nadležnih policajaca za sredinu koja broj ”legalnih”, odnosno stalno registriranih stanovnika tijekom više mjeseci u godini, prvenstveno zbog turizma, najčešće premašuje tri do pet puta a ljeti, kad Grad u ”špici” posjećuju izletničke grupe i gosti s kruzera i do osam puta.

image

Nazočnost policije uvelike utječe na sigurnost turista

Tonći Plazibat/cropix/

Glede broja evidentiranih prekršaja i kaznenih djela, iz Villa Palme su nam odgovorili kako je posljednjih nekoliko godina broj prekršaja protiv javnog reda i mira na razini naše Policijske uprave u kontinuiranom padu, da bi tijekom prošle, 2022. godine u zoni Starog grada bilo zabilježeno ukupno samo 19 navedenih prekršaja protiv javnog reda i mira čiji su počinitelji, većinom bili strani državljani:- Ti su se prekršaji većim dijelom odnosili na tučnjavu, viku ili galamu na javnom mjestu, dok narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nismo zabilježili već duži niz godina- rekla nam je glasnogovornica PU dubrovačko -neretvanske Andrijana Biskup.

image

Nazočnost policije uvelike utječe na sigurnost turista

Tonći Plazibat/cropix/

Glasnogovornica je pojasnila i nedoumice koje imaju brojni sugrađani kad se pitaju što je u segmentu javnog reda i mira nadležnost policije, a što komunalnog redarstva:- Vrlo usko surađujemo s Komunalnim redarstvom, a područje djelovanja je jasno razgraničeno. Tako policija postupa po svim uočenim protupravnim ponašanjima koji su propisani zakonima u nadležnosti policije, dok komunalni redari postupaju po gradskim odlukama. Međutim, o uočenim protupravnim ponašanjima se službeno obavještavamo, ako za njihovo postupanje nismo nadležni.

image

Nazočnost policije uvelike utječe na sigurnost turista

Tonći Plazibat/cropix/

Iako nisu naveli točan broj policijskih službenika koji će tijekom sezone ”pokrivati” područje povijesne jezgre i Dubrovnik uopće, iz Villa Palme su naglasili kako sigurnost nije slučajnost, nego je rezultat rada policije i drugih sigurnosnih službi, pri čemu veliku ulogu igra suradnja s lokalnim dionicima društva. Pojednostavljeno rečeno, to znači da se broj policajaca određuje prema potrebi, a sigurnost destinacije, konkretno Dubrovnika, zasluga je velikog broja ljudi koji direktno ili indirektno svakodnevno surađuju razmjenjujući informacije i postupaju po uočenim nepravilnostima. Stoga pripreme za turističku sezonu počinju već u zimskim mjesecima, kada se rade analize te slijede razgovori s predstavnicima lokalne samouprave oko komunalnog reda, suradnja i modaliteti razmjene informacije s policijama susjednih zemalja, razgovori s predstavnicima najvećih turističkih organizacija kojima se predlažu mjere za podizanje razine sigurnosti, suradnja s drugim tijelima i institucijama koje službu obavljaju na graničnim prijelazima, zračnoj luci i na moru.

Ljeti smo i sjedište Interpola

Sigurnost Dubrovnika, osobito povijesne jezgre bila je i tema natpisa časopisa specijaliziranih za pitanja sigurnosti i zaštite, koji su prije nekoliko godina objavili kako je ”uslijed izrazitog nedostatka domaćeg kadra, dubrovačka policija ljeti ojačana kolegama i iz unutrašnjosti Hrvatske, ali i potporom iz inozemstva. Sve su to razlozi zbog kojih je u udarnim ljetnim turističkim mjesecima, srpnju i kolovozu, Dubrovnik već drugu godinu za redom - sjedište predstavnika Interpola”. Prema istom izvoru, posebno u srpnju i kolovozu zadaća domaćih i stranih policajaca na ispomoći te pripadnika Interpola, nije samo pomagati dubrovačkoj policiji nego i stranim turistima kod žurnih provjera i postupanja, bez obzira je li riječ o provjeri sumnjivih osoba, identifikacijskih i putnih isprava, vozila i plovila kojima stranci dolaze.

image

Klatkad je nužna i nazočnost službenog policijskog psa

Tonći Plazibat/cropix/
image

Policajci se nađu i u neobičnim intervencijama prema performerima

Božo Radić/cropix/
27. travanj 2024 22:19